Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

Kauno valdžia užsimojo miesto centre uždrausti rūkyti

Vienam kauniečiui pasiskundus, kad zoologijos sode jį trikdo dūmijantys rūkaliai, Kauno valdžia sumanė, jog uždrausti rūkyti būtų galima ir kitose miesto vietose.
Rūkai – save žudai!
Rūkai – save žudai! / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš siūlyčiau uždrausti rūkyti tose vietose, kur yra daugiausia žmonių. Tai būtų trys pėsčiųjų gatvės – Laisvės alėja bei Vilniaus ir Maironio gatvės. Žinoma, reikėtų įvesti draudimą ir prezidentūros kiemelyje. Kalbant apie parkus, juose uždraudus rūkyti, turėtų būti nustatytos vietos, kur tai daryti būtų leidžiama“, – trečiadienį kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis.

Valdininkas politikus tikino, kad miesto valdžiai nereikia įvesti draudimo rūkyti zoologijos sode – šioje vietoje traukti dūmelį draudžia Tabako kontrolės įstatymas.

„Mes jiems (zoologijos sodo administracijai, – aut. past.) galime tik pagrūmoti, kad šie laikytųsi įstatymo“, – paaiškino A.Kažemėkaitis.

Vicemeras bijo likti užpakalyje

Trečiadienį posėdžiudama Kauno tarybos kolegija pasiūlymą kai kuriose miesto vietose uždrausti rūkyti priėmė entuziastingai.

„Rūkaliai pažeidžia nerūkančiųjų teises, – rėžė sveiką gyvenseną propaguojantis vicemeras Stanislovas Buškevičius. – Aš agituočiau, kad būtų sugrąžintas draudimas rūkyti Laisvės alėjoje. Gaila, kad šis sprendimas buvo atšauktas. Visa Europa eina tokiu keliu. O mes liksime kažkur užpakalyje tik dėl to, kad negalime imti ir grąžinti to draudimo rūkyti Laisvės alėjoje.“

„Stanislovai, taip dramatizuoti nereikėtų. Čia galėjo prieš tai buvęs Kauno valstybinio dramos teatro direktorius taip dramatizuoti. O kad mes liksime užpakalyje, tai nereikėtų taip dramatizuoti, – savo kolegą ramino meras Andrius Kupčinskas. – Esame ne kartą diskutavę, jog vertėtų uždrausti rūkyti Karo muziejaus sodelyje. Juo labiau kad vakarais jaunimas mėgsta cigaretę prisidegti net nuo amžinosios ugnies.“

Rūkymas kenkia vyriškumui

„Rūkantieji irgi yra tokie pat žmonės, tad jų su šautuvu vaikytis nereikėtų, bet, aišku, tai yra kultūringo miesto įvaizdis su nerūkančiaisiais. Be to, gerbiami vyrai, vienas žinomas profesorius anksčiau skaitė paskaitą. Jis sakė, kad ypač kenksminga rūkyti vyrams. Kiekviena surūkyta cigaretė kerta kaip dilgė, nesakysiu, per ką“, – vaizdingai apie rūkymo žalą kalbėjo tarybos narys Gediminas Žukauskas.

Praktiškai visame Kauno centre uždrausti rūkyti užsimojusius politikus kiek apramino meras A.Kupčinskas, pabrėždamas, jog toks draudimas, įvestas Laisvės alėjoje, gali būti pražūtingas. „Turiu priminti, kad uždraudus rūkymą kavinėse, jeigu uždraustume dar ir Laisvės alėjoje, ji visai ištuštėtų. Siūlyčiau pritarti dėl zoologijos sodo, nes ten lankosi daug vaikų, bet dėl Laisvės alėjos siūlyčiau susilaikyti“, – teigė miesto vadovas.

Draudimas galiojo 10 metų

Draudimas rūkyti Laisvės alėjoje galiojo maždaug dešimtmetį. Iki pat 2001 metų dūmelį šioje gatvėje užtraukę rūkaliai būdavo baudžiami piniginėmis baudomis. Anot A.Kažemėkaičio, jeigu šis draudimas būtų grąžintas, jo nesilaikantiesiems piniginės baudos negrėstų.

„Mūsų tikslas nėra bausti. Reikia pastatyti ženklus ir žmones prie to pratinti. Aišku, reikia nemažai laiko, kol visuomenė pakeičia savo stereotipus ir įpročius“, – aiškino valdininkas.

Kauno tarybos kolegijos nariai trečiadienį Sveikatos skyrių įpareigojo rengti tarybos sprendimo projektą. Dėl draudimo rūkyti tam tikrose Kauno vietose politikai turėtų spręsti kitų metų sausio mėnesio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius