Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 29

Kauno valdžios architekto ranka ir duoda, ir atima

Kauno meras Rimantas Mikaitis turėtų būti dėkingas Visvaldui Matijošaičiui ne tik už mitriai sužaistą politinį pokerį, per kurį buvęs vicemeras laimėjo miesto vadovo kėdę. V.Matijošaičio verslo imperijos įsteigtame krepšinio klube karjeros laiptais sėkmingai kopia R.Mikaičio dukra Rasa. O štai kito politiko, Gedimino Budniko, sūnui nepasisekė.
 R.Mikaitytė, V.Matijošaitis ir R.Mikaitis moterų krepšinio čempionėms įteikė gėlių.
R.Mikaitytė, V.Matijošaitis ir R.Mikaitis moterų krepšinio čempionėms įteikė gėlių. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nors penkis narius turinti „Vieningo Kauno“ frakcija tik trečia pagal gausą, vis labiau aiškėja, kad ji bus naujosios valdančiosios koalicijos branduoliu.

Gali būti, jog netikėtas balandžio 14-osios „naktinis perversmas“ Kaune, kai pirmojo naujosios kadencijos miesto tarybos posėdžio metu žlugo konservatorių ir „tvarkiečių“ koalicijos viltys, nebuvo nei perversmas, nei per vieną naktį sudėliotas valdžios paėmimo laikinojoje sostinėje scenarijus.

Įmanoma, kad šis scenarijus buvo rašomas gerokai iki sensacingojo posėdžio. R.Mikaitį ir V.Matijošaitį sieja ne tik kilnūs siekiai atgaivinti Kauną. Yra ir asmeninių sąsajų: mero dukra Rasa Mikaitytė dirba „Viči“ įmonių grupei priklausančio moterų krepšinio klubo „Viči-Aistės“ rinkodaros skyriaus vadove.

Natūraliai kyla klausimas: ar gali R.Mikaitis būti visiškai nepriklausomas nuo V.Matijošaičio, jei nuo verslininko priklauso jo dukros karjera? Juolab kad ne visoms Kauno politikų atžaloms V.Matijošaitis buvo maloningas. Šiais metais, netrukus po savivaldybių rinkimų, iš „Viči grupei“ priklausančios įmonės vadybininko pareigų buvo atleistas Justinas Budnikas, konservatoriaus Gedimino Budniko sūnus.

„15min“ pabandė išsiaiškinti, ar šie faktai tėra sutapimai, ar po jais slypi ir politinių interesų potekstė.

Sužinojo neseniai?

V.Matijošaitis tikino, kad jokių ryšių tarp R.Mikaičio dukros darbo jo įmonių grupei priklausančiame krepšinio klube ir Kauno valdančiosios koalicijos suformavimo nėra.   

„Gal tik prieš du tris mėnesius sužinojau, kad tai yra Rimanto dukra. Kai sužinojau, gardžiai pasijuokėme. O šiaip tai pažįstu dabartinio mero žmoną. Iš tiesų graži ir tvarkinga šeima“, – pasakojo V.Matijošaitis.

R.Mikaitis taip pat neigė, jog su V.Matijošaičiu jis jau seniai artimai bendrauja.

„Dukra iš tikrųjų dirba klubo vadybininke. Ji ten buvo pakviesta dar praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, kaip apie jokias Kauno valdžios dėliones nebuvo nei kalbos. O pats Visvaldas apie tai sužinojo, rodos, sausio mėnesį. Per vienas paskutinių moterų Eurolygos rungtynių sporto halėje mano žmona jam prasitarė, kad dukra dirba jo klube. Visvaldas tada gerokai nustebo“, – tikino R.Mikaitis.

Įteikė aukso medalius

Su R.Mikaityte V.Matijošaitis, ją apibūdinantis kaip „labai gerą ir darbščią mergaitę“, turėjo susitikti ir vakar. „Senukų“ įmonių asociacijos prezidento Augustino Rakausko Harmonizacijos centre, netoli Prienų, buvo surengta Lietuvos moterų krepšinio lygos čempionių „Viči-Aistės“ komandos pagerbimo ceremonija.

Šį moterų krepšinio klubą daugiausia išlaiko „Vičiūnų“ įmonių grupė, remia ir miesto savivaldybė. Tiesa, tuomet sportą kuravo ne R.Mikaitis, o kitas vicemeras, Stanislovas Buškevičius.

Dėl sūnaus nesupyko

Kito miesto politiko, miesto tarybos nario konservatoriaus, buvusio Kauno mero G.Budniko atžalai ne itin pasisekė.  Justinas Budnikas buvo atleistas Iš įmonės „Vičūnai ir Ko.“ vadybininko pareigų.

Tiesa, su politika tai vargu ar turi ryšį: kiek žinoma, vaikinas darbo neteko todėl, kad pirkėjui pritaikė per didelę nuolaidą už prekes ir padarė vieną kitą menką klaidą.

„Gal mano vaikinas apsižioplino, ką aš žinau. V.Matijošaitis vieno tarybos posėdžio metu buvo prie manęs priėjęs, jautriai klausinėjo, kaip sekasi Justinui, ar jau surado darbą“, – kalbėjo G.Budnikas.

Saugo darbo vietą

Politikas pripažino, kad aukštąjį išsilavinimą turintis jo sūnus darbo kol kas  nesurado, tačiau dėl to nejaučia nuoskaudos jo buvusiam darbdaviui.

„Man pačiam svarbu išsaugoti darbo vietą, nebe jaunuolis esu. O Justinas jaunas, suras gyvenime savo vietą“, – vylėsi G.Budnikas.

Politikas šiuo metu yra savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktoriaus pavaduotojas.

V.Matijošaitis tikino mažai težinąs apie J.Budniko atleidimo aplinkybes.

„Aš skiriu tik aukščiausios lygos įmonių vadovus, o jie jau pasirenka kitus darbuotojus. Mano įmonėse tie, kurie nori ir gali dirbti, dirba, o kiti išeina arba atleidžiami. Normali verslo strategija“, – aiškino verslininkas.

Žaidimai smėlio dėžėje

Iš pradžių su V.Matijošaičiu koaliciją sudariusi, o paskui nuo jo pas konservatorius pabėgusi „tvarkietė“ Aušra Ručienė mano, kad jau anksčiau susiklosčiusių glaudžių V.Matijošaičio ir R.Mikaičio ryšių galimybė yra reali.

Ji tvirtino jau savaitę prieš mero rinkimus žinojusi, jog R.Mikaitis dairosi į priešininkų stovyklos pusę.

„Nežinau, ar čia lėmė šeimų santykiai, ar kuo nors dėti jų vaikai. Bet dabar R.Mikaitis žaidžia tikrai vaikiškus žaidimus: antai, vakar vykusio posėdžio metu jo nurodymu mūsų frakcija buvo išskaidyta, išvaryta sėdėti į kitas vietas“, – piktinosi politikės dalią pasirinkusi advokatė.

Buvusiam merui Vytautui Šustauskui yra tekę patirti nemalonumų dėl savo vaikų. Jam buvo prikišama, kad jo sūnus buvo susijęs su nusikaltėlių pasauliu.

Tačiau V.Šustauskas tvirtino, jog ši aplinkybė jo, kaip politiko ir miesto vadovo, karjeros nepaveikė.

„Nesiknaisiokime smulkmenose. Nesvarbu, kieno vaikai kur dirba. Jeigu V.Matijošaičio ir R.Mikaičio draugystė padės Kaunui atsigauti, tuomet viskas gerai“, – kalbėjo buvęs politikas.

Šeimos ryšiai neturi pakenkti

Alvydas Gedvilavičius, politologas

„Lietuva vadinama „švogerių respublika“, todėl visuomenė jautriai reaguoja į informaciją apie vadovaujančius postus užimančių politikų tarpusavio asmeninius santykius. Ypač kai paaiškėja, kad jų giminės, artimieji turi prieglobstį po stambaus verslo struktūrų stogu.

Tačiau šie ryšiai nėra aksioma, kad jie taps pretekstu piktnaudžiauti tarnybinėmis pareigomis. Nieko nuostabaus, kad tokio kompaktiško miesto kaip Kaunas žmonių darbiniai, asmeniniai, šeiminiai ir politiniai ryšiai persipina. Svarbu, kad politikai neslėptų, kur dirba jų artimieji, kalbėtų atvirai. O svarbiausia, kad nepiktnaudžiautų tais ryšiais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius