Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 30

Kazokiškių sąvartynas laukia naujo leidimo

Vilniaus šiukšles kaupiantis Kazokiškių sąvartynas beveik metus dirba turėdamas tik laikiną Taršos integracijos prevencijos kontrolės (TIPK) leidimą. Jeigu nuolatinis leidimas nebūtų išduotas, sąvartyną jau po dviejų savaičių tektų uždaryti. Būtent to siekia Kazokiškių gyventojai.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai spalį nusprendė, kad TIPK leidimas buvo išduotas pažeidžiant įstatymus. Sąvartyną administruojančiam Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC) buvo duoti metai, per kuriuos reikėjo gauti naują TIPK leidimą. Spalio 18 d. šis terminas baigiasi, tačiau VAATC naujojo leidimo vis dar neturi.

Dokumentai pristatyti

Anot VAATC direktoriaus pavaduotojo gamybai Osvaldo Markevičiaus, visi reikalingi dokumentai jau yra perduoti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui (VRAAD), kuris turi priimti galutinį sprendimą.

„Dokumentus pateikėme pagal įstatyme numatytus terminus ir grafikus, o jie dabar pagal įstatyme numatytą laiką turi priimti sprendimą. Politikai mus gąsdina iš visų pusių, bet jie politikuoja, o mes dirbame savo darbą“, – paklaustas, ar leidimas bus gautas laiku, sakė O.Markevičius.

Renka pastabas

VRAAD vadovas Rolandas Masilevičius patvirtino, kad departamentas gavo paraišką leidimui, ji yra suderinta su Visuomenės sveikatos centru ir Elektrėnų savivaldybe. Tačiau dar laukiama pastabų iš kitų asmenų ar institucijų, jas pareikšti galima departamento interneto svetainėje.

„Elektrėnų savivaldybė savo pastabas jau išsakė, mes jas įtraukėme. Jeigu nebus kokių nors esminių trūkumų dėl leidimo išdavimo, leidimą išduosime“, – teigė R.Masilevičius.

Gyventojai rankų nenuleis

Politikai mus gąsdina iš visų pusių, bet jie politikuoja, o mes dirbame savo darbą, – sakė O.Markevičius.

Labiausiai sąvartyno eksploatacijos pratęsimui priešinasi Kazokiškių gyventojai. Šio kaimo bendruomenė nusiteikusi rankų nenuleisti.

Bendruomenės atstovas Stasys Virganavičius „15min“ sakė esąs tikras, kad ir šįkart nuolatinį leidimą ketinama išduoti pažeidžiant įstatymus. Savo nuomonę jis grindžia tuo, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2010 m. spalio 18 d.  konstatavo, jog leidimas išduotas neteisėtai, kadangi buvo pasibaigęs poveikio aplinkai vertinimo (PAV) galiojimo laikas.

„Dabar jie vėl nori išduoti naują leidimą be PAV. Mūsų nuomone, vertinimas privalo būti atliktas, kadangi teismas, remdamasis tuo, panaikino ankstesnį leidimą. Tačiau mes iš Vilniaus RAD vadovo pasisakymo supratome, kad jie vis tiek žada išduoti leidimą. Jų tokia mintis – tas leidimas bus išduotas, nors ir neteisėtai. Jūs paskui bylinėkitės, o jie šiukšles veš“, – piktinosi S.Virganavičius.

Žadėtų išmokų negavo

Kazokiškių bendruomenė nusiteikusi toliau bylinėtis, nors tai gerokai tuština kišenes. „Visi bylinėjimaisi kainuoja didelius pinigus, nebent kažkada kažkas mums tas išlaidas kompensuotų, bet nemanau, kad Lietuvos valstybėje toks dalykas galimas“, – skundėsi sąvartyno kaimynystėje esančio kaimo gyventojas.

S.Virganavičiaus teigimu, valdininkai neretai piktnaudžiauja kalbėdami apie gyventojams išmokėtas kompensacijas, nes jas gavo nebent Pilypiškių kaimo, per kurį nutiestas į sąvartyną vedantis aplinkkelis, bendruomenė. Prie sąvartyno esančių Kazokiškių ir Alesninkų gyventojai, vyro teigimu, jokių išmokų akyse nematė.

Veikia ketverius metus

Kazokiškių sąvartynas, esantis Elektrėnų savivaldybėje, pradėtas eksploatuoti 2007 m. rudenį.

Atidarius jį atsirado galimybių uždaryti daugiau kaip 120 Vilniaus apskrityje veikusių senų, šiandienos reikalavimų neatitinkančių sąvartynų. Statant šį sąvartyną planuota, kad jį bus galima eksploatuoti 20 metų, čia bus sukaupta beveik 6 mln. tonų atliekų. Kazokiškių bendruomenė visą laiką priešinosi tokiai kaimynystei, tvirtindama, kad vieta sąvartynui pasirinkta itin netinkamai. Vilnius ketina statyti atliekų rūšiavimo, o vėliau – ir deginimo gamyklas, taip mažindamas į sąvartyną išvežamų atliekų kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius