Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 30

Kėdainių ligoninė ruošiasi blogiausiam scenarijui

Kėdainių ligoninėje – neeilinė koronaviruso sukelta situacija. Tik keturias tinkamas vietas mirusiųjų kūnams laikyti turinti ligoninė tariasi dėl automobilio su sumontuota šaldymo įranga nuomos mirusiųjų kūnams saugoti.
Nuo COVID-19 mirusių žmonių šeimos nariai taip pat dažniausiai yra užsikrėtę arba saviizoliuojasi, todėl atsiimti Anapilin iškeliavusį artimąjį jiems sudėtinga
Nuo COVID-19 mirusių žmonių šeimos nariai taip pat dažniausiai yra užsikrėtę arba saviizoliuojasi, todėl atsiimti Anapilin iškeliavusį artimąjį jiems sudėtinga / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

„Šiandien deriname su savivaldybe ir nuomosiančia įmone, „Krekenavos agrofirma“, detales ir, nors šiuo metu tokio poreikio nėra, dėl visa ko mobilia šaldymo įranga būsime aprūpinti“, – pirmadienį sakė ligoninės direktorius Stasys Skauminas.

Lapkričio mėnesį ligoninė susidūrė su situacija, kai visos keturios ligoninėje esančios vietos buvo užimtos, o kitus keturis mirusiuosius teko guldyti tiesiog ant grindų. Pasak ligoninės vadovo, taip atsitiko todėl, kad kurį laiką visiškai neveikė Kėdainių pašonėje esantis krematoriumas, tad susidarė eilės ir artimieji prašė ilgiau palaikyti mirusiuosius. Šiuo metu viena krematoriumo linija veikia, kita pradės veikti netrukus, tad procesas turėtų paspartėti.

Laidotuvėms – išimtys

Nuo COVID-19 mirusių žmonių artimieji, šeimos nariai taip pat dažniausiai yra užsikrėtę arba saviizoliuojasi, todėl atsiimti Anapilin iškeliavusį artimąjį jiems sudėtinga. Į Kėdainių rajono savivaldybę kreipėsi pora žmonių, maniusių, kad mirusįjį ligoninėje reikia laikyti tol, kol artimieji, šeima yra saviizoliacijoje.

„Žmonės klausė, kaip mums palaidoti, kaip išeiti iš namų. Tačiau tokia galimybė yra, yra išimtys laidotuvėms, dėl to reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą“, – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

„Ši problema mums yra labai didelė, nes mes turime tik 4 vietas šaldytuvuose. Gyventojai reikalauja, kad mirusįjį laikytume savaitę ar dešimt dienų, bet mes negalime užsiversti mirusiaisiais. Tai ne mūsų funkcija, – sakė Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas. – Jeigu turėtume galimybę, tada taip, laikytume. Bet mes turime tik 4 vietas. Vienu metu turėjome 8 mirusiuosius, iš jų keturi gulėjo tinkamomis sąlygomis, kiti keturi – tiesiog ant grindų patologijos skyriuje. Mes taip daryti negalime, tai yra žmonės, neturime teisės taip jų laikyti.“

Vietų turi laidojimo paslaugų teikėjai

Sekmadienį, po Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio, žurnalistai buvo informuoti, kad padėti ligoninei pasirengusios Kėdainiuose veikiančios laidojimo paslaugų įmonės. Jose yra kelios vietos tinkamomis sąlygomis laikyti mirusiųjų kūnus. Be to, viena iš įmonių pranešė, kad dėl kremavimo problemų nėra, gali kremuoti per 1–2 dienas kitoje šalyje.

Ši problema mums yra labai didelė, nes mes turime tik 4 vietas šaldytuvuose, – sako S.Skauminas.

Tiesa, skirtumas tarp paslaugų esantis, ir pakankamai didelis – ligoninėje už mirusiųjų laikymą nereikia mokėti.

Sekmadienį rajono savivaldybės administracija taip pat patvirtino, kad tariasi su viena iš rajone veikiančių įmonių dėl automobilio su šaldymo įranga atvežimo į Kėdainių ligoninę.

Oficialiosios statistikos portalo duomenimis, iki lapkričio 30 d. Kėdainių rajone nuo koronaviruso buvo mirę 11 žmonių, dar 5 kraštiečiai, kuriems buvo nustatytas koronavirusas, mirė dėl kitų priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius