-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 29

Kėdainių miesto gyventojų šuliniuose – užterštas vanduo. Kvapas – kaip benzino

Kėdainių miesto Žibuoklių gatvės gyventojai negali naudotis šachtiniais šuliniais, kurių vandenį iki šiol žmonės naudojo tiek buitinėms reikmėms, tiek maisto gaminimui. Šeštadienį žmonės pastebėjo, kad jų šulinių vanduo turi keistą kuro kvapą. Kol situaciją aiškinasi atsakingi specialistai – gyventojams geriamąjį vandenį parūpino savivaldybė.
Pirmadienį nuo pat ankstyvo ryto Žibuoklių gatvėje darbavosi aplinkos apsaugos pareigūnai bei Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.
Pirmadienį nuo pat ankstyvo ryto Žibuoklių gatvėje darbavosi aplinkos apsaugos pareigūnai bei Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. / D.Kuprijanovo/rinkosaikste.lt nuotr.

Paskambino 112

Šeštadienio rytą, kelios minutės po 8 val., Bendrasis pagalbos centras sulaukė gyventojos pranešimo, kad Kėdainiuose, Žibuoklių gatvėje, į geriamojo vandens šulinį galimai pripilta kuro, jaučiamas aitrus kvapas, vanduo pasidengęs plėvele.

Į įvykio vietą skubiai buvo pasiųstas ugniagesių gelbėtojų skyrius. Atvykę gelbėtojai atliko žvalgybą ir nustatė, kad šulinio paviršiuje buvo matyti neaiškios kilmės medžiagų.

Ugniagesiai apie įvykį informavo Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Atvyko savivaldybės atstovai

Į įvykio vietą atskubėjo ir Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, administracijos direktorius, ekstremalių situacijų vadovas Arūnas Kacevičius, šalia daugiabučių namų esančios naftos bazės atstovas.

„Gavę pranešimą iškart atvykome į įvykio vietą. Dabar situacija yra tokia, kad tų šulinių vandens naudoti tikrai negalima. Iškart ėmėmės organizuoti vandenį žmonėms. „Kėdainių vandenys“ labai operatyviai sureagavo ir geriamasis vanduo buvo pristatytas plastikinėse talpose“, – informavo A. Kacevičius.

Skundėsi prastu vandeniu

Žibuoklių g. 3-iuoju ir 5-uoju numeriu pažymėtuose dvibučiuose namuose gyvena 5 žmonės. Jie visi skundėsi savivaldybės atstovams, kad vanduo yra išties prasto kokybės, o jo kvapas – kaip benzino.

„Atrodo, kad būtų pripilta naftos ar aliejaus kokio. Mes net juokaujame, kad galima tokį vandenį tiesiai į keptuvę pilti ir aliejaus nereikia. Grynas dyzelis. Iš kur po galais jis atsirado mūsų šuliniuose? Gal čia nuo senų laikų po žeme likusios tranšėjos, gal iš jų atitekėjo? Iš kur mums dabar žinoti. Faktas, kad šulinių vandens naudoti negalima“, – konstatavo vietos gyventojas Algimantas Janulionis.

Tiria vandenį

Pirmadienį nuo pat ankstyvo ryto Žibuoklių gatvėje darbavosi aplinkos apsaugos pareigūnai bei Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Jie aiškinsis, kokiomis medžiagomis užteršti šachtiniai šuliniai bei kur yra teršalų tekėjimo šaltinis.

„Rinkos aikštės“ žiniomis, paneigta versija, kad kuro tiekimo bazėje įvyko avarija ir išsiliejo kuras. Realiausia, tačiau pareigūnų dar nepatvirtinta versija yra ta, kad nuo senų laikų po žeme buvo kuro likučių, kurie bėgant laikui pasiekė gyventojų šachtinius šulinius.

„Dabar Maisto ir veterinarijos tarnyba paėmė mėginius ir ištirs kiek ten užterštas tas vanduo. Dabar analizuojame, kaip galėtume padėti gyventojams. Siūlysime žmonėms alternatyvą – prisijungti prie centralizuoto vandentiekio, nes gatvėje jis yra atvestas.

Kalbėsimės su žmonėmis, žiūrėsime, kokie jų pageidavimai ir kuo mes jiems galime padėti“, – paaiškino A. Kacevičius.

Rūpinsis vandeniu

Pirmadienio vakarą „Rinkos aikštė“ gavo „Kėdainių vandenų“ patikinimą, kad gyventojams geriamasis vanduo bus užtikrintas.

„Žibuoklių g. 5-ojo gyventojai nuo rugsėjo 26 d. negalėjo naudotis šachtinių šulinių galimai užterštu vandeniu. Šeštadienį ir pirmadienį įvykus nelaimei UAB „Kėdainių vandenys“ gyventojams pristatė po 80 litrų geriamojo vandens.

Taip pat nupirkta 1 m3 talpa geriamajam vandeniui. Antradienį ryte šioje talpoje vanduo pateiktas gyventojams.

Pirmadienį buvo nustatyta, kad artimiausiai veikiantis geriamojo vandens vamzdynas yra Žibuoklių g. buvusios naftos įmonės Žibuoklių g. apie 80 metrų atstumu.

Kadangi geriamojo vandens centralizuoto tiekimo Žibuoklių g. Nr. 3 ir Nr. 5 nėra įvesta, UAB „Kėdainių vandenys“ jo tiekimo atnaujinti ir negalės“, – informavo bendrovė „Kėdainių vandenys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius