Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 8d. 20:10

Kėdainių miškuose kiaulių maro išguldytus šernus keis danieliai

Danieliai
vmvt.lt nuotr. / Danieliai

Afrikinis kiaulių maras labai sumažino šernų populiaciją Kėdainių rajono miškuose. Šernai krito ir patys, ir buvo medžiojami. Tačiau klastinga liga kaip nesitraukė, taip nesitraukia. Šernų liko labai mažai, tad krašto medžiotojai ėmė galvoti, kuo gi pakeisti ištuštėjusius miškus. Gamtos ir medžioklės žinovai priėmė bendrą sprendimą – išretėjusius šernus gali pakeisti elninių šeimos žinduoliai – danieliai.

Augina aptvaruose

„Mažėjant šernų populiacijai Kėdainių rajone jų vietas užima kitos gyvūnų rūšys. Sumažėjus Kėdainių rajone šernų, medžiotojai jų vietas planuoja užpildyti danieliais. Jau dviejose rajono vietose medžiotojų yra įrengti aptvarai danieliams auginti. Danieliai auginami Šventybrasčio ir Šlapaberžės medžiotojų klubų vienetuose.

Šventybrasčio medžiotojų klubo pirmininkas Antanas Karosas informavo, kad suorganizavę medžiotojų talkas įrengė du aptvarus auginti ir leisti į laisvę danielius. 5 ha plote jau gyvena 12 danielių, o apie 1 ha plote gyvena 9 danieliai.

Šlapaberžės medžiotojų klubo ploto vienete, dėka medžiotojų Tomo ir Dariaus Stonių, Nerijaus Draudvilos yra įrengtas 2 ha ploto aptvaras, kuriame šiuo metu gyvena 14 danielių. Taip medžiotojai planuoja šiais metais papildyti medžioklės plotus šiais gyvūnais“, – paaiškino gamtos žinovas, medžiotojas, Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius.

Gyveno nuo seno

Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad Lietuvoje danieliai gyveno iki 16 amžiaus, bet vėliau išnyko. 19 amžiuje buvo auginami kai kurių dvarų parkuose. Tarybiniais metais atvežta danielių iš Čekoslovakijos, Vengrijos. 1976–1977 m. į Lietuvą atvežta apie 90 danielių, kurie iš pradžių laikyti voljeruose, vėliau dalis paleista į laisvę, į miškus.

Lietuvoje danieliai reti, negausiai aptinkami tik ten, kur buvo paleisti į laisvę. Vis dažniau auginami aptvaruose. 2006 m. gyveno apie 580 danielių.

Svarbūs žmonėms

Danielius yra medžiojamas gyvūnas. Medžioklės sezono Lietuvoje metu patinai medžiojami nuo rugsėjo 1 dienos iki gruodžio 31 dienos, patelės ir jaunikliai nuo spalio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos. 2005–2006 m.

Lietuvoje sumedžioti 7 danieliai, 2009–2010 m. – 49. Kadangi Lietuvoje laisvėje gyvena negausiai, ši rūšis didesnės įtakos miško ir laukų ekosistemoms nedaro.

Išretėjusius šernus gali pakeisti elninių šeimos žinduoliai – danieliai.

Panašūs į elnią

Gyvūnų enciklopedijoje rašoma, kad danielius yra 70–125 kg svorio, lieknas, panašus į taurųjį elnią, tik mažesnis ir su baltomis apvaliomis dėmėmis kūno šonuose. Išilgai nugaros – ryški juosva juosta, nusitęsianti per uodegą. Veidrodėlis (beformė balta dėmė, esanti ant užpakalio) ryškesnis nei tauriųjų elnių, su juosvų ar juosvai rudų plaukų juosta pakraščiuose. Uodega ilgesnė nei tauriųjų elnių, su išilgine juoda juosta. Kailio spalva vasarą – rusva ar gelsvai rusva, žiemą – pilkai rusva. Yra baltų ir juosvų danielių. Patinai truputį stambesni. Jų ragai – su mentėmis viršutinėje dalyje.

Šie gyvūnai gyvena mišriuose eglės ir lapuočių miškuose su tankiu krūmų traku ir gausia žoline augalija. Danieliai, kaip ir taurieji elniai, skirtingais metų laikais sudaro įvairius būrius. Žiemą patinai gyvena atskirai, patelės ir jaunikliai – dažniausiai mišriuose būriuose.

rinkosaikste.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai
Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie 15min