Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10

Kėdainių rajono gyventojai skambina pavojaus varpais: kaimuose – tušti šuliniai

Kėdainių rajono gyventojai skambina pavojaus varpais – tokio sauso rudens, koks buvo šiemet seniai nebuvo, mat kaimuose išdžiūvo šuliniai. Žmonės panikuoja, nežino kur kreiptis, mat visur atsimuša lyg į sieną.
Vanduo
Vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bėda Valučiuose

Į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi sunerimusi Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijos Valučių kaimo gyventoja. Moteris, nenorėjusi viešinti savo pavardės, patikino, kad jos šulinys jau visiškai išsekęs. Ji sakė, kad panaši situacija jau ir pas jos kaimynus. Tokia padėtis jau yra keletą savaičių.

„Mūsų šulinys visai tuščias. Skambinom į Dotnuvos seniūnija, bet ji negali nieko patarti, liepė kreiptis į „Kėdainių vandenis“. „Kėdainių vandenims“ paskambinus jie vėl siunčia į seniūniją. Žodžiu, vieni nuo kitų kratosi. Tai realiai padėtis sudėtinga. O vandens taip reikia, nes maži vaikai namuose“, – dėstė Valučių gyventoja.

Ne viena šeima

Moteris pasakojo, kad su šia problema susidūrė ne ji viena. Kaime drastiškai šulinių vanduo nuseko prieš keletą savaičių.

„Tikrai daug kas šiuo metu susiduria su šia problema. Konkrečiai su mūsų šuliniu pirmą kartą taip atsitiko, bet kaime tikrai ne vienam šiuo metu trūksta vandens. Dabar perkam vandenį iš parduotuvės jau keletą savaičių“, – dėstė moteris.

Nežino kur kreiptis

„Skambino žmonės į „Kėdainių vandenis“, ten tokia teta atsiliepė, sako nieko nežinau, tokių paslaugų netiekiame. Nors viena moteris man anksčiau sakė, kad ši bendrovė veža ir lyg kainuoja 5 kubai 35 eurus. Tai nežinau net. Jau atsibodo, visur kreipėmės, niekas nepadeda. Net į ugniagesius kreipėmės, bet šie taip pat negali padėti“, – dėstė Valučių gyventoja.

Paslaugų neteikia

„Rinkos aikštė“ susisiekė su bendrove „Kėdainių vandenys“ ir ten buvo paaiškinta, kad tokių paslaugų bendrovė neteikia.

„Apgailestaujame, tačiau niekuo negalime padėti, tokių paslaugų mūsų bendrovė tikrai neteikia“, – sakė „Kėdainių vandenų“ budinti dispečerė. O kur tuomet kreiptis gyventojams – lieka visiškai neaišku.

Ne tik Kėdainių

Lietuvos geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus Požeminio vandens monitoringo poskyris praneša, kad šiuo metu šachtiniai, paprastai ne itin gilūs šuliniai nusekę ne vien Kėdainiuose.

Geologų turimi duomenys rodo, kad tokios pačios problemos kamuoja ir dalį centrinės bei rytinės Lietuvos gyventojų. Specialistų teigimu, gruntinio vandens lygis kol kas tebekrinta. Tiesa, kažkokios didelės grėsmės specialistai neįžvelgia tik pastebi, kad tokia situacija įprasta vasarą, o ne rudenį ar žiemą. Mat būdavo dėsninga, kad rudenį visoje Lietuvoje gruntinio vandens lygis kyla.

Ar galima gilinti?

Tuo metu Kėdainių rajone šulinius gilinantis ir tvarkantis Andrius Švagždys sako, jog žmonėms galima padėti ir kitais būdais.

„Gali būti, kad šuliniai per daugybę metų yra užsinešę. Tuomet juos reikia valyti. Tam yra specialistai, patiems gyventojams tokių darbų atlikti nerekomenduojame. Taip pat galima imtis ir kitų priemonių, kad šulinyje būtų vandens. Viena tokių – specialios adatos kalimas. Tai specialus būdas, kuomet į šulinio dugną kalamas vamzdis. Tokiu būdu vanduo paimamas iš žymiai gilesnių požeminių sluoksnių.

Bet vėl gi, viskas remiasi į pinigus, ši paslauga kainuoja daugiau nei šulinio valymas. Reiktų atvykti į vietą, įvertinti situaciją“, – paaiškino šulinių meistras A.Švagždys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius