Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 02

Kėdainių rajonui gresia vilkų išpuoliai

Ankstyvas ruduo – metas, kai vilkai mokina savo jauniklius medžioti. Kėdainių rajone apytiksliais skaičiavimais klaidžioja apie 20 vilkų, ir būtent dabar yra tas laikas, kai netoli miškų masyvų gyvenantys žmonės kasnakt ima jaudintis dėl savo galvijų ir kitų naminių gyvūnų gerovės.
Vilkas
Vilkas / „Scanpix“ nuotr.

Lengvas grobis

Kaip „Rinkos aikštei“ komentavo Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius, šiuo metu vilkai moko savo jauniklius, kaip susirasti maisto. O kas gali būti lengviau, nei užpulti naminį gyvūną?

„Dabar būtent tas metas, kai vilkai pridaro daugiausiai žalos gyventojams. Jaunikliai auga, o naminiai gyvuliai yra romūs, neagresyvūs. Vilkams patogu savo jauniklius mokyti medžioti ne su laukiniais gyvūnais. Laukiniai gyvūnai vis tiek agresyvesni, jie gina savo teritoriją, savo jauniklius. Gali ir vilkų mažylius sužaloti.

Štai pernai panašiu metu Vincgaliuose net penkis šunis vilkas papjovė – tai įsivaizduokit! Truputį netikėta, kad jau taip įžūliai lįstų į sodybas. Tiesa, šiemet to vilko nebematome – pernai teko jį pagąsdinti, iššovėme, na o šiemet jo nesimato“, – pasakojo L.Stanevičius.

Kompensuoja

Tiesa, šiemet medžiotojai dar nėra gavę nusiskundimų, kad vilkai būtų kažkam pakenkę. Tačiau jeigu vilkai papjautų naminius gyvulius, galima tikėtis žalos kompensavimo.

„Išties šiemet dar nesame gavę informacijos, kad vilkai būtų padarę kažkokios žalos. Žinoma, labai gerai, kad žmonės nenukenčia nuo laukinių gyvūnų.

Kita vertus, vilkų padaryta žala yra atlyginama. Jeigu vilkai papjautų, tarkim, avį, žmogus turėtų kreiptis į seniūniją, ši savo ruožtu kreiptųsi į komisiją ir paskui žala būtų atlyginama.

Tačiau kol kas Kėdainiuose ramu ir reikia tikėtis, kad šiemet taip ramiai viskas ir praeis.

O mes, medžiotojai, nuo spalio pradėsim jau vilkus medžioti – jeigu jų pastebėsim. Kol kas nei medžioklės plotuose vilkų nematome, nei šiaip niekur nepastebėjome jų...

Taip gali būti dėl to, kad vyksta intensyvūs miško tvarkymo, medienos kirtimo darbai, be to ir grybautojai miške intensyviai lankosi. Vilkai sutrikdyti lenda gilyn į mišką, slepiasi.

Sunku suskaičiuoti, kiek vilkų iš viso yra. Jie naktiniai gyvūnai, be to, ir sniego neturėjome, pagal pėdsakus taip pat negalėjome suskaičiuoti. Na, bendrais visų medžiotojų klubų duomenimis, virš dvidešimt vilkų mūsų rajone tikrai yra“, – pasakojo L.Stanevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius