-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 01

Kėdainiuose demontuotas griūvantis paminklas laisvės kovotojams

Dar šių metų rugpjūčio mėnesį buvo pastebėta, kad griūva 2014 metais J. Basanavičiaus ir Dotnuvos gatvių sankryžoje Kėdainiuose už išeivių kraštiečių testamentu paliktas lėšas pastatytas unikalus gaublio formos paminklas „Kovojusiems su okupantais, siekiant atstatyti laisvą ir nepriklausomą valstybę“. Paminklas byrėjo tiesiog akyse, todėl priimtas sprendimas jį demontuoti. Taip ir padaryta – paminklas išvežtas prieš pat didžiąsias metų šventes.
Paminklo vieta Kėdainiuose
Paminklo vieta Kėdainiuose / Dimitrijaus Kuprijanovo/www.rinkosaikste.lt nuotr.

Pradėjo byrėti

„Išorines granitines paminklo plokštes iš vidaus laiko metalinės konstrukcijos. Ši vasara buvo labai karšta, o metalas ir granitas nuo karščio plečiasi skirtingai, tad manome, kad būtent dėl to ėmė skylinėti ir byrėti paminklo plokštės ir visa konstrukcija. Tokia versija yra labiausiai tikėtina“, – pažymėjo Arūnas Kacevičius, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Teko demontuoti

Paminklą Kėdainiuose apžiūrėjo atsakingi specialistai, buvo atvykęs ir architektas bei kūrinio autorius. Įvertinus situaciją buvo nutarta, kad paminklą reikės demontuoti.

Kurį laiką dėl saugumo paminklas buvo aptvertas metaline tvora, o vėliau su krano pagalba paminklas išvežtas.

Paminklo nukėlimo darbais rūpinosi Kėdainių miesto seniūnija.

Kėdainių rajono savivaldybė priėmė sprendimą ir paminklą bus bandoma atstatyti. Tuo užsiims dvi Kėdainių krašto įmonės – „Laumetris“ ir mažoji bendrija „Kėdainių akmenukas“.

Memorialo dalis

Priminsime skaitytojams, kad Atminties skveras imtas formuoti pakeliui į Dotnuvos gatvės kapines, kuriose palaidoti Laisvės kovose kritę savanoriai.

Prieš septynerius metus pastatyto gaublio formos paminklo autorius yra architektas Marius Mateika, kuriam vėliau buvo patikėta suprojektuoti ir būsimą memorialą.

Pasinaudojus dėkingu reljefu ir siekiant natūralumo, buvo suformuotos žemės kalvelės.

2018 metų vasario 16-ąją Lietuvos valstybės atkūrimo dienos šimtmečio proga buvo pristatyta Lietuvos didvyrių įamžinimo vieta, simboliškai pavadinta Atminties skveru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius