Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

Kėdainiuose padidėjusi oro tarša su gaisru Alytuje nesusijusi

Apie precedento neturinčio gaisro Alytuje pasekmes spėlioti dar anksti, tačiau aišku viena – degančios padangos į orą skleidžia itin kenksmingas medžiagas. Kol Alytuje paskelbta evakuacija, o gatvėse randami kritę paukščiai, kiti miestai dvejoja – galima jaustis ramiems ar ne?
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kėdainiuose visą savaitgalį buvo fiksuojamas padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis. Specialistų teigimu, pirmadienio rytą užterštumas buvo trumpam sumažėjęs ir atitiko normos ribas, tačiau po pietų vėl išaugo ir pasiekė vidutinį lygį. Jie teigia, kad užfiksuota oro tarša mūsų krašte neturi visai nieko bendro su gaisru Alytuje.

Pavojaus nekelia

Kad ir kaip tai neįtikėtinai skambėtų, jau prieš šį savaitgalį Aplinkos ministerija informavo, kad ir pačiame Alytuje oro tarša nebekelia pavojaus žmonių sveikatai.

Kalbintas Jonavos apsaugos inspekcijos skyriaus vedėjas Kęstutis Celiešius ramina – padidėjusi oro tarša kietosiomis dalelėmis yra susijusi su meteorologinėmis sąlygomis bei tuo, kad įsibėgėja šildymo sezonas, o kėdainiečiams baimintis Alytaus gaisro atgarsių neverta.

„Absoliučiai negali būti jokių sąsajų. Taršos spindulys siekia 4–6 kilometrus, o kiek Kėdainiai nuo Alytaus nutolę? Tai tikrai su Alytumi niekaip nesusiję, garantuoju šimtu procentų. Kietosios dalelės yra sunkios, jos negali nuskristi 100 kilometrų – jos pakankamai sunkios ir dėl gravitacijos jėgos nusėda įvykio epicentre.

Tiesiog senokai lijo, prasidėjo šildymo sezonas, žmonės individualiuose namuose šildosi.

Problema, žinoma, yra, bet gyventojai tegul dėmesį atkreipia į kaimynus, kurie degina žaliąsias atliekas, kurie degina bet ką ir bet kaip. Miestuose augalinės kilmės atliekas deginti draudžiama.

Krosnyse deginti galima tik švarią medieną. Griežtai negalima deginti jokio plastiko, jokios medienos dažytos, dengtos kažkokiomis cheminėmis medžiagomis, gumos atliekų. Už tai laukia administracinė atsakomybė. Gyventojai turi patys žiūrėti, kaip elgiasi, kaip kaimynai elgiasi, sudrausminti, atkreipti dėmesį, galų gale ir į mus kreiptis“, – ragino K.Celiešius.

VIDEO: Gaisro Alytuje padariniai nufilmuoti iš paukščio skrydžio

Saugokite save

Primename, kad esant vidutiniškai stipriems taršos rodikliams, jautrios gyventojų grupės (vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, nėščios moterys) turėtų vengti ilgesnių pasivaikščiojimų ar kitos aktyvesnės veiklos prie intensyvaus eismo gatvių, sankryžų.

Esant aukštam taršos rodikliui, aktyvia veikla atvirame ore gali užsiimti tik visiškai sveiki žmonės.

Siekiant išvengti dar didesnio oro užterštumo, rekomenduojama nevažiuoti savu automobiliu, patariama naudotis viešuoju transportu.

Ar tikrai neviršija?

Nors Aplinkos ministerija ir specialistai ramina, kad Alytuje kilęs gaisras Kėdainių gyventojams jokios įtakos neturi, tačiau žmonėms tuo patikėti ne taip paprasta, juolab kai žinoma, kad Kėdainiai – miestas, kuriame stipriai išvystyta tarši pramonė.

Matant iš gamyklų kaminų besiverčiančius dūmus ir jaučiant šiame mieste specifinius kvapus, sunku patikėti, kad oras čia nėra užterštas ar tarša tik vidutinė. Ar gali būti taip, kad matuodami vienus taršos rodiklius, pavyzdžiui, kietąsias daleles, kitų cheminių junginių, galinčių tiesiogiai teršti orą, specialistai nematuoja? Ar tikrai pakanka kietosioms dalelėms neviršyti normų, kad mūsų oras nebūtų užterštas? Ir kas už visa tai atsakingas? Atsakymų į šiuos klausimus ieškosime vėlesniuose laikraščio „Rinkos aikštė“ numeriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius