Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14

Keisis kelionių į Lietuvą tvarka: draudimo kam nors atvykti neliks

Sveikatos apsaugos, užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministerijos pateikė siūlymus, kaip turėtų keistis ekstremalios situacijos dėl COVID-19 Lietuvoje režimas ir kelionių tvarka. Ją siūloma švelninti – be draudimų į Lietuvą leisti atvykti visų Europos valstybių piliečiams.
Skrydžio bilietai
Skrydžio bilietai / 123RF.com nuotr.

Ministerijos siūlo atsisakyti šiuo metu taikomo draudimo į Lietuvą atvykti Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės (EEA), Andoros, Monako, San Marino bei Vatikano piliečiams ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims, nepaisant to, kad kuriose nors iš šių valstybių sergamumas COVID-19 per pastarąsias 14 kalendorinių dienų viršijo 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

„Lietuva yra viena griežčiausiai užsieniečių atvykimą reguliuojančių valstybių visoje Europos Sąjungoje. Panašius apribojimus taiko tik Danija, Kipras, Malta ir Suomija. Baltijos šalys (Estija, Latvija) panašių draudimų netaiko, o apsiriboja tik asmenų registracijos bei izoliacijos taikymo priemonėmis“, – argumentuojama teikiant projektą.

Priėmus pakeitimus, į Lietuvą be jokių apribojimų galėtų atvykti visi EEA piliečiai ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantys asmenys.

Tiesa, atvykę jie privalėtų laikytis valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo – sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos – nustatytų izoliavimo sąlygų, užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC).

Priėmus nutarimą, į mūsų šalį be kita ko galėtų atvykti ir kitų – nepaminėtų – valstybių piliečiai ar gyventojai, jei tose šalyse sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršytų 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Ministerijos taip pat siūlo nustatyti, kad draudimas kirsti Lietuvos sieną nebūtų taikomas užsieniečiams, į mūsų šalį atvykusiems dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, vidaus reikalų ministro leidimu, kai yra gautas motyvuotas užsienio reikalų ministro siūlymas.

„Šis pasiūlymas grindžiamas tuo, kad leidimas atvykti į Lietuvos Respubliką išimties tvarka gali būti išduodamas tik ypatingos svarbos atvejais (pvz., dėl politinių aplinkybių ar kitokių grėsmių).

Be to, atsižvelgus į tai, kad Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija nedisponuoja reikalinga informacija apie asmenis, kuriems būtina tokio pobūdžio pagalba, keičiamą nutarimo nuostatą siūloma papildyti sąlyga, kad vidaus reikalų ministro sprendimui priimti būtinas užsienio reikalų ministro motyvuotas siūlymas (teikimas)“, – aiškino projekto rengėjai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oro uoste

Dar vienas siūlymas – nustatyti, kad valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, jų valdomose įmonėse darbas būtų organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas būtinąsias sąlygas.

„Pagal šiuo metu galiojančias nuostatas, būtinosios sąlygos nustatomos tik paslaugų teikimui, tačiau nėra numatytos galimybės jas nustatyti ir likusiam viešajam sektoriui, organizuojant jo darbą“, – rašoma dokumente.

Dėl ministerijų siūlymų dar turės apsispręsti Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius