Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 10 06

Keisti Vilniaus mero nesiryžta niekas

Vilniaus meru Viliumi Navicku nepasitiki nei jo atstovaujama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija, paraginusi jį trauktis iš posto, nei šios partijos vadovas premjeras Andrius Kubilius, pareiškęs nematantis perspektyvos V.Navickui likti meru. Tačiau Vilniaus valdantieji jokių veiksmų nesiima ir nesutaria, kas turėtų imtis permainų sostinės vadovybėje.
„Grinda“ aukcione mėgins parduoti 9 mln. litų sostinės savivaldybės skolą.
Vilniaus valdantieji kratosi atsakomybės keisti V.Navicką mero poste. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Navickas jau paskelbė ketinantis trauktis iš mero pareigų, kai tik bus rastas kitas kandidatas, bet naujo kandidato į merus, atrodo, niekas net neieško. Valdančiosios frakcijos kratosi šios atsakomybės ir bando ją permesti kolegoms.

Abejojama valdančiosios daugumos vienybe

Konservatoriai įsitikinę, kad pirmiausiai būtina išgirsti tvirtą socialdemokratų sprendimą, ar jie palieka valdančiąją koaliciją, nes tokiu atveju koalicijos tiesiog neliks. Vienybės neliko ir kitose frakcijose, tad norint išrinkti naują merą, anot TS-LKD frakcijos vadovo Raimundo Aleknos, gali tiesiog neužtekti balsų.

„Mes prašėme, kad visos frakcijos suskaičiuotų, kiek turi realių narių, kurie pritaria dabartinei valdančiajai daugumai ir yra pasiryžę keisti merą bei balsuoti už naują kandidatą. Atsakymo iš visų frakcijų nesu gavęs, tačiau pastebiu, kad ne visais klausimais vieninga Socialdemokratų frakcija, jau nekalbant apie Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakciją, kuri suskilo“, – sakė R.Alekna.

R.Aleknos manymu, dabar situacija valdančiojoje koalicijoje kitokia, negu prieš pusantrų metų renkant V.Navicką.

Socialdemokratų sostinės taryboje lyderis Romas Adomavičius yra visiškai kitokios nuomonės. Anot jo, konservatoriai yra pagrindinė koalicijos frakcija, dėl kurios kaltės miestas pateko į tokią situaciją, jie turėtų ir priimti pagrindinius sprendimus.

„Mūsų išėjimas ar neišėjimas iš koalicijos labai priklauso nuo to, ką jie (TS-LKD frakcija – aut. past.) pasiūlys. Jeigu jie pasiūlys solidžią, garbingą išeitį, mes nesitrauksime, suprantame atsakomybę, žinome, ką reikštų chaosas, kuris galėtų kilti mieste nelikus valdžios. Mes taip pat esame atsakingi už susidariusią situaciją, kaip ir visos koalicijos frakcijos“, – tvirtino R.Adomavičius.

Taip pat valdančiajai koalicijai priklausančios LiCS frakcijos vadovo pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas atvirai pripažino, kad jokios derybos dėl naujo kandidato nevyksta. „Kol kas nesitarėme, nes konservatoriai turi išspręsti vidines problemas. Kai jie pasakys, kad V.Navickas nenori būti meras ir juo nebus, tada susirinksime ir spręsime. O dabar tik juokai kažkokie, pasikalbame vieni su kitais, ir tiek“, – kalbėjo vienas iš Vilniaus vicemerų.

Apie naują koaliciją rimtai nekalbama

Alternatyvi koalicija, kuri galėtų imtis atsakomybės valdyti Vilnių, taip pat nėra aktyviai kuriama. Anot R.Adomavičiaus, dabar pradėta kurti koalicija būtų suformuota greičiausiai tik rinkimų dieną, tad nebebūtų kada dirbti. Tačiau to, kad pokalbiai tarp partijų vyksta, jis neatmetė, nors ir nevadina jų rimtais. „Iki rinkimų likus tiek nedaug laiko sunku patikėti, kad kas nors galėtų įsitraukti ir efektyviai dirbti. Tai gali būti kažkoks pažaidimas, bet aš bijau, kad jis gali tik pakenkti miestui“, – naujos koalicijos susibūrimo abejojo R.Adomavičius.

Opozicinės frakcijos taip pat neskuba perimti valdžios sostinėje. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos vadovė Vanda Kravčionok prisipažino, kad rimtai nevertina dabartinių įvykių miesto taryboje: „Aš manau, kad tai tėra rinkimų manipuliacijos. Visi žaidžia rinkėjų atžvilgiu, siekia nemokamos reklamos ar dar ko nors. Kol kas nekalbėjome dėl kitokios koalicijos sukūrimo, mūsų taip pat dar niekas nekalbina prisidėti prie valdančiųjų.“

Didžiausios opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Gediminas Rudžionis įsitikinęs, kad nors pokalbių dėl pokyčių valdančiojoje daugumoje yra, vargu ar jie taps realybe. „Vyksta pokalbiai, dėlionės, bet kad ir kaip dėliosi, neišeina gražus vaizdelis. Blogai, kai žmonės ateina į savivaldą ir labai greitai pamatai, kad jie vykdo ne partijos, o įsipareigojimus komercinėms struktūroms“, – teigė G.Rudžionis. Jo įsitikinimu, dabar būtų labai sunku rasti 26 tarybos narius, kurių interesai sutaptų ir jiems svarbiausias būtų miestas.

R.Aleknos teigimu, iki kito miesto tarybos posėdžio, kuris numatomas spalio 20 dieną, pokyčių sostinės vadovybėje vargu ar sulauksime. Konkrečių asmenų, kurie galėtų perimti miesto vairą iš V.Navicko, taip pat kol kas niekas nedrįsta įvardyti. Šiuo metu net abejojama, ar iš viso yra tokių tarybos narių, kurie sugebėtų surinkti būtinus 26 balsus.

Priežiūros komitetas sprendimą gali pakeisti

Trečiadienį susirinkę TS-LKD Priežiūros komiteto nariai ketina iš naujo svarstyti savo sprendimą sustabdyti V.Navicko narystę partijoje, o Š.Skučą ir Arūną Totoraitį pašalinti. Anot komiteto pirmininko Alfonso Andriuškevičiaus, partijos taryba rekomendavo tai padaryti, tačiau kokie bus pakartotinio svarstymo rezultatai, prognozuoti nenorėjo. „Turime naujos informacijos, kurios praeitą kartą (rugsėjo 23-iąją – aut. past.) neturėjome. A.Totoraitis viešai paskelbė organizavęs pokalbio tarp mero ir kontrolieriaus įrašymą ir tą įrašą išplatinęs“, – posėdžio išvakarėse sakė A.Andriuškevičius.

Š.Skučas teigė, kad nebuvo sustabdęs savo narystės TS-LKD partijoje, tad į tai taip pat turėtų būti atsižvelgta. Tačiau A.Andriuškevičius tai paneigė: „Duomenų bazėje yra įrašas, kad jis buvo sustabdęs narystę. Taip pat sekretorė paliudijo, kad jis kelis kartus skambino ir prašė tai padaryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius