-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 16 /11:14

Kelias į Lietuvą – „ratais kvadratais“: įstrigo Baltarusijoje, nes namo tiesiai neįleido, pasiuntė per Latviją ar Lenkiją

Leidimą nuolat gyventi mūsų šalyje keliolika metų turinti baltarusio verslininko šeima atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje: į komandiruotę Minske prieš sienų uždarymą išvykęs sūnus sugrįžti namo į Vilnių negalėjo, nes pasienyje su Baltarusija nebuvo įleistas atgal į Lietuvą. Čia valstybės sieną gali kirsti tik krovinių pervežėjai. Iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities gyventojai automobiliais gali grįžti tik per Latviją arba Lenkiją. Vaikino šeima mano, kad Vyriausybės nustatyti judėjimo ribojimai yra neadekvatūs, pažeidžiantys žmogaus teises, ir žada dėl to kreiptis į teismą.
Medininkų pasienio postas
Medininkų pasienio postas / VSAT nuotr.

Nuo balandžio 3 dienos asmenys ir asmeninės paskirties lengvieji automobiliai į Lietuvą gali patekti tik per du pasienio punktus – su Lenkija ir Latvija.

Įvažiavimas į mūsų šalį iš Baltarusijos ar Rusijos Kaliningrado srities jiems yra uždarytas.

Tiesa, Vyriausybei pakoregavus sprendimą, dabar tai įmanoma padaryti – išimtiniais atvejais gavus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado leidimą.

Baltarusijoje įstrigęs vaikinas pateikė prašymą leisti įvažiuoti į Lietuvą per Medininkų punktą, bet elektroniniu paštu sulaukė žinutės, kad jis nebus patenkintas, nes neatitinka išimtinio atvejo kriterijaus.

Nurodyta, kad išimtys taikomos tuomet, kai vykimas per valstybės sieną yra neatidėliotinas (artimo giminaičio mirtis, privalomas gydymas ir panašiai).

Vaikino šeima piktinasi tokia tvarka ir mano, kad ji yra diskriminuojanti, pažeidžianti žmogaus teises.

„Kodėl žmones siunčia kažkokiais kitais keliais, kur neaišku, ar įleis? Kodėl jie nenurodė grįžti per Kiniją ar kažkokias kitas šalis?“ – ironizavo vaikino tėtis Arturas.

Kodėl jie nenurodė grįžti per Kiniją ar kažkokias kitas šalis?

Kartu jam kilo klausimas, ar tokiais apribojimais nėra taikomi dvigubi standartai – užsienio pilietis, dirbantis Lietuvoje tolimųjų reisų vairuotoju, yra praleidžiamas per Lietuvos-Baltarusijos sieną, o turintis leidimą nuolat gyventi Lietuvoje – ne.

Atsakingų institucijų atstovai aiškina, kad minėto Vyriausybės nutarimo intencijos yra pačios geriausios – iki minimumo sumažinti vietų, per kurias žmonės patenka į šalį, skaičių tam, kad kontrolė būtų tinkama.

Tiesa, ketvirtadienio rytą 15min šeima informavo, kad pateikus pakartotinį prašymą kirsti Lietuvos sieną per Medininkų pasienio punktą, vaikinas namo vis dėlto buvo įleistas.

Išgirdo, kad turi apsisukti

Kaip anksčiau 15min pasakojo verslininkas Arturas, jo 23 metų sūnus, gyvenantis ir dirbantis Vilniuje, išvyko į komandiruotę Minske, tvarkyti ten veikiančios Lietuvos dukterinės įmonės reikalus.

Praėjusį penktadienį jis ketino grįžti į Lietuvą per pasienio su Baltarusija punktą Kamenyj Log–Medininkai.

VSAT nuotr./Pasienio punktas
VSAT nuotr./Pasienio punktas

„Iš pradžių jį kaip ir praleido, pasakė, kad viskas gerai, jis turėjo įvažiuoti į Lietuvą. Tačiau po to atėjo posto viršininkas ir pasakė: „Stop, turi apsisukti ir važiuoti atgal. Mes tavęs nepraleidžiame.“ Sakė, kad namo į Vilnių turi važiuoti per Lenkiją arba per Latviją. Sūnus paskambino man, paprašiau, kad duotų telefoną posto viršininkui ir paklausiau, kodėl, jeigu sūnus turi leidimą gyventi Lietuvoje, jam reikia vykti per Latviją ar Lenkiją? Gal ten jo neįleis? Juk reikia daryti didelį ratą, o jei, netyčia, jo latviai ar lenkai neįleis? Juk jis vyksta namo“, – pasakojo vyras.

Kodėl, jeigu sūnus turi leidimą gyventi Lietuvoje, jam reikia vykti per Latviją ar Lenkiją? Juk jis vyksta namo.

Tačiau iš pasieniečio jis tikino išgirdęs tą patį atsakymą: jo sūnus per šį pasienio postą į Lietuvą patekti negali, nes toks įsakymas.

Arturas paprašė, kad pasieniečiai uždėtų štampą, įrodantį, jog sūnus neįleidžiamas atgal namo.

Jis akcentavo manantis, kad neįleidus asmens, turinčio nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje, atgal į šalį, buvo pažeistos jo teisės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Medininkų pasienio postas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Medininkų pasienio postas

Kodėl praleidžia kitus?

Be to, kaip teigė Arturas, Baltarusijoje tuo metu įsigaliojo nurodymas, kad kiekvienas atvykęs į šalį turi 14 dienų izoliuotis.

„Aš pasieniečiui aiškinau, kad jeigu sūnus grįš į Baltarusiją, jam lieps dvi savaitės sėdėti Baltarusijoje. Jis negali kitaip, antraip pažeis įstatymą. Sakiau, kad tai uždaras ratas, jog elgiamasi neteisingai. Pasienietis nieko neklausė, bet dokumentą, kad sūnaus neįleidžia į Lietuvą dėl priimto įsakymo, davė“, – pasakojo Arturas.

Pasak jo, sūnus matė, kad į mūsų šalį įleisti keli asmenys, turėję tokius pačius dokumentus, kaip ir jis, tai yra leidimą gyventi Lietuvoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją

„Paklausęs, kodėl juos praleido, jis iš pasieniečių išgirdo, kad tie vaikinai dirba tolimųjų reisų vairuotojais ir važiuoja į darbą Lietuvoje, į Vilnių, kad sėstų į vilkikus. Kažkoks absurdas – jeigu bijo, kad kas nors ką nors užkrės, kodėl kitus praleidžia?“ – piktinosi Arturas.

Kažkoks absurdas – jeigu bijo, kad kas nors ką nors užkrės, kodėl kitus praleidžia?

Nusiteikęs ginti visų teises

Arturo sūnus tąsyk apsisuko grįžti į Minską.

Tačiau pasienio patikros punkte Baltarusijoje, kaip pasakojo vyras, buvo daug žmonių, jie negalėjo laikytis saugaus atstumo, kažkas kosėjo, kažkas – čiaudėjo. Tad galėjo kilti pavojus ir, tarkime, užsikrėsti koronavirusu.

Andriaus nuotr./Minskas
Andriaus nuotr./Minskas

Apsauginių priemonių jis neturėjo, nes kaukę ir pirštines nusiėmė jau įvažiavęs į Lietuvą, laukdamas, kol mūsų pasieniečiai tiesiog palinkės gero kelio.

„Aš kalbu ne tik apie savo sūnų. Jie tądien į Baltarusiją grąžino ir Lietuvos piliečius, kurie važiavo namo“, – pasakojo Lietuvoje keliolika metų gyvenantis verslininkas.

Jo sūnus šiuo metu apsistojęs šeimos bute Minske. Vaikinas kreipėsi į VSAT dėl leidimo išimties tvarka grįžti namo per Baltarusiją.

„Mano sūnus turi kur apsistoti, gyventi. O jeigu kažkas tokios galimybės neturi? Neturi pinigų benzinui, kad apsuktų tokį ratą į Latviją?“ – klausė vyras.

Mano sūnus turi kur apsistoti, gyventi. O jeigu kažkas tokios galimybės neturi? Neturi pinigų benzinui, kad apsuktų tokį ratą į Latviją?

Arturas įsitikinęs, kad Vyriausybė pažeidžia žmogaus teises, uždrausdama piliečiams ir asmenims, turintiems leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, patekti į šalies teritoriją per postą pasienyje su Baltarusija.

Jis kėlė klausimą, kodėl patekimas į šalį leidžiamas tik per du pasienio postus?

Kaip elgtis žmogui, kai grįždamas automobiliu namo jis, pagal Vyriausybės nutarimą, negali kirsti Lietuvos-Baltarusijos sienos, o į Lenkiją ar Latviją jis taip pat neįleidžiamas?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė

„Mes kreipsimės į teismą. Paduosime VSAT, kad ji nepraleido žmogaus, kuris turi teisę gyventi Lietuvoje. Gerai išanalizavome Vyriausybės nutarimą, ten neparašyta, kad negalima praleisti Lietuvos piliečių arba leidimą gyventi turinčių žmonių. Ten parašyta tiesiog neįleisti žmonių su automobiliais iš Baltarusijos, bet neparašyta, kad tai susiję su Lietuvos piliečiais ar turinčiais leidimus gyventi šalyje. Tai yra jie viršijo savo įgaliojimus“, – mano Arturas.

Kartu jis pabrėžė ginantis ne tik sūnaus, bet ir kitų panašioje situacijoje atsidūrusių žmonių – Lietuvos piliečių ir leidimą šalyje gyventi turinčių asmenų – teises.

Vidinė ES siena

Vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič sakė, kad buvo priimtas sprendimas griežtinti judėjimą ir patekimą į šalį.

Dėl to atviri pasienio punktai liko du.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis

„Prekių judėjimas nėra apribotas. Su Lenkija ir Latvija – tai yra vidinės sienos, jos ir buvo paliktos“, – nurodė ji.

Prekių judėjimas nėra apribotas. Su Lenkija ir Latvija – tai yra vidinės sienos, jos ir buvo paliktos.

B.Zaborovska-Zdanovič taip pat patikino, kad, esant poreikiui, išimtiniais atvejais piliečiai ir nuolatinius leidimus gyventi šalyje turintys asmenys bus įleisti ir tiesiai iš Baltarusijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją

Supranta nepatogumus, bet tokia tvarka

VSAT Prevencijos skyriaus viršininko Giedriaus Mišučio teigimu, valstybėje paskelbta ekstremali situacija. Patekimas į šalies teritoriją yra reglamentuojamas Vyriausybės nutarimu.

„Vyriausybė nutarė, kad tik per du sausumos punktus, plius Kylio reisus nuo balandžio pradžios galima įvažiuoti. Mes, kaip VSAT, tą Vyriausybės nutarimą ir vykdome. Jo intencijos, matyt, yra pačios geriausios, tai yra iki minimumo sumažinti vietų, per kurias patenka žmonės, ir kad ta kontrolė būtų tinkama“, – komentavo G.Mišutis.

Jo intencijos, matyt, yra pačios geriausios, tai yra iki minimumo sumažinti vietų, per kurias patenka žmonės, ir kad ta kontrolė būtų tinkama.

Kartu jis pažymėjo, kad pakoregavus Vyriausybės nutarimą, padaryta išlyga, jog esant ypatingiems atvejams ir elektroniniu paštu nusiuntus pagrindžiančius dokumentus, galima gauti leidimą į Lietuvą sausuma patekti ne tik per minėtus du pasienio su Lenkija ir Latvija punktus.

VSAT nuotr./Medininkų pasienio postas
VSAT nuotr./Medininkų pasienio postas

Pasak G.Mišučio, tokių situacijų, kokia nutiko Baltarusijos-Lietuvos sienos kirsti negalėjusiam vaikinui, yra labai daug.

„Suprantame tuos žmones, tikrai labai daug nepatogumų. Pačioje pradžioje, kai išvykimas Lietuvos piliečių buvo uždraustas, irgi buvo visokiausių gyvenimiškų istorijų, rūpesčių ir panašiai. Bet tokia yra nustatyta Vyriausybės tvarka ir VSAT, institucija, kuri vykdo kontrolę išvykstančių ir atvykstančių, ta tvarka vadovaujasi“, – sakė G.Mišutis.

Prevencijos skyriaus viršininkas aiškino, kad kiekvienas prašymas leisti valstybės sieną kirsti per kitus pasienio postus, svarstomas individualiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

„Žmogus nurodo, pagrindžia dokumentais savo vykimo priežastį, nurodo, kodėl jis negali vykti per tuos punktus, kurie yra veikiantys, kas atsitiko, galbūt „dega“ veikla kažkokia. Sakau, kiekvienas atvejis individualus, tai yra sudaryta sąlyga kreiptis. Bet principas yra, kad tik du punktai veikia. Normalia tvarka per du punktus galima įvažiuoti: arba per Lenkiją, arba per Latviją“, – komentavo jis.

Kiekvienas atvejis individualus, tai yra sudaryta sąlyga kreiptis. Bet principas yra, kad tik du punktai veikia.

Asmenims atviri liko du postai

Kaip nurodoma VSAT interneto svetainėje, nuo balandžio 3 dienos asmenų ir (ar) jų asmeninės paskirties lengvųjų automobilių atvykimas į Lietuvos teritoriją leidžiamas tik per pasienyje su Lenkija veikiantį Kalvarijos–Budzisko bei pasienyje su Latvija veikiantį Saločių–Grenstalės automobilių kelių punktus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lenkijos link vykstančių vilkikų eilės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lenkijos link vykstančių vilkikų eilės

Išimtiniais atvejais, su pagrindžiančiais dokumentais kreipęsi el. paštu vsat.vadas@vsat.vrm.lt ir gavę VSAT vado ar jo įgalioto asmens leidimą, asmenys ir (ar) jų lengvieji asmeninės paskirties automobiliai į Lietuvą gali atvykti ir per kitus pasienio kontrolės punktus, per kuriuos leidžiama vykti komerciniams vežėjams.

Ekipažų ir įgulų nariai, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, ir toliau galės vykti per šiuos tarptautinius automobilių kelių sienos kontrolės punktus:

  • pasienyje su Lenkija Kalvarijos–Budzisko ir Lazdijų–Aradninkų;
  • pasienyje su Latvija Būtingės–Rucavos, Saločių–Grenstalės, Smėlynės–Medumi;
  • pasienyje su Baltarusija Medininkų–Kamenyj Log, Šalčininkų–Benekainių ir Raigardo–Privalkos;
  • pasienyje su Rusija Kybartų–Černiševskojės ir Panemunės–Sovetsko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius