-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 29

Keliaujantis žaliasis konteineriukas kvies lietuvius rūšiuoti (nuotraukos)

Penktadienį iš Katedros aikštės pajudėjo žaliasis karavanas, kuris aplankys visas šalies savivaldybes ir kvies tautiečius net ir per krizę nepamiršti rūšiuoti atliekų bei taupyti Žemę ir energiją. Per vieną svarbiausių visą Lietuvą apimančio judėjimo „Aš – žalias“ etapų žmonės bus mokomi, kad popierius, stiklas ir plastikas gali būti perdirbti – kiekvienas norintis galės pasirašyti žaliąją deklaraciją ir pasižadėti nešvaistyti antrinių žaliavų.
Rūšiuoti kviečianti akcija
Žaliojo karnavalo išlydėtuvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo gegužės pradžios aplinkosaugos idėjas propaguojančią deklaraciją jau pasirašė daugiau kaip dešimt tūkstančių žmonių.

Atliekų rūšiavime nėra nereikšmingo ar per mažo indėlio. Viskas prasideda nuo vieno butelio, nuo pluošto laikraščių, įmestų į tam skirtą konteinerį.„Atliekų rūšiavime nėra nereikšmingo ar per mažo indėlio. Viskas prasideda nuo vieno butelio, nuo pluošto laikraščių, įmestų į tam skirtą konteinerį. Labai svarbus kiekvieno žmogaus pasiryžimas ir asmeninis įsipareigojimas rūpintis mus supančia aplinka ir saugoti sparčiai senkančius planetos išteklius“, – sakė aplinkos viceministras Ramūnas Kalvaitis.

Žaliąjį karnavalą per visą kelionę lydės projekto simbolis – Žaliasis konteineriukas. Jis su pagalbininkais pasakos, kodėl ir kaip reikia rūšiuoti atliekas, kvies gyventojus pasirašyti žaliąją deklaraciją, atsakyti į viktorinos klausimus apie atliekų rūšiavimą ir laimėti prizų.

„Mes turime atliekų tvarkymo terapiją, kuri sako, kad pirmiausia atliekų reikia vengti, o ką galime perdirbti, reikia pakartotinai panaudoti kaip antrines žaliavas ir bandyti išgauti energiją. Ir tik tai, ko nebegalime perdirbti ir kitaip panaudoti, reikia vežti į sąvartynus. Tai yra idealas“, – sakė Aplinkos ministerijos atstovas Inesis Kiškis.

Jis pridūrė, kad rūšiuodami žmonės gali sutaupyti ir pinigų, nes už išrūšiuotų atliekų išvežimą nereikia mokėti – tai kiekvienas pirkėjas padaro nusipirkdamas pakuotę.

„Kai mes viską išmetame į bendrą konteinerį, už jo išvežimą reikia mokėti. Tokiu būdu mokame du kartus“, – ekonominius dėsnius aiškino Aplinkos ministerijos atstovas.

Projektu „Aš – žalias“ siekiama pažadinti kiekvieno žmogaus asmeninę atsakomybę rūšiuoti atliekas. Iniciatyvą palaiko ir asmeniškai rūšiuoti atliekas įsipareigoja krepšininkas „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, aktoriai Audrius Bružas ir Edita Užaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius