Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20

Keliautojai stebisi vandens kaina Kauno oro uoste: už buteliuką – 1,80 euro?

Kol neįvestos tokios patikros procedūros ir technologijos, kurios leistų į sterilią oro uosto zoną įsinešti vandenį plastikiniuose buteliuose, keliautojai priversti jo įsigyti oro uosto kavinėse. Jei kava – ne pirmo būtinumo prekė ir be jos kentėti dar galima, tai vandenį privalu gerti visiems. Keliautojai piktinasi, jog žinodamos tai, įmonės nesibodi kainas užauginti tarsi ant mielių.
Vandens buteliukas
Vandens buteliukas / Photos.com nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Mantas, neseniai keliautojų puslapyje aptikęs informacijos, jog Kauno oro uoste už vandens buteliuką tenka pakloti ir 1,8 euro. Prieš kiek daugiau nei mėnesį jis pats skrido iš Vilniaus į Glazgą ir už vandenį mokėjo tik eurą. Karmėlavoje pardavinėjamas „auksinis“ vanduo?

Vandens ir visų kitų pardavinėjamų prekių kainas nustato patys jų pardavėjai, oro uostas gali tik pateikti kainų rekomendacijas.

„Kilo klausimas, ar Kauno oro uostas bando per tas 35 dienas, kurių metu bus uždarytas Vilniaus oro uostas, „atidirbti“ ir dėl to taip sukelia kainas? Keliauju daug, bet tikrai nesu matęs tokių kainų kitose Europos oro uostuose“, – piktinosi keliautojas.

Kaip 15min informavo Lietuvos oro uostų Komunikacijos projektų vadovė Agnė Mažeikytė, šiuo metu Kauno oro uoste buteliuką vandens galima įsigyti daugiau nei 10-tyje vietų tiek laikinuose, tiek nuolatiniame terminaluose iki aviacijos saugumo patikros ir už jos. Vandens ir visų kitų pardavinėjamų prekių kainas nustato patys jų pardavėjai, oro uostas gali tik pateikti kainų rekomendacijas.

„Prieš keletą metų visi Lietuvos oro uostai prisijungė prie tarptautinės oro uostų tarybos „ACI Europe“ iniciatyvos „Vanduo – už 1 eurą“. Joje raginome savo partnerius suteikti galimybę mūsų keleiviams įsigyti bent vieno prekės ženklo vandens buteliuką (0,5 l) už 1 eurą. Dabar vandens už tokią kainą galima įsigyti tik Kauno oro uoste esančiuose pardavimo automatuose“, – tai, kad Kauno oro uoste įsikūrusioms įmonėms rekomendacijos – nė motais, patikino A.Mažeikytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste

Iniciatyva gimė įsiklausius į keleivių skundus, kad dėl griežtų aviacijos saugumo patikros taisyklių jie negali į oro uostą įsinešti vandens, o jo kaina oro uostuose yra per didelė. Planuota, kad euro už buteliuką kaina vandeniui bus išlaikoma iki aviacijos saugumo patikros pokyčių – numatoma, kad ateityje bus įvestos tokios patikros procedūros ir technologijos, kurios leis į sterilią oro uosto zoną įsinešti ir vandenį plastikiniuose buteliuose.

Pasak A.Mažeikytės, Kauno oro uoste vandens galima įsigyti „Narvesen“ prekybos vietose, „Via Baltica“ kavinėje, „Thierry“ kepyklėlėje, „Heineman“ duty free parduotuvėse, taip pat „Vero Cafe“ ir „City Chef“ prekybos vietose.

„Pati neseniai pirkau vandens „Narvesen“ kioske, tad turėjau pasirinkimą iš 3-4 prekės ženklų. Jeigu gerai pamenu, kainos svyravo tarp 1,05 ir 1,8 eur”, – teigė Lietuvos oro uostų atstovė.

Laikosi festivalių kainodaros

„Heineman“ duty free parduotuvių atstovai patikino, jog pigiausias vandens buteliukas (0,5 litro talpos) jų prekybos vietoje kainuoja 1,10 euro (su depozitu). Brangiausias – apie pusantro euro. Parduotuvės įsikūrusios erdvėje, praėjus patikros ir saugos punktą.

O štai tik mėnesiui, kol neveiks Vilniaus oro uostas, šalia Kauno oro

uosto įsikūrusioje „Vero cafe“ prekybos vietoje laikomasi festivalių kainodaros – vanduo pardavinėjamas brangiau nei kitur. Kaip patikino įmonės atstovas Darius Vėželis, 0,5 litro talpos plastikinis buteliukas pirkėjui atsieina 1,7 euro, kai kitur įsikūrusioje „Vero cafe“ kavinukėje to paties prekės ženklo vandens, tik stiklinėje taroje, galima įsigyti už 1,5 euro.

„Esame įsikūrę laikinai. Prekybos vietos nuomos kaina oro uoste – didelė, nevykdome jokio sandėliavimo, prekes reikia nuolat vežioti. Dėl šių priežasčių įmonės išlaidos yra didesnės, todėl ir kaina už vandens buteliuką – aukštesnė“, – paaiškino D.Vėželis.

Kelios kitos Kauno oro uoste įsikūrusios vandeniu prekiaujančios įmonės atsakymų apie kainas 15min nepateikė.

Ernesto Naprio nuotr./„Vero Cafe“ Kauno oro uoste
Ernesto Naprio nuotr./„Vero Cafe“ Kauno oro uoste

Žymi specialiu ženklu

Kiek kitokia situacija susiklosčiusi Palangos oro uoste. Jame yra 7 vietos, kuriose galima įsigyti vandens (duty free parduotuvės, kavinė „Riktė“ ir kt.). Jos visos dalyvauja jau minėtoje akcijoje „Vanduo už 1 eurą“ ir turi bent vieno prekės ženklo vandenį, kurį galima įsigyti už eurą. Kaune protingą kainą už vandens buteliuką šiuo metu aptiksite tik prekybos automatuose.

„Tarptautinis Rygos oro uostas ir įmonės, veikiančios jame, yra prisijungusios prie „ACI Europe“ iniciatyvos ir siūlo galimybę 0,5 litro vandens butelį nusipirkti už 1 eurą. Iškart už patikros vartų yra dvi prekybos vietos, kuriose vandens buteliukas kainuoja eurą. Tos vietos yra pažymėtos specialiais ženklais“, – 15min patikino Laura Karnite, Tarptautinio Rygos oro uosto Komunikacijos skyriaus vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius