Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 23

Kerštas darbdaviams: atleistas „Trijų kepėjų“ darbuotojas paviešino įmonės trūkumus

„Noriu pranešti apie higienos maisto gamyboje reikalavimų nesilaikymą, nusižengimus darbo laiko ir poilsio režimui“, – tokiu pareiškimu į 15min kreipėsi Kauno bendrovės „Trys kepėjai“ darbuotojo T.P. žmona Karolina. Įmonės vadovė Lina Blandienė šį skundą pavadino paprasčiausiu tingėti mėgusio pavaldinio kerštu, o Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba aptiko 8 nedidelius pažeidimus.
Įmonės „Trys kepėjai“ parduodamos produkcijos gamybos procesas
Įmonės „Trys kepėjai“ parduodamos produkcijos gamybos procesas / Skaitytojos Karolinos nuotr.

Laiške redakcijai skundo autorė pateikė krūvą Kauno Taikos pr. įsikūrusios maisto gamybos įmonės „Trys kepėjai“ pažeidimų. Pasak jos, katilas, kuriame maišomas vaflių pertepimo kremas, dažnai guli numestas ant žemės. Vėliau jį pakėlus, vėl gaminama ta pati masė. Sausainiai mėtomi ant grindų, kurios nėra švariai išvalomos. Įmonė nesamdo valytojos, tad patys darbuotojai valosi grindis, o vėliau tomis pačiomis rankomis (be jokių pirštinių) dėlioja sausainius į pardavimo dėžutes. Eilės sausainių dėžių sudedamos ant grindų, o turi būti dedamos ant specialių padėkliukų.

Eilės sausainių dėžių sudedamos ant grindų, o turi būti dedamos ant specialių padėkliukų.

„Be to, į gamybos patalpas nuolatos įeina pašaliniai žmonės, krovikai su civiliais rūbais, kurie būna be jokių kepurėlių. Taip jie prineša iš lauko bakterijų. Ši įstaiga neturi jokių sanitarinių higienos patalpų, kur darbuotojas privalo dezinfekuoti savo rankas ir tik tada žengti į gamybą, o ką jau kalbėti apie dezinfekcinį skystį rankoms“, – teigė Karolina.

Verčiami daug dirbti

Pasak skundo autorės, nesilaikoma ir saugos reikalavimų: paletės sukraunamos bet kaip, tad vos jas užkliudžius, gali nukristi ir sužeisti žmogų. Grindys nuolat šlapios, nes plaunami įrenginiai, o prie jų nėra įrengta specialių vandens nubėgimo takelių, ne kartą yra paslydusių ir parvirtusių darbuotojų. Liepiama tampyti sunkius svorius be jokių tam skirtų vežimėlių.

Pažeidinėjamos esą ir darbo sutartys: verčiama dirbti po 12 val. ir daugiau, nemokant už viršvalandžius, kai yra pasirašyta 8 val. darbo sutartis. Skundo autorės teigimu, nėra taikoma jokia suminė darbo laiko apskaita.

Skaitytojos Karolinos nuotr./Gamybos procesas įmonėje „Trys kepėjai“
Skaitytojos Karolinos nuotr./Gamybos procesas įmonėje „Trys kepėjai“

„Taip pat nėra skelbiami darbo grafikai, nors tai turėtų būti daroma ne vėliau kaip 2 savaitės iki jų įsigaliojimo. Darbuotojams kitos darbo dienos darbo laikas pranešamas iš vakaro, o kartais tik atėjus į darbovietę. Pasiskundus, grasinama algos mažinimu ar atleidimu iš darbo. Taip pat atleidinėja žmones iš darbo, jei jie pasiima nedarbingumo pažymėjimus“, – skundus bėrė moteris, atsiuntusi nuotraukų, kuriose, jos nuomone, užfiksuoti pažeidimai.

Tai – kerštingas melas

UAB „Trys kepėjai“ vadovė Lina Blandienė visus šiuos kaltinimus atrėmė, pabrėždama, jog tai tėra buvusio tingaus darbuotojo kerštas.

Tai – vieno nepatenkinto 25-erių metų vaikino paistalai. Viskas, kas nurodyta skunde, yra nesąmonė. Jis tik nori pakenkti mums.

„Tai – vieno nepatenkinto 25-erių metų vaikino paistalai. Viskas, kas nurodyta skunde, yra nesąmonė. Jis tik nori pakenkti mums. Jo tėtis policininkas, o mama dirba maisto saugos specialiste, tad vaikas naudojasi padėtimi. Labai jis tingėjo dirbti, dažnai pateikdavo nedarbingumo pažymėjimus“, – tikino bendrovės vadovė.

Jos teigimu, vaikinas neseniai atleistas už drausmines nuobaudas dar bandomojo laikotarpio metu. Jokių nusiskundimų iš kitų darbuotojų niekad nėra gauta. Iš viso bendrovėje dirba apie 60 žmonių.

„Pabrėžiame, jog įmonėje „Trys kepėjai“ yra įdiegta maisto saugos sistema ISO 22000, IFS standartas ir tikrai griežtai laikomasi visų reikiamų higienos reikalavimų. Kitaip būdama tokia didelė ir dar norinti augti įmonė negalėtume dirbti. Užtikriname, jog turime valytoją, todėl patalpos bei jų grindys kruopščiai valomos pasibaigus kiekvienai darbo pamainai ir nevykstant gamybai, o kiekvienas darbuotojas atitinkamai yra atsakingas už savo darbo vietos tvarką ir švarą.

Kiekviena darbo vieta turi žaliavų transportavimo vežimėlius, todėl sunkumų tikrai niekas netampo rankomis. Gamyboje naudojami padėklai sukrauti tvarkingai jiems skirtose vietose. Rankoms plauti naudojamas skystas antibakterinis muilas, dėl to atskiro dezinfekanto nereikia, prasimanymai apie produkcijos mėtymąsi ant žemės yra absurdiški, be to labai lengvai sufabrikuojami paties darbuotojo“, – kaltinimus atrėmė „Trys kepėjai“ vadovė.

Pasak moters, įmonėje yra laikomasi visų darbų saugos ir darbo laiko apskaitos reikalavimų, o su darbuotojais elgiamasi sąžiningai. Įmonė neturi užfiksuotų jokių nusižengimų ar skundų.

„Turėjome tikrai daug problemų su šiuo darbuotoju ir jo nepateisinamu elgesiu, o jį atleidžiant sulaukėme ir grasinimų. Visko gali būti, jog tai daroma ir su kokių nors konkurentų, norinčių pakenkti sparčiai kylančiai naujai konditerijos įmonei, žinia“, – spėjimus išsakė L.Blandienė.

8 pažeidimai – 7 eurų bauda

Vis dėlto, Kauno valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai rugpjūčio 8 d. atlikus planinį patikrinimą, įmonėje buvo nustatyti 8 pažeidimai. Tiesa, šios tarnybos viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas pataisė, jog „Trys kepėjai“ tik tiekia žaliavą ir užsiima prekyba, o jų užsakymu produkcijos gamybą atlieka kita tame pačiame pastate įsikūrusi įmonė – UAB „Socialiniai sprendimai“. Patikrintos buvo abi įmonės. Minėti pažeidimai užfiksuoti UAB „Socialiniai sprendimai“. Už juos skirta minimali 7 eurų bauda.

„Įmonė veikia apie metus, iki tol buvo tikrinta tik kartą. Pažeidimų neužfiksuota. Kadangi tai pirmas kartas, leista sumokėti pusę numatytos minimalios 14 eurų baudos. Kokie pažeidimai užfiksuoti? Tvarkos trūkumas, kuris neatsiliepia maisto produktų kokybei. Pvz., buvo laikomi nenaudojami įrenginiai, įrankiai, kurie kaupė dulkes, lubos nebuvo visiškai uždengtos, patalpos nepakankamai valomos, o valymui buvo naudojamos neleistinos medžiagų atraižos, inventorius džiovintas netinkamai, užfiksuota ir talpų ženklinimo pažeidimų bei kt.“, – išvardijo P.Tarvydas.

8 pažeidimai užfiksuoti UAB „Socialiniai sprendimai“. Už juos skirta minimali 7 eurų bauda.

Jis patikino taip pat gavęs tokio paties turinio skundą, tačiau patikrinimo metu tik maža dalis jame išvardytų pažeidimų atitiko realybę. Įmonė įpareigota pristatyti trūkumų šalinimo aktą.

„Šią savaitę ar kitą atliksime pertikrinimą. Jei vėl bus nustatyta pažeidimų, taikysime didesnes baudas – 300 eurų ar daugiau. Pabrėšiu, jog daugiau ar mažiau, netvarkingos buvo tik pagalbinės patalpos. Normali ši įmonė. Nesame sulaukę daugiau skundų nei iš rinkos, nei iš darbuotojų. Nuotraukose užfiksuoti sausainiai atgal į gamybą nepapuolė – buvo bandoma naujai įrenginėjama linija“, – patikino Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos viršininko pavaduotojas.

Normali ši įmonė. Nesame sulaukę daugiau skundų nei iš rinkos, nei iš darbuotojų.

Darbo inspekcija netikrino

L.Blandienė patikslino, jog UAB „Socialiniai sprendimai“ T.B. dirbo porą mėnesių, o „Trijuose kepėjuose“ – apie tris mėnesius (bandomasis laikotarpis) ir buvo atleistas už netinkamą darbą.

„Informuojame, kad iki šiol ši įmonė darbo inspekcijos nebuvo tikrinta, apie galimus pažeidimus informacijos neturėjome, nusiskundimų nebuvo užregistruota. Rugpjūčio 18 d. buvo gautas anoniminis skambutis dėl darbo laiko apskaitos pažeidimų UAB „Trys kepėjai“ , kuris yra užregistruotas. Nuotraukų, nepamačius realios situacijos, komentuoti negalime“, – patikino Nerita Šot, Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius