-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 14 /14:57

A.Butkevičius dėl aplinkos ministro K.Trečioko lauks VTEK išvados

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį sakė nesulaukęs aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko atsistatydinimo pareiškimo ir jo likimą žada spręsti po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų. VTEK iš prokurorų gautą medžiagą vertins trečiadienį.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Iki VTEK posėdžio laukiu, kol komisija priims sprendimą ir po to priimsime tam tikrus sprendimus“, – žurnalistams pirmadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar teiks ministro atstatydinimą, jei etikos sargai pripažins jį pažeidus etiką, premjeras atsakė: „Jei etika bus pažeista, tikrai taip“.

Anot A.Butkevičiaus, kol kas sunku atsakyti, ar ministras melavo.

„Aš vertinu vienu aspektu – jei ministras matė tam tikrų grėsmių ar pavojų, Vyriausybės posėdžiui prasidedant aš jam uždaviau klausimą, kaip nujausdamas, kaip ir visada, prieš kiekvieną įtraukiamą (į posėdžio darbotvarkę – BNS) papildomą klausimą, ar klausimas (nutarimo naikinančio kurortines zonas – BNS) yra suderintas, buvo aiškiai pasakyta, kad klausimas yra suderintas. (...) Jei šis pažeidimas bus, tada, savaime suprantama, bus atsisveikinta“, – pabrėžė premjeras.

Anot jo, jei po nepalankaus VTEK sprendimo ministras pats nesitrauks, premjeras nelaukdamas interpeliacijos pats teiks ministro atstatydinimą prezidentei.

„Interpeliacijos nelauksime, jei VTEK anksčiau pateiks savo išvadą, tikimės, kad greitai šį klausimą apsvarstys, nes interpeliacija sukelia labai daug emocijų ir realių diskusijų praktiškai nevyksta, vyksta politikavimas“, – sakė A.Butkevičius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

VTEK atstovė Eglė Ivanauskaitė BNS teigė, kad trečiadienį komisija vertins iš prokuratūros gautą medžiagą, spręs, ką su ja daryti.

K.Trečiokas: sprendimus daro pinigai

Aplinkos ministras K.Trečiokas pirmadienį kartojo neketinąs rašyti atsistatydinimo pareiškimo, nes nematąs tam jokio pagrindo.

„Nemoku rašyti prieš save, tokių nesąmonių nerašau. Žodį buvau davęs, kad nerašysiu, vis nerandu argumentų, kodėl taip turėčiau daryti“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministras.

„Laukiu kol priims sprendimą premjeras arba laukiu interpeliacijos. Yra visas būdas priemonių šitokį ministrą sutvarkyti ir leisiu tą arsenalą naudoti“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kodėl interpeliacijos klausimyne įtrauktas asociacijos EEPA (Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija) klausimas, ministras atsakė: „Kyšo ausys“.

„Taip, aš seniai tai kalbu garsiai, prokuratūrai atiduota daug medžiagos ir šiandien prokuratūra ataskaitą teikė ir paprašiau prokurorą atkreipti dėmesį į tokias bylas, prokuroras yra pažadėjęs“, – į klausimą, ar kas nors bando su juo susidoroti, atsakė K.Trečiokas.

Laikas parodys, bet yra bylos, kurias esame pradėję, tie milijoniniai sukčiavimai, visokių pažymų rašymai negali likti, reikia kažką daryti, juk dangus griūva, – K.Trečiokas.

Kam gali būti naudingas jo pasitraukimas, K.Trečiokas neatsakė ir kalbėjo užuominomis: „Yra dalykų, kuriuos žinau ir neturiu sakyti arba negaliu įrodyti. Laikas parodys, bet yra bylos, kurias esame pradėję, tie milijoniniai sukčiavimai, visokių pažymų rašymai negali likti, reikia kažką daryti, juk dangus griūva. Jei rimtai, tie pažeidėjai, jie, aš manau, ir daro kažką.“

Paklaustas, ar VTEK išaiškinus, kad ministras pažeidė etiką, K.Trečiokas teigė teiksiąs atsistatydinimo prašymą: „Taip, jau tada, kas lieka, tada neetiškas turės pasitraukti“.

„Pinigai yra įtakingi, nesvarbu, kieno tai yra: perdirbėjų, kontrabandininkų, narkotikų pinigai, bankų pinigai. Pinigai daro pas mus dabar sprendimus“, – BNS paklaustas, ar šalies atliekų perdirbėjai yra tokie įtakingi ir gali pakeisti jiems netinkantį ministrą, sakė K.Trečiokas.

„Vieni iš tų, kurie manęs tikrai nepageidauja, tikrai yra (...) kurie organizuoja (atliekų perdirbimą – BNS), organizacijos, kurios išrašinėja fiktyvias pažymas, jiems iš tikrųjų yra didelė kliūtis“, – sakė K.Trečiokas.

Ministras teigė, kad dėl fiktyvaus atliekų perdirbimo organizavimo buvo sukurta darbo grupė, joje yra ne tik Aplinkos ministerijos, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros, Muitinės departamento, Valstybinės mokesčių inspekcijos, kitų ministerijų atstovai.

„Visam šitam būry suslėpti galus arba labai brangiai kainuos, arba šitas reikalas pajudės. Tai yra signalas, už tai man niekad neatleis“, – sakė K.Trečiokas.

Interpeliaciją aplinkos ministrui inicijavo opoziciniai Seimo konservatoriai ir liberalai. Jie surinko reikiamą parlamentarų skaičių, kad ši procedūra būtų pradėta.

Teisėsauga nutraukė ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Prokuratūra tyrimo medžiagą perdavė vertinti VTEK. Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius