Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 08

Kęstutis Daukšys apie dešimt metų slėptą turtą Bulgarijoje: „Gailiuosi tik vieno“

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys trečiadienį surengė spaudos konferenciją bandydamas paaiškinti, kodėl dešimt metų slėpė šeimos turtą Bulgarijoje. K.Daukšys sakė buvęs tikras, kad turto užsienyje viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti neturi, ir nepastebėjęs, kad nuo 2012-ųjų privalėjo tai padaryti.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

K.Daukšys tikina, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) visuomet deklaravęs, kad jo žmona turi Bulgarijoje registruotos įmonės „Sigita 777“ akcijų. Taip pat, pasak jo, buvo deklaruotos ir paskolos.

Tačiau dokumentais savo žodžių K.Daukšys nepagrindė. Seimo narys neatsako ir į klausimą, kuri su juo susijusi įmonė tuo metu būsimai parlamentaro žmonai sutiko paskolinti pinigų sklypui Bulgarijos kurorte pirkti.

„Ėmė iš įmonės. Toj įmonėj aš akcijų neturėjau. Bet per kitą įmonę taip. Labai paprastai. Aš turėjau kitos įmonės dalį akcijų, kuri buvo tos įmonės, kuri davė paskolą, akcininkė“, – aiškino K.Daukšys.

Atvirai pasakius, nieko gero, – žmonos verslą įvertino K.Daukšys.

Žmonai paskolinusios 170 tūkst. litų įmonės pavadinimo Seimo narys net ir primygtinai prašomas neatskleidė.

„Tai yra tos įmonės ir mano žmonos reikalas. (...) Tuo metu Eirida nebuvo mano žmona. Ar aš tarpininkavau, ar ne, neatsimenu jau, kaip ten buvo iš tikrųjų“, – gynėsi K.Daukšys.

Jis tikino nežinantis, ar įmonė būsimai žmonai skolino grynaisiais, tik pripažino, kad ji į Bulgariją juos gabeno išsigryninusi.

Išvis, pasak jo, žmona įmonei Bulgarijoje paskolino 75 tūkst. eurų (258 tūkst. litų).

Šią paskolą, pasak „darbiečio“, žmona atgavo 2014-aisiais, nutarusi parduoti įmonės akcijas. Jas E.Daukšienė esą pardavė už tokią pačią sumą, kaip ir pirko.

„Atvirai pasakius, nieko gero. Matyt, kaip daugelis žmonių tais metais, 2006-aisiais metais, kai nekilnojamojo turto dalykai kilo, matyt, galvojo, kad uždirbs tuo metu“, – klausiamas, ką mano apie žmonos verslą, sakė K.Daukšys.

Pasiklydo deklaracijų džiunglėse?

K.Daukšys tikino, kad visi finansiniai sandoriai buvo nurodyti VMI.

„Paskolos gavimas įmonei, kurios akcijų ji turėjo, buvo deklaruotas VMI ir tie dalykai yra oficialiai deklaruoti, galima juos visus pažiūrėti“, – aiškino Seimo narys.

K.Daukšys nurodė, kad 2008 m., kai pirmą kartą VMI deklaravo žmonos turimą turtą, Lietuvos įstatymai nenumatė prievolės deklaruoti turimas mažiau nei 5 tūkst. litų vertės įmonių akcijas.

„Tos akcijos, kurias mano dabar žmona turėjo, šitos sumos neviršijo“, – sakė jis.

Pasak K.Daukšio, jo žmona akcijų pirko už 2,5 tūkst. levų, arba apie 4,2 litų. Tuomet įmonė nutarė pirkti 17 arų sklypą Bialos miestelyje ir E.Daukšienė kartu su kita akcininke tam skolino pinigų savo įmonei. K.Daukšio teigimu, kad galėtų paskolinti bendrovei „Sigita 777“, jo žmona pati pasiskolino 170 tūkst. litų.

„Ta paskola yra deklaruota. Tos paskolos grąžinimas irgi yra deklaruotas. Tos įmonės akcijos parduotos 2014 m.“, – sakė K.Daukšys.

VMI nuotr./Eiridos Daukšienės turto deklaracija už 2013 metus
VMI nuotr./Eiridos Daukšienės turto deklaracija už 2013 metus

Gailisi tik vieno

Tuo tarpu pildydamas viešųjų ir privačių interesų deklaraciją 2008-aisiais K.Daukšys sako žmonos akcijų neįrašęs, nes Lietuvos įstatymai tuo metu įpareigojo nurodyti tik Lietuvoje turimą turtą.

„Gaila, kad 2012 m., kada taisyklės pasikeitė, aš nepastebėjau šito dalyko ir nuo 2012 m. turėjau deklaruoti savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, to nepadariau, dėl to gailiuosi ir manau, kad šitą klaidą būtų galima ištaisyti, bet šiuo metu tos mano žmonos akcijos yra parduotos ir negaliu aš to vienaip ar kitaip deklaruoti“, – aiškino jis.

K.Daukšys tikino nesijaučiantis, kad, kaip politikas, pažeidė etiką ar supainiojo interesus nedeklaruodamas žmonos akcijų Bulgarijoje, nes nepriėmė jokių sprendimų, kurie turėtų įtakos verslo Bulgarijoje sėkmei.

Jis tikino nežinojęs, kad kitas Darbo partijos atstovas kultūros ministras Šarūnas Birutis taip pat turi turto Bulgarijoje. K.Daukšys tvirtino su partijos kolega besikalbantis apie kultūrą, bet ne apie investicijas.

Jis kategoriškai atmetė, kad Bulgarijoje buvo investuotos lėšos, kurias jis gavo eidamas ūkio ministro pareigas.

VIDEO: 15min tyrimas: slapti Daukšių šeimos turtai Bulgarijoje

15min su tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) partneriu Bulgarijoje „Bivol“ pirmadienį paskelbė apie slaptus Daukšių šeimos turtus Bulgarijoje.

Oficialūs Bulgarijos registro dokumentai rodo, jog K.Daukšio žmona Eirida tiesiogiai susijusi su šioje šalyje registruota įmone „Sigita 777“, kuri, „Bivol“ surinktais duomenimis, 2006 m., K.Daukšiui einant ūkio ministro pareigas, įsigijo du sklypus Bialos kurorte, prie pat jūros.

Už pirkinį, oficialiais duomenimis, „Sigita 777“ paklojo 301 tūkst. Bulgarijos levų, arba maždaug 154 tūkst. eurų. Senąja Lietuvos valiuta – daugiau nei pusę milijono litų.

E.Daukšienė prisipažino už pirkinį mokėjusi grynaisiais. Iš ko juos pasiskolino, moteris atskleisti nenorėjo. Nei akcijų, nei žemės Daukšiai nebuvo deklaravę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius