-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Kęstutis Daukšys žada bibliotekininkams vidutinę mokytojo algą

Kultūros ministru Darbo partijos siūlomas parlamentaras Kęstutis Daukšys pripažįsta nesąs šios srities ekspertas. Tačiau, pasak jo, kultūros sričiai pasitarnautų jo ekonominės žinios. Esą šiuo metu ji yra gerokai apleista, o ministru tapus ekonomistui, būtų galima geriau pasirūpinti kultūros darbuotojų uždarbiu ir kultūros objektų atnaujinimu.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Manau, kad mano vadybiniai gebėjimai padėtų pagerinti kultūros finansavimą, o struktūrinių fondų finansavimą pritraukti į kultūros paveldo objektus, bibliotekas, teatrus. Būtų galima šiuos objektus renovuoti“, – paklaustas, kokie svarbiausi būtų jo darbai tapus kultūros ministru, sakė K.Daukšys.

Be to, kandidatas į kultūros ministrus žada iškovoti didesnes algas bibliotekininkams ir kitiems mažas pajamas gaunantiems kultūros darbuotojams.

„Vienam iš svarbiausių dalykų – kultūrai ir kalbai – dirbantys žmonės apmokami iš esmės mažiausiai. Tai būtinai reikia sutvarkyti. Kaip greitai tai pavyks? Aš manau, kad, jei būsiu paskirtas, stengsiuosi, kad kuo greičiau. Manau, kad reiktų bent iki vidutinės mokytojo algos privažiuoti“, – žadėjo „darbietis“.

Šiuo metu vidutinė bibliotekininko alga siekia vos 1240 litų neatskaičius mokesčių. Mokytojai uždirba vidutiniškai 2 586 litus per mėnesį neatskaičius mokesčių.

Yra tam tikrų nedrąsumų, nes esu labiau patyręs energetikoje, ūkio srityje.

Be to, K.Daukšio nuomone, turėtų būti labiau skatinami lietuvių kalba rašantys kūrėjai, o Valstybinei kalbos inspekcijai suteikta daugiau galių.

„Turime nuspręsti, kaip mes ginsime savo kalbą. Į mūsų kultūrinę erdvę yra įsiveržę daug svetimų žodžių, o kalbos inspekcijai, akivaizdu, šiuo metu trūksta įgaliojimų“, – teigė jis.

Buvo nedrąsu

K.Daukšys pripažįsta sulaukęs pasiūlymo tapti kultūros ministru ilgai svarstęs, ar sugebės eiti šias pareigas.

„Yra tam tikrų nedrąsumų, nes esu labiau patyręs energetikoje, ūkio srityje, bet, manau, kad turiu vadybinių sugebėjimų, o visus kitus dalykus stengsiuosi pagauti greičiau ir, tikiuosi, kad padės ir ministerijos darbuotojai, ir kultūros bendruomenė“, – atviravo kandidatas į ministrus.

Tiesa, K.Daukšys galiausiai nusprendė, kad Kultūros ministerija yra viena svarbiausių valstybėje, nepaisant to, kad jo paties atstovaujama Darbo partija su koalicijos partneriais dalydamasi postus Vyriausybėje Kultūros ministeriją vertino 1 balu o ne 1,5 balo, kaip kitas.

„Manau, kad nepelnytai kultūra padaryta našlaite valstybėje. Iš tiesų, aš manau, yra viena svarbiausių ministerijų, nes visa kita, jei nėra kultūros, lietuvių kalbos, lietuviškos kultūros, tai bus Švedijos ar Lenkijos ministerija, o kultūrai puoselėti reikia skirti lėšų, investuoti“, – pareiškė „darbietis“.

Kūrybingas žmogus kartu yra ir geresnė gamybinė jėga.

Jis pažymi, kad kūrybingumą puoselėjanti valstybė iš to gautų ir finansinės naudos.

„Kultūringas ir kūrybingas žmogus kartu yra ir geresnė gamybinė jėga. Verslui, valstybės pajamoms yra gerai, kai darbuotojai yra ne tik išsilavinę, moka kalbas, matematiką, bet kartu yra kultūringi ir kūrybą sugeba pritaikyti net savo nekūrybiškame darbe“, – dėstė kandidatas į ministrus.

Kol kas nepranešama, kada įvyks K.Daukšio ir prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas. K.Daukšys yra mažiausiai ketvirtas Darbo partijos kandidatas į kultūros ministrus. Anksčiau siūlyti kandidatai neįtiko paskirtajam premjerui Algirdui Butkevičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius