Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 06 11

Kęstutis Girnius: prezidentės pranešimas – taikliai kritiškas, patriotiškas ir optimistinis

Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas ryškiai skiriasi nuo ankstesniųjų kritikos santūrumu ir optimizmu, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pasak jo, šį kartą juntamas akivaizdus pačios prezidentės didesnis pasitikėjimas savimi. Vyriausybei ji siunčia ženklą, jog yra pasirengusi kartu dirbti, jei tik pats Ministrų kabinetas pasiryžęs imtis realių darbų.

„Manau, kad tai yra pats geriausias prezidentės metinis pranešimas, daug geresnis už ankstesnius. Jis yra optimistiškas, pabrėžiant laimėjimus, o ne pralaimėjimus, yra minimos įvairios išorės grėsmės, bet pabrėžiama, kad jas galima paveikti. Paminima NATO, ES, Šiaurės šalių parama ir jų svarba, prezidentė džiaugiasi, kad teismai skaidrėja, kad negalima jų papirkti, mini kovą su korupcija, neteisėtą praturtėjimą, bet irgi to neeskaluoja. Yra ir tokia patriotinė gaida, kritika ganėtinai švelniai reiškiama, tai, manau, kad tikrai sėkminga“, – BNS antradienį sakė K.Girnius.

Anot apžvalgininko, pastarasis pranešimas savo santūrumu, pozityvia mintimi gana ryškiai skiriasi nuo ankstesnių.

„Ypač jei prisimename, kad 2010 metais ji kritikavo Vyriausybę, kad ji pamiršo žmogų, viskas tampa ekonomika, 2011 metais sakė, kad visus  korupcija dvelkiančius įstatymus ji mėgins blokuoti, o šį kartą ji kalbėjo daug santūriau, daug ramiau ir su daug didesniu pasitikėjimu savimi“, – teigė K.Girnius.

Pasak jo, D.Grybauskaitė tik vienoje vietoje nukreipė tiesioginės kritikos strėlę premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei ir tai galima vertinti kaip siunčiamą ženklą pirmiausia pačiam Ministrų kabinetui.

„Manau, kad labai svarbu – ji tik vienoje vietoje pabrėžia, kad jau atėjo laikas Vyriausybei dirbti, kad ligšiol nieko nedarė, ir irgi labai pabrėžiama su šypsena apie įkurtas darbo grupes. Manau, kad sąmoningai pasirinktas būdas išreikšti nepasitenkinimą, be to, nepasitenkinimo nebuvo galima švelniau išreikšti. Ir manau, kad tai yra prezidentės ženklas Vyriausybei, kad ji pasiryžusi dirbti kartu, jei Vyriausybė pasiryžusi irgi ką nors daryti“, – svarstė K.Girnius.

Artimiausią pusmetį, pašnekovo teigimu, svarbiausiu ir prezidentės, ir Vyriausybės prioritetu bus pirmininkavimas ES, ir šiam procesui natūraliai vadovaus šalies vadovė.

„Per tą laikotarpį Vyriausybė ganėtinai nedaug ką padarys. Įtampos gali prasidėti po pirmininkavimo. Pavyzdžiui, jei paaiškės, kad valdantieji nuspręstų palaidoti naujos atominės elektrinės projektą, nes prezidentė pranešime netiesiogiai už ją pasisakė. Ji įvardijo du pavojus – energetikos priklausomybę ir grįžtantį populizmą. Jei manys, kad nesiimama užtikrinti energetinį saugumą, arba jau vėl pasiduodama ekonominiam populizmui, tai manau, kad dėl šių dalykų ji stos į kovą, ir kaip ji pabrėžia, kad laukia, kad būtų priimta atitinkama Konstitucijos pataisa, kuri užtikrintų biudžeto drausmę“, – tolesnius šalies vadovės ir Vyriausybės santykius prognozavo K.Girnius.

D.Grybauskaitė šalies vadove išrinkta 2009 metais. Antradienį Seime ji skaitė ketvirtąjį metinį pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius