Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 10

Kęstutis Trečiokas kitą savaitę atsistatydins pats?

„Ir vandenynas turi krantus“, – apie savo galimai bręstantį sprendimą atsistatydinti portalui LRT.lt sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokiais savo žodžiais jis iš dalies patvirtino neoficialias žinias, kad kitos savaitės pradžioje, po pokalbio su partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiu Rolandu Paksu, ministras parašys atsistatydinimo pareiškimą. Tačiau, kaip teigė kai kurie premjero Algirdo Butkevičiaus aplinkos žmonės, realiai K.Trečioko nėra už ką atstatydinti.

Trečiadienį vyriausybės vadovas A.Butkevičius žadėjo, kad iki darbo dienos pabaigos teisininkai pateiks išvadas, įvertinsiančias ministro veiklą, ir tuomet bus priimtas sprendimas dėl jo ateities. Tačiau baigiantis darbo dienai premjeras pranešė, kad lauks K.Trečioko apsisprendimo iki pirmadienio.

„Mačiau aš tas teisininkų išvadas. Jokių mano nusižengimų jose nėra užfiksuota. Jos sutampa su tuo, ką nustatė ir teisėsaugininkai. Vadinasi, neturiu dėl ko atsistatydinti. Bet aš esu žmogus, ir kasdien girdėti nepagrįstus kaltinimus, jausti nuolatinį puolimą, patikėkit, kartais trūksta jėgų. Turiu šeimą, kuriai irgi yra ne tas pats, kas aplink mane vyksta“, – sakė K.Trečiokas trečiadienį po pokalbio su A.Butkevičiumi.

Paaukos dėl šventos ramybės?

„Dievams už ramybę būdavo aukojamos avelės ir nekaltos mergelės, o mes aukojame ministrus“, – šmaikštavo Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas, paklaustas, kaip bus pasielgta su ministru K.Trečioku.

Premjeras gynė ministrą ir tvirtino, jog šis yra nuveikęs daug svarbių darbų, ypač atliekų tvarkymo srityje, kurioje anksčiau esą klestėjo korupcija. Pats K.Trečiokas kartojo: „Ir kas nešė mane į tą galerą? Eidamas į ministro pareigas, ilgai galvojau ir žinojau, kad nebus lengva, bet nesitikėjau, kad būsiu talžomas už nieką. O juk pavyko nuveikti ne taip jau ir mažai. Jei reikėtų pateikti darbų sąrašą, turėčiau kuo pasigirti.“

Į klausimą, kaip pasielgtų, jei partija „Tvarka ir teisingumas“ pirmadienį rekomenduotų nesitraukti iš ministro posto, o premjeras A.Butkevičius, neturėdamas kitos išeities, nuneštų prezidentei Daliai Grybauskaitei teikimą jį atstatydinti, K.Trečiokas nedvejodamas atsakė: „Tuomet  susidėčiau daiktus ir palikčiau savo kabinetą. Bet, patikėkite, ne dėl tų nelemtų pokalbių su Druskininkų meru Ričardu Malinausku aš esu stumiamas iš posto, o dėl to, kad dėl tam tikrų dalykų kaunasi labai stiprios jėgos.“

Kas ir dėl ko kaunasi, ministras nepanoro atskleisti. Tik patikino, jog tai anksčiau ar vėliau vis tiek paaiškės.

Likęs poste dirbti normaliai nebegalėtų 

Seimo Darbo partijos frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys įsitikinęs, kad ministras K.Trečiokas, pasitaręs su premjeru, pats turėtų priimti sprendimą dėl savo tolesnio darbo.

„Dievams už ramybę būdavo aukojamos avelės ir nekaltos mergelės, o mes aukojame ministrus“, – šmaikštavo socialdemokratas A.Sysas.

„Tik  jau dabar akivaizdu, kad jis iki kadencijos pabaigos normaliai dirbti nebegalės, o tik atsimušinės dėl įvairiausių priekaištų ar kaltinimų“, – svarstė K.Daukšys.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos atstovas Seime Povilas Gylys teigė manąs, jog ministro K.Trečioko situaciją lėmė viešųjų ryšių akcija, turinti politinių tikslų.

„Juk iki šiol niekas aiškiai nesuformulavo, kuo nusižengė K. Trečiokas ar R.Malinauskas. Jei jų veikloje yra kokių korupcijos požymių, tai būtina kuo skubiau apie tai pranešti, o jei ne, tai, manau, ministras turi rasti jėgų išsilaikyti poste. Tikiuosi, kad ir premjeras laikysis tvirtai“, – kalbėjo P.Gylys.

K.Trečioko situaciją jis palygino su buvusio konservatorių lyderio, dabartinio Seimo opozicijos vadovo Andriaus Kubiliaus vyriausybės užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko atstatydinimu.

„Nors nesu V.Ušacko politinis šalininkas, bet turiu pripažinti, jog jis pagal savo kompetenciją tikrai tiko toms pareigoms. Bet vieną gražią dieną išgirdome, kad jis nežinia dėl ko turi atsistatydinti. Ir iki šiol neaišku, vardan ko jis buvo paaukotas“, – prisiminė P.Gylys.

Opozicija inicijuos interpeliaciją

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis LRT.lt sakė, kad ketvirtadienį prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos posėdžio metu bus surinkti parašai, būtini K.Trečioko interpeliacijai pradėti. Reikia, kad po interpeliacijos tekstu, kurį opozicija jau yra parengusi, pasirašytų 29 parlamentarai.

„Seimo kuluaruose girdėjau, kad „tvarkiečiai“ grasina palikti valdančiąją daugumą, jei iš posto būtų patrauktas K.Trečiokas. Mano galva, dėl to tikrai dabartinė vyriausybė ir valdančioji dauguma nepražūtų. Vyriausybė galėtų dirbti toliau ir opozicija palaikytų būtinus jos sprendimus“, – svarstė E.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius