Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02 /2016 03 09

Kęstutis Trečiokas pasidžiaugė STT vadovo kaimynyste

Aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas trečiadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje džiaugėsi, kad žmonės perskaitė jo pokalbių išklotines ir dabar patys galės pamatyti, kad jis neva nieko bloga nepadarė. Ministras konferencijoje dar pasigyrė, kad dėl telefoninių pokalbių rugpjūtį jau buvo pasikonsultavęs su kaimynu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu Sauliumi Urbanavičiumi.
Kęstučio Trečioko spaudos konferencija
Kęstučio Trečioko spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aplinkos ministro K.Trečioko prašymu informacija taisyta 2016.03.09

„Kai kas tuose pokalbiuose buvo su humoru, kai kas – rimtai. Bet norėjau pasakyti esmę. Aš apie tokio tipo pokalbius konsultavausi su STT vadovu pačiu. Mes kaimynuose gyvenam, buvau užėjęs porą kartų, arbatą gėrėme ir kalbėjomės apie tokius dalykus. Man buvo aiškiai pasakyta, patarta, kad pokalbis yra pokalbiu. Kalbėti – ministro darbas. Ministras žadėti taip pat gali. Svarbu yra veiksmai. Jis ėmėsi veiksmų, ar nesiėmė. Noriu pakartoti: jokių veiksmų nesiėmiau“, – kalbėjo aplinkos ministras.

K.Trečiokas neslėpė, kad konsultuotis su STT vadovu panoro dėl to, kad nuolat sulaukia pagalbos prašymų.

Aš nesiruošiu atsistatydinti. Aš noriu, kad mane atstatydintų.

„Aš suprantu, ką tai reiškia. Aš ir klausiau vadovo, ką man daryti. Vyti pro duris? Atbėgti iš karto pas jus skųstis? Ne, sako. Tu žadėk, padėk, bet svarbu nedaryti veiksmų. Bet sako, kad, jeigu ateis vienas, du, trys ir sakys, kad su šitu ministru galima susitarti, tada mes domėsimės. Tokia kalba buvo. Nuoširdžiai norėjau pasitarti, nes jaučiu ne kartą, ne šiuo R.Malinausko atveju, bet šiuo atveju tai irgi tinka“, – pasakojo apie arbatėles su S.Urbanavičiumi aplinkos ministras.

Pasak ministro, arbatos STT vadovas pas jį buvo rugpjūtį. Būtent tada pareigūnai jau klausė Druskininkų mero Ričardo Malinausko pokalbių apie Vyriausybės nutarimą dėl kurorto zonų naikinimo. Kalbėdamas su R.Malinausku ministras iš pradžių demonstravo abejojantis, ar gali taip greitai ir nesilaikydamas tvarkos siūlyti nutarimo projektą, bet paskui atlyžo. 

Šiuose pokalbiuose, kaip užfiksavo pareigūnai, ministras R.Malinauskui skundėsi, kad darbe jam „užknisa protą“ ir džiaugėsi pasiūlymu padaryti „reviziją“ Druskininkuose. R.Malinauskas tuomet jo prašė greičiau teikti Vyriausybei jam teisme praversiantį nutarimą ir užsiminė, kad į Druskininkus kvies atidaryti gondolų trasos. Šiame renginyje K.Trečiokas dalyvavo.

Druskininkų savivaldybės nuotr./Druskininkų keltuvo statybų pradžia
Druskininkų savivaldybės nuotr./Druskininkų keltuvo statybų pradžia

Dėl to, kad pasidavė spaudimui, o po to dar melavo Antikorupcijos komisijai su R.Malinausku apie kurorto zonų naikinimą kalbėjęsis prieš pusmetį, o ne nutarimo priėmimo išvakarėse, K.Trečioką opozicija ragina atsistatydinti.

Tačiau ministras sako, kad jis nemelavo. Esą tiesiog Antikorupcijos komisija klausinėjo ne apie tą projektą, kurį jis aptarinėjo su R.Malinausku.

„Buvo klausimas apie tą paskutinį naktinį 1025, ar koks ten numeris. Mes apie jį nekalbėjome. Mes kalbėjome apie 343. Ir niekada nemelavau. (...) Mano tikėjimas neleidžia meluoti“, – gynėsi K.Trečiokas. 

Atsistatydinti sau neleis

Tačiau K.Trečiokas tvirtina savo elgesyje nematantis nieko blogo ir sako „malonumo“ atsistatydinti sau negalintis leisti. Jis tikino nematantis savo pokalbiuose jokios korupcijos. 

„Aš nesiruošiu atsistatydinti. Aš noriu, kad mane atstatydintų. Kad prisiimtų atsakomybę tie žmonės ir Lietuva žinotų, kas tie žmonės, kurie nori sąžiningai dirbantį ministrą atstatydinti“, – audrinosi K.Trečiokas.

Klausiamas, ar jam tikrai, cituojant „užknisa protą“ darbas ministerijoje, ministras sakė, kad neoficialiai panaudoja visokių anekdotų. 

Iš tikrųjų kartais, ne kartais, o kas savaitgalį, aš džiaugiuosi, kai galiu išvažiuoti į mišką, į savo miestą, pakeisti aplinką ir atsipalaiduoti. Nematau čia nieko tokio labai nuodėmingo.

„Taip, darbas ministerijoje yra labai įtemptas. Išsireiškimas gal ne pats geriausias, bet žinomas ir atspindintis. Iš tikrųjų kartais, ne kartais, o kas savaitgalį, aš džiaugiuosi, kai galiu išvažiuoti į mišką, į savo miestą, pakeisti aplinką ir atsipalaiduoti. Nematau čia nieko tokio labai nuodėmingo“, – teisinosi jis.

Visą skandalą ministras vadino viešųjų ryšių akcija, kurioje jis tėra „pakelės akmenėlis, kurį lengviausia paspirti“. „Tikslas yra visai kitas. Tikslas yra koalicija, premjeras, o gal dar didesnių tikslų esama“, – spėliojo „tvarkietis“.​

Anot jo, tai, kad skandalo nėra iš ko pūsti, jau įrodė pati STT ir Kauno apygardos prokuratūra, nutraukusi tyrimą dėl Vyriausybės nutarimo projekto, pagelbėjusio Vijūnėlės byloje. 

Ministras, tiesa, sakė, kad raštiškos informacijos apie nutraukiamą tyrimą pats dar negavęs. 

Istorijos dalyviams nustatyti tiesą rūpėjo tiek pat, kiek jūros kiaulytei jūra.

Jis tikino, kad nutarimas ministerijoje buvo rengtas įprasta tvarka, ant jo esą padėtas ne tik jo parašas, tačiau teisybe esą niekas nesirūpina. 

„Istorijos dalyviams nustatyti tiesą rūpėjo tiek pat, kiek jūros kiaulytei jūra“, – demonstravo, kad vaizdingi pasakymai jam nesvetimi ne tik asmeniniuose pokalbiuose, K.Trečiokas. 

Niekas nesibaigė, bet niekur nesiskųs

Ministras tikino manantis, kad nors tyrimas nutrauktas, istorija dar tikrai nesibaigia. 

„Yra sukeltas triukšmas. Jei matėte filmą apie kišenvagius, tai jie sukelia triukšmą ir aplinkinių dėmesį nukreipę iškrausto jų kišenes. Mano manymu, šis atvejis yra toks, kad sukėlus triukšmą dabar užleidžiama migla ir gal ne kišenės, bet greičiausiai žmonių protai apšvarinami, praplaunami“, – dėstė K.Trečiokas. 

Taip pat jis piktinosi, kad jo pokalbių išklotinės, kurios sudaro ikiteisminio tyrimo paslaptį, buvo paviešintos. Tačiau ministras tikino teisybės neieškosiantis. Tai esą – bergždžias reikalas.

„Skandalas yra, kai paviešinami pokalbiai, bet man asmeniškai tai tinka ir patinka. Vieną kartą ir visam laikui bus aišku, kas ko prašė ir žadėjo, nežadėjo, vykdė, ar nevykdė“, – sakė ministras. 

Jis vylėsi, kad jį žmonės vertins ne pagal kalbas, o pagal darbus. 

„Aš tokį biblinį visada: “medį pažinsi iš vaisių„. Reikia dirbti, padaryti darbus ir tada būsi įvertintas, o ne iš to, kaip šlami, reklamuojiesi, ir panašiai“, – dėstė K.Trečiokas, pridurdamas, kad jo pokalbius žmonėms gal ir gerai paskaityti, kad susidarytų savo nuomonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius