-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 20

KET išimtys: ar skubantys pareigūnai gali nepaisyti kelio ženklų?

Patruliuojančių policijos pareigūnų teisė nepaisyti kelių eismo taisyklių (KET) – suprantama ne visiems. Socialiniame tinkle platinamas įrašas, kuriame abejojama, ar patruliai gali nepaisyti eismą draudžiančių ženklų.
Naktinio policijos reido akimirka
Policijos automobilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle platinamas vaizdo įrašas, kuriame abejojama policijos pareigūnu teise važiuoti Vilniaus Gedimino prospektu, kuomet centrinė miesto arterija atiduota pėstiesiems. Vaizdo įrašą lydi prierašas „Gedimino pr. savaitgaliais eismas draudžiamas ir policijai“.

Facebook.com/Įrašas feisbuko grupėje „Muzika mano narkotikas“
Facebook.com/Įrašas feisbuko grupėje „Muzika mano narkotikas“

Įrašas patalpintas feisbuko puslapyje „Muzika mano narkotikas“, o nuo rugsėjo 16 d. pasidalino 1,8 tūkst. socialinio tinklo vartotojų. Vaizdo įrašas peržiūrėtas daugiau nei 200 tūkst. kartų.

Socialiniame tinkle plintančiame vaizdo įraše praeivis filmuoja policijos patrulius. Vyras klausia pareigūnų, kodėl šie į Gedimino prospektą įvažiavo be švyturėlių, nepaisydami eismą draudžiančių kelių eismo ženklų.

„Ne, mes užtikriname viešąją tvarką“, – filmuojančiam asmeniui atsako už vairo sėdintis policijos pareigūnas. Vyrui pasiteiravus, ar užtikrinant viešąją tvarką KET nebegalioja, pareigūnas atsako teigiamai.

Vykdydami savo pareigas pareigūnai dažnai veikia būtinojo reikalingumo sąlygomis.

Pasak Policijos atstovo spaudai Ramūno Matonio, vaizdo įraše matomi pareigūnai – teisūs. Vykdydami savo darbą pareigūnai turi teisę kelių eismo taisyklių nepaisyti. Tai numato Administracinių nusižengimų kodekso 16 straipsnis.

„Vykdydami savo pareigas pareigūnai dažnai veikia būtinojo reikalingumo sąlygomis. Tokiais atvejais, pažeidus KET, taikomas Administracinių nusižengimų kodekso 16 straipsnis“, – paaiškino R.Matonis.

„Muzika mano narkotikas“ įraše klausiama, ar pareigūnai negali patruliuoti pėsčiomis. Įdomu ar į įvykio vietą skubančios pagalbos laukiantys gyventojai norėtų, kad pareigūnai skubėtų darbuodamiesi kojomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Transporto eismas Gedimino prospekte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Transporto eismas Gedimino prospekte

Vaizdo įrašo pabaigoje galima matyti, kad pakelėse – sniegas. Tai reiškia, kad rugsėjo 16 d. socialiniuose tinkluose patalpintas vaizdo įrašas nėra naujas. Apie tai vaizdo įrašą platinantys puslapio administratoriai neinformuoja.

Pasak R.Matonio, policijos pareigūnai piktnaudžiauti privilegijomis negali, o pareigūnų darbas kontroliuojamas jų tiesioginių vadovų, policijos imuniteto padalinių, taip pat automobiliuose įdiegtomis techninėmis priemonėmis bei video įrašais.

Be to, net ir įsijungę švyturėlius prieš atlikdami draudžiamą veiksmą, pareigūnai pirmenybe pasinaudoti gali tik tokiais atvejais, kai įsitikina, kad jiems duodamas kelias.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius