-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 03

Ketinama finansuoti alkoholizmo gydymą

Nemažėjant alkoholizmo mastams ir nuo alkoholio apsvaigusių asmenų padaromai žalai, valstybė imasi naujos alkoholizmo prevencijos – bus steigiamas Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.
Pagirios
Pagirios / Vida Press nuotr.

Žadama intensyviau dirbti su priklausančiais nuo alkoholio asmenimis, juos gydyti, o skiriamus vaistus kompensuoti. Per kelerius metus užsimota gerokai sumažinti alkoholio prekybos vietų, uždrausti reklamą ir skirti daugiau dėmesio vaikų švietimui.

Išgėrusių asmenų sukeliamos avarijos jau tapo kone kasdienybe, kaip ir neblaivių asmenų kivirčai artimoje aplinkoje. Policijos suvestinės neapsieina be statistikos, kurioje būna minimi neblaivūs asmenys.

Valstybė ne vienus metus deklaruoja kovą su alkoholizmu ir jo padariniais, tačiau dabar esą bus einama ne prie kiekybinės, o kokybinės kovos su nuo alkoholio priklausomais asmenimis ir jų daroma žala.

„Jei kalbame apie vaikus globos namuose, kurie ten patenka dėl alkoholį vartojančių tėvų, jei kalbame apie nusikalstamas veikas, padarytas apsvaigusių nuo alkoholio asmenų, jei kalbame apie mirtis, apie apsinuodijimus, statistika nerodo, kad padėtis gerėja. Gal tai ir vyksta palaipsniui“, – sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė.

Su ja nesutinka sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Jos tvirtinimu, statistika kaip tik rodo, kad alkoholizmo mastas Lietuvoje mažėja. „Visi rodikliai pradėjo mažėti. Yra tokia tendencija: savivaldybėse, kuriose skiriama daugiau pastangų, pavyzdžiui, ribojamas alkoholio vartojimas švenčių dienomis, viešuose renginiuose, nustatytas mažesnis alkoholio vartojimo lygis negu ten, kur ribojimų nėra“, – tvirtina ministrė.

Valstybė reformuoja valstybinius visuomenės sveikatos centrus į Valstybinį visuomenės stiprinimo fondą. Jis bus finansuojamas iš pinigų, gautų už alkoholinių gėrimų pardavimą. 2016-aisiais tai sudarys 1 mln. 300 tūkst. eurų. Iš šių pinigų bus vykdomos prevencinės ir socialinės programos, vaikų ir jaunimo švietimas.

Valstybė žada eiti dar toliau – bus siekiama visiškai uždrausti alkoholio reklamą, mažinti alkoholio prekybos vietų – svaigalai nuo sausio pirmosios jau dingsta iš degalinių.

Žadama daugiau dėmesio skirti nuo alkoholio priklausomų asmenų gydymui. Steigiami papildomi psichologų etatai, o ateityje žadama kompensuoti ir gydymą, mat dabar tokio galima sulaukti tik stacionare.

„Šios paslaugos turi būti apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), kaip ir kompensuojamieji vaistai. Šis klausimas nėra pradėtas spręsti, tačiau yra vaistų, kurie inovatyvūs ir labai brangūs – mėnesio dozė kainuoja 300 eurų. Šie vaistų efektyvumas pripažintas. Yra vaistų, kurių mėnesio dozė kainuoja ir 10 eurų, bet tam tikrai nuo alkoholio priklausomų asmenų kategorijai ir taip neprieinama“, – sako R.Šalaševičiūtė.

Iki šiol buvo manoma, kad priklausomų nuo alkoholio žmonių Lietuvoje yra apie 50 tūkst., tačiau dabar kalbama apie triskart didesnį priklausomų asmenų skaičių. Naujoji alkoholio prevencijos programa vyriausybei bus pristatyta artimiausiuose posėdžiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius