Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 10

Ketinama numarinti popierinius bilietus

Kauno valdžios ketinimai panaikinti popierinius viešojo transporto mėnesinius bilietus sukėlė vyresnio amžiaus miestiečių nepasitenkinimą. Tačiau savivaldybės atstovai tvirtina, jog naudotis elektroniniu bilietu yra itin paprasta, tad garbaus amžiaus kauniečiams didesnių problemų dėl to nekils.
Elektroninis bilietas
Elektroninis bilietas

Jau rytoj į miesto tarybos posėdį susirinksiantys Kauno politikai spręs, ar panaikinti popierinius terminuotus bilietus, skirtus važiuoti troleibusais bei autobusais. Ši žinia daliai nuolat viešuoju transportu besinaudojančių vyresnio amžiaus miestiečių sukėlė šoką.

„Esu pripratęs prie popierinio (bilieto - red.) ir nesu įsigilinęs į naująjį bilietą. Senąjį paprastai nusiperku kas mėnesį ir nereikia sukti sau galvos, kur jį kišti, kur papildyti ir kada jis pasibaigs. Ne kartą esu matęs, kaip autobusuose žmonės su elektroniniu bilietu vargsta“, - tvirtino 75 metų šįmet sulaukęs Paulius Gabalis, viešuoju transportu kasdien važiuojantis į darbą.

Pašnekovas buvo įsitikinęs, jog palikus galioti tik elektroninį mėnesinį bilietą kils problemų, ypač garbingo amžiaus žmonėms.
„Visos techninės naujovės vyresnio amžiaus žmonėms yra įtartinos – ar suges, ar atsitiks kas nors“, - teigė kaunietis. Jam pritarė ir laikinai Kauno Panemunės senelių namų direktorės pareigas einanti Asta Lukšaitė: „Kiekviena naujovė vyresniam žmogui yra sunkiai perprantama. Iš pradžių tikrai visiems bus šokas“.

Senąjį paprastai nusiperki kas mėnesį ir nereikia sukti sau galvos, kur jį kišti, kur papildyti ir kada jis pasibaigs.

Kauno miesto savivaldybės atstovai, akcentuojantys, jog elektroniniu bilietu šiuo metu naudojasi per 80 proc. keleivių, įsitikinę – garbingo amžiaus žmonėms tai nesukels didesnių problemų.
„Aišku, iki šiol buvo manoma, kad gyventojai, ypač vyresnio amžiaus, bijos arba nuogąstaus, kad nemokės naudotis elektroniniu bilietu, bet iš esmės jau ir pensijos pervedamos į elektronines korteles, tad nemanau, kad bus kokių nors bėdų, - kalbėjo meras Andrius Kupčinskas. – Iš savo pusės mes stengiamės informuoti seniūnijas. Ir „Kauno autobusai“, ir „Autrolis“ skatina savo darbuotojus labiau reklamuoti tą elektroninį bilietą, juo labiau kad jis Kaune yra nebe pirmus metus“.

„Manau, kad vyresnio amžiaus žmonės įsigyti elektroninį bilietą gali ne tik internetu - tai jiems galbūt būtų ganėtinai sudėtinga. Tačiau turint kortelę tiesiog ateiti į tą patį platinimo tašką, paduoti kortelę ir pasakyti, kokį bilietą nori įsigyti, nėra sudėtinga. Daugiau pirkėjui nieko nereikia žinoti. Visą darbą papildant bilietą atlieka platinimo taško darbuotojas. Galėtų būti problemų, jeigu vienintelis papildymo būdas būtų internetu“, - pabrėžė savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Sutaupys daugiau nei 100 tūkst. Lt

Pasak valdžios atstovų, pagrindinis planų atsisakyti popierinių terminuotų bilietų motyvas – siekis sutaupyti. Kaip teigė P.Keras, panaikinti popierinius mėnesinius bilietus buvo ketinta nuo tada, kai kas mėnesį parduodamų elektroninių kortelių dalis viršys 50 proc. Šiuo metu elektroniniai bilietai sudaro daugiau nei 80 proc. visų parduodamų bilietų. Tuo tarpu popierinių bilietų spausdinimas ir platinimas kas mėnesį viešojo transporto bendrovėms atsieina maždaug 25 tūkst. Lt.

„Norint kokybiškai pateikti popierinius bilietus, reikia užtikrinti jų pakankamą kiekį platinimo taškuose. Tačiau tokiu atveju mėnesio gale lieka labai daug neišplatintų bilietų. Tai ekonomiškai yra nenaudinga, todėl siūlome jų atsisakyti visai“, - akcentavo P.Keras.
Gamindamos ir platindamos popierinius bilietus, viešojo transporto bendrovės per metus patiria maždaug 60 tūkst. Lt nuostolių. Be to, elektroninių bilietų platinimo komisiniai mokesčiai yra mažesni nei popierinių, tad atsisakius pastarųjų, būtų sutaupyti dar maždaug 50 tūkst. Lt. Rytoj posėdžiausiančiai miesto tarybai pritarus, popierinių bilietų prekyboje nebeliktų nuo rugpjūčio mėnesio pradžios.

Pateiks naujovių

Miesto savivaldybė taip pat planuoja įvesti naujo nominalo terminuotus elektroninius bilietus. Tris dienas galiosiantis bilietas be nuolaidų kainuos 19 Lt, 7 dienas – 29 Lt, o 3 mėnesiams skirtas bilietas keleiviams atsieis 230 Lt.

Savivaldybės atstovai tvirtina, jog 3 dienų bilietas turėtų būti patrauklus miesto svečiams bei turistams, o 7 dienų bilietas – savaitinėmis pamainomis dirbantiems kauniečiams. Tuo tarpu 3 mėnesius galiosiantis bilietas gyventojams bei įmonėms leis sutaupyti, mat jis kainuos pigiau nei 3 atskiri mėnesiniai bilietai. Šie naujo nominalo terminuoti bilietai, pritarus miesto tarybai, turėtų pradėti galioti taip pat nuo rugpjūčio 1 dienos. Kitais metais ketinama įvesti bilietus, su kuriais žmonės per nustatytą laiką galės keliauti su persėdimais už tai papildomai nemokėdami.

Kauniečiai per mėnesį įsigyja maždaug 70 tūkst. mėnesinių viešojo transporto bilietų. Didžiąją jų dalį sudaro elektroniniai bilietai. Tuo tarpu popierinių bilietų per mėnesį įsigyjama maždaug 14 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius