-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 30

Keturi socialdemokratai siekia įteisinti Vilniaus universiteto autonomiją?

Keturi socialdemokratų frakcijai atstovaujantys Seimo nariai, tarp jų ir buvęs Vilniaus universiteto (VU) rektorius Benediktas Juodka, įregistravo Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo pakeitimo įstatymo projektą bei Mokslo ir studijų įstatymo 28 straipsnio pakeitimo projektą.
Benediktas Juodka
Benediktas Juodka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas, buvęs Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys atkreipė dėmesį, kad pagal dabar galiojantį Mokslo ir studijų įstatymą valstybinio universiteto statutas tvirtinamas Seimo nutarimu.

Iki šiol visų universitetų statutai tokiu teisės aktu yra ir patvirtinti.

„Išimties nuosekliai siekė Vilniaus universitetas, tačiau praeitoje Seimo kadencijoje šio siekio nepavyko realizuoti, nes Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas bei pats Seimas nuosekliai laikėsi įstatymo normos.

Šįkart vėl norima tokį išskirtinumą įteisinti, tik labai negrabiai: socialdemokratai siūlo iš įstatymo išbraukti žodį „nutarimu“, suprask, gali Seimas priimti ir kitokį teisės aktą, nors žodis „tvirtina“ suponuoja, kad nutarimu, nes įstatymai priimami“, – siūlomo įstatymo pakeitimo projekto niuansus komentuoja V. Stundys.

„Jau anksčiau specialistai yra pabrėžę, kad tokiam išskirtinumui neužtenka argumentų, įrodančių, kodėl būtinas įstatymas ir ką universitetas praranda, jei jo statutas tvirtinamas nutarimu“, – sako V. Stundys.

Parlamentaras taip pat atkreipia dėmesį, kad universiteto statuto įstatymo projekte siūloma apskritai įtvirtinti šio įstatymo viršenybės normą kitų teisės aktų atžvilgiu.

Įdomi ir projekto pateikimo pradžios procedūra. „Paprastai universitetai (jų tarybos; jei dar naujos nesuformuotos, tai senatai) Seimui, kaip jų steigėjui, pateikia projektus ir pagal nustatytas procedūras projektą registruoja Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas – šiuo atveju VU elgiasi vėl išskirtinai, iš esmės ignoruodamas visą Seimą ir įstatymo nustatytas procedūras, o pasikliaudamas keturiais socialdemokratais.

Taigi ne tik lex specialis, bet ir speciali procedūra“, – atkreipia dėmesį Seimo narys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius