Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 11 /16:26

Ketvirtadienį veiklą pradės nauja Seimo frakcija – „Lietuvos gerovei“

Ketvirtadienį Seime susikurs nauja frakcija – „Lietuvos gerovei“. Ją kol kas sudarys septyni nariai, trečiadienį 15min informavo Seimo narys, ką tik frakciją „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ palikęs Vytautas Kamblevičius.
Vytautas Kamblevičius
Vytautas Kamblevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Frakciją, anot V.Kamblevičiaus, sudarys: jis pats, „socialdarbiečių“ frakciją paliekantis Algirdas Butkevičius, „tvarkiečių“ frakcijai anksčiau priklausę Rimas Andrikis, Kęstutis Bartkevičius, Ona Valiukevičiūtė, Juozas Imbrasas ir Algimantas Dumbrava.

Trečiadienį R.Andrikis, A.Butkevičius ir V.Kamblevičius lankėsi Vyriausybėje, susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu. Po susitikimo V.Kamblevičius pažymėjo, kad frakciją gali sudaryti 8-12 asmenų.

Dėl aštunto nario, anot V.Kamblevičiaus, dar vyksta svarstymai, o kiti esą „netinka“.

Tas aštuntas, kuris dar svarsto, ar jungtis, — „valstiečius“ palikęs, dabar Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Mindaugas Puidokas. Jis 15min teigė galutinį sprendimą pranešiantis ketvirtadienį ryte.

Palaikys valdančiųjų sprendimus

Frakcija „Lietuvos gerovei“ žada palaikyti valdančiųjų sprendimus Seime, bendradarbiavimą įteisinti formaliai.

„Mes visi kartu turėsim susėsti su valdančiąja koalicija ir nuspręsti, kokiu modeliu, principu reikės daryti. Bet kažkoks įforminimas turės būti“, – nurodė V.Kamblevičius ir pridūrė, kad naujai kuriama frakcija postų neprašo.

Tą patį po Vyriausybės posėdžio trečiadienį teigė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Apie postus kalbos nebuvo. Jeigu reikės kažkokių tai, nes žmonės yra užimantys postus, turintys komitetų pozicijas, jie tas pozicijas galės išlaikyti“, – sakė jis.

S.Skvernelis taip pat patikino, kad „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos griūtis nepaveiks Vyriausybės darbo, o balsų norint priimti sprendimus Seime esą užteks.

P.Čimbaras įsižeidė

Prie naujai kuriamos frakcijos anksčiau svarstė jungtis Seimo „socialdarbietis“ Petras Čimbaras. Mintis tapti naujos frakcijos nariu, anot politiko, jo nesuviliojo.

„Aš kaip dirbau, dirbau, esu sąžiningas, doras žmogus, na, negalima už mane kalbėti to, ko nėra. Kaip dabar – galimai manęs nepriims. Gerbiamieji, aš niekur neinu“, – patikino jis.

Kvietimą jungtis P.Čimbaras sakė gavęs praėjusią savaitę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Petras Čimbaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Petras Čimbaras

„Aš gavau pasiūlymą praeitą trečiadienį po pietų. [...] Gerbiamas V.Kamblevičius man paskambino ir pasakė, kad išeina keturi jų frakcijos nariai, automatiškai priskaitė mane ir A.Butkevičių, priskaičiavo gerbiamą R.Andrikį. Septyni. Apie kitus nebuvo nė kalbos“, – 15min pasakojo P.Čimbaras.

V.Kamblevičius, anot jo, šią savaitę pirmadienį žadėjo frakciją įteisinti formaliai.

„Čia ne vienais metais blefavo, kad kursis. Prieš pusę metų... Visko buvo. Sakau, pirmadienį pažiūrėsim, ar pirmadienį čia jūs rimtai šitą darot. Pirmadienį nesulaukiau jokio skambučio, jokių parašų“, – komentavo P.Čimbaras.

Anot jo, buvo sutarta, kad nauja frakcija seniūną išsirinks po to, kai oficialiai paskelbs apie susikūrimą, o V.Kamblevičius esą to nelaukė.

Patikino, kad niekur neis

„Jis jau prisistatė kaip naujos frakcijos lyderis, nors mes buvom susitarę kitaip. Mane automatiškai pasiūlė į pavaduotojus. Sakau, ačiū už tokį garbingą postą, bet jūs nesilaikot susitarimų. Vienasmeniškai pasiskelbė. Man iš karto kilo įtarimas, kad gerbiamas V.Kamblevičius naudojasi gerbiamo R.Žemaitaičio metodais, nors tuos pačius metodus kritikuoja. Kokia čia demokratiška frakcija?“ – svarstė P.Čimbaras.

Trečiadienį žurnalistų klausiamas, ar imsis vadovauti frakcijai, V.Kamblevičius dirstelėjo į greta stovinčius A.Butkevičių ir R.Andrikį, ir atsakė: „Ką žinau, kaip šitie vyrai nuspręs“.

Minimalaus dydžio „tvarkiečių“ frakcija Seime iširo ketvirtadienį, kai iš jos pasitraukė V.Kamblevičius, O.Valiukevičiūtė, J.Imbrasas ir A.Dumbrava. Formaliai Vyriausybė neteko daugumos.

Valdančiąją koaliciją, be partijos „Tvarka ir teisingumas“ sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius