Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 22

Vingio parke pristatytos erkių gaudyklės: mokslininkai abejoja efektyvumu

Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį Vingio parke pristatė erkių gaudykles. Iš viso ketinama įrengti 17 erkių gaudyklių Vingio, Pasakų, Jomanto ir Lūžių parkuose. Prie jų turės budėti ir žmogus.
Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės
Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak iniciatorių, erkių populiacijos mažinimas gaudyklėmis yra ekologiškas ir saugus metodas žmonėms, gamtai ir gyvūnams, nors mokslininkai abejoja, ar priemonės bus efektyvios ir padės pritraukti būtent erkes, o ne kitus vabzdžius.

Su tuo sutinka ir gaudykles pastačiusios bendrovės atstovai, pripažindami, kad prigaudyti greičiausia teks ir uodų, musių.

VIDEO: Vilniaus valdžia su spec. gaudyklėmis bandys mažinti erkių paplitimą parkuose

Visų neišgaudys

„Kai šią vasarą pasipylė erkinio encefalito atvejai, kurie lemia žmonių mirtį, turėjome Seime konferenciją ir pagrindinis dalykas, kurį mes pasakėme, kad pats tikriausias kelias apsisaugoti nuo ligos – skiepai. Vilniaus savivaldybė daro daug akcijų, kad žmonės atkreiptų dėmesį į šitą pavojų, kuris slypi tokiose nekaltose, gražiose erdvėse ir šiandieną turime pasiūlymą iš privačios bendrovės – pabandyti erkių gaudymo dėžes. Mes neturime tikslo mieste išgaudyti visų erkių, tai yra neįmanoma, bet tai yra priemonė, kuri parodys, kiek šitų parazitų artimoje aplinkoje yra“, – teigė sostinės vicemeras Valdas Benkunskas, pridurdamas, jog jeigu ši priemonė pasiteisins per kelias dienas – ji bus naudojama ir kitose Vilniaus viešose erdvėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Šiose dėžėse yra ertmės, o jose sausas ledas, kuris garuodamas išskiria anglies dvideginį ir atkreipia erkių dėmesį, nes erkės yra kurčios ir aklos, jos reaguoja tik į šilumą. Imituojant gyvų organizmų veiklą, erkės traukiamos į tas dėžes. Buvo atliktas toks eksperimentas ir per parą, tiksliau per pusę paros, į vieną dėžę pateko septynios erkės, tai dabar mes turėsime padėję 10 dėžių.

Ta priemonė kainuoja. Dabar gavome dovaną miestui, tai miesto biudžetui nieko nekainuojanti akcija, kuria bandome dar kartą atkreipti dėmesį į šią problemą“, – pasakojo V.Benkunskas. Vienos gaudyklės kaina privačiam asmeniui siektų apie 50 eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės

Anot Seimo narės Aistės Gedvilienės, buvo bandymų atkreipti dėmesį į šią problemą kreipiantis į sveikatos apsaugos ministrą.

„Kreipėmės į sveikatos apsaugos ministrą, paprašėme, kad skiepai būtų įtraukti į vaikų skiepijimo kalendorių. Automatiškai jie būtų kompensuojami. Ir reikėtų kuo greičiau nustatyti rizikos grupes ir sudaryti galimybę pasiskiepyti neatlygintinai visiems norintiems, nes matome, kad skiepas yra tikrai brangus. Vienas skiepas nuo 20 iki 35 eurų, jų reikia bent trijų, kad atsirastų imunitetas, paskui palaikomieji skiepai, tai keturių asmenų šeimai pakankamai didelis iššūkis“, – kalbėjo Seimo narė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės

Anot parlamentarės Sveikatos apsaugos ministerija, teigia, kad iki 2020 metų imunoprofilaktikos kalendoriuje yra tas numatyta, tačiau konkrečių veiksmų kol kas nesiimta.

Per parą pagavo 7 erkes

Pasak erkių gaudykles pristačiusios įmonės „Zoo Alliance“ vadovo Valerijaus Sidorčiuko, šis metodas bandytas jau ne vienerius metus.

„Kartu Vilniaus savivaldybe norime pasižiūrėti, kiek yra erkių Vingio parke. Yra vienas niuansas: mes išgaudome tik suaugusias erkes, tačiau negalime sugauti nei lervučių, nei kiaušinėlių, tai ši priemonė tik mažina, bet jokiu būdu neišsprendžia problemos. Kadangi viduje yra sausas ledas ir jo temperatūra siekia –78-is laipsnius, juo galima nusideginti, todėl dėl saugumo vyks budėjimai, bus bendrovė, kuri prižiūrės dėžes visą parą, kad niekas nesusižeistų“, – teigė V.Sidorčiukas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vingio parke testuojamos erkių gaudyklės

Anot V.Sidorčiuko, išbandžius gaudykles įsitikinta, jog erkės gali nušliaužti iki dešimties metrų: pernai per parą Vingio parke taip pagautos septynios erkės.

Sergamumas – didžiausias Europoje

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) teigimu, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu – didžiausias Europoje.

Šiemet Lietuvoje erkiniu encefalitu susirgo 99 asmenys – 38 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, du žmonės mirė.

Remiantis liepą paskelbtais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvoje sergamumo rodiklis 2017 metais buvo 16,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Toliau sekė Čekija ir Estija, kur sergamumas buvo 6,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius