Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 11

Kiek kainuoja vaiko išlaikymas, kaip nustatoma alimentų suma, kokie yra būtini vaiko poreikiai? Specialistų atsakymai

Kokia yra alimentų suma ir kiek vienas iš tėvų turėtų skirti vaikui? Teisininkai sako, kad šis klausimas tikrai nėra sudėtingas, tačiau realybė nėra tik teisės normos. Joje – nemažai dramos ir nežinios.
Nesutariantys tėvai
Nesutariantys tėvai / 123RF.com nuotr.

Lietuvos teismų informacinės sistemos duomenimis, 2022 metais gautos 3894 civilinės bylos dėl išlaikymo nepilnamečiams vaikams priteisimo, išnagrinėtos – 3769 bylos. Nuo šių metų sausio 1 d. iki 2023 m. kovo 6 d. buvo gautos 809 tokios bylos, išnagrinėtos 729.

Ar tėvas, kuris moka alimentus, turi teisę reikalauti, kad mama pagrįstų, kur juos išleidžia? Ar galima kreiptis į teismą ir susimažinti vaiko išlaikymą? Jei vaikas gyvena tiek su tėčiu, tiek su mama – ar vienas iš tėvų turi mokėti alimentus? Ar tikrai, jei tėtis uždirba daugiau, jis negali mokėti didesnių alimentų? Tai – tik keli klausimai, kurie kyla tariantis ir ginčijantis dėl vaiko išlaikymo.

Kaunietė Roberta Ažukaitė, dviejų vaikų mama ir moteris ginančios organizacijos „Neliečiama“ įkūrėja, pastebi, kad vaikų išlaikymo klausimas ypač paaštrėjo šiemet, po indeksavimo: „Šiais metais indeksavimas yra pakilęs. Taigi moterys, taip pat ir vyrai, susiduria su tam tikrais iššūkiais.“

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Teisininkai sako, kad ginčai kartais pasiekia absurdišką ribą. „Kiek man tenka susidurti, kai tokiuose giliuose ginčuose ginčijamasi dėl vaiko – tai iš tiesų ten vaiko nėra. Ten yra tėvų ambicijos, nuoskaudos, pretenzijos, nepatenkinti lūkesčiai, bet vaiko nėra. Paprastai abu tėvai yra racionalūs ir protingi žmonės, tačiau kai kyla konfliktas – jie praranda racionalumą ir adekvatumą“, – sako Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Janas Maciejevskis.

Advokato padėjėja Aušrinė Onaitienė akcentuoja, kad daugelis dalykų priklauso nuo žmogaus suvokimo, kam skiriami tie pinigai ir ar tikrai vaikui užtenka:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius