Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 07

Popiežiaus kaina: kiek kitoms pasaulio valstybėms kainavo Pranciškaus apsilankymas?

Ne daugiau negu 1,75 mln. eurų. Tiek, preliminariais Vyriausybės skaičiavimais, mokesčių mokėtojams kainuos popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje. Vyriausybės atstovai tikisi, kad galbūt ši suma dar sumažės. Daug tai ar mažai? Portalas 15min domėjosi, kiek kainavo popiežiaus vizitai kitoms Šventąjį Tėvą priėmusioms šalimis.
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau apie tai, kas kiek valstybės pinigų išleis popiežiaus vizito metu, skaitykite čia.

Kiekvienais metais popiežius Pranciškus dalyvauja 4–6 kelionėse, kiekvienos jų metu aplankydamas po vieną arba kelias šalis.

Ne visada popiežių priimančios šalys atskleidžia vizito kaštus – kartais išlaidos yra neviešinamos ar netgi paskelbiamos valstybine paslaptimi. Taip pat dažnai dalį išlaidų padengia Bažnyčia, dalį – privačios aukos, o dalį – valdžia, ir skelbiama yra tik dalinė suma.

Tačiau iš to, kas skelbiama, matyti: jei Lietuva išties surengs popiežiaus vizitą už beveik du milijonus eurų, galėsime džiaugtis savo taupumu.

Latvija

Popiežius Pranciškus kitą dieną po apsilankymo Lietuvoje vyks į Latviją. Šioje šalyje jis lankysis vieną dieną. Popiežius laikys mišias Agluonos bazilikoje rytinėje Latvijoje – svarbiausiame šalies katalikų dvasiniame centre.

Latvijos teisingumo ministerija planuoja, kad popiežiaus vizitas kainuos apie 800 tūkst. eurų. Didžiausia dalis – apie 360 tūkst. eurų – bus skirta Agluonos bazilikos renovacijai prieš popiežiaus apsilankymą.

en.wikipedia.org nuotr./Agluonos bazilika
en.wikipedia.org nuotr./Agluonos bazilika

Airija

Paskutinis popiežiaus užsienio vizitas prieš apsilankymą Lietuvoje bus kelionė į Airiją, Pasaulinį šeimų susitikimą. Šioje šalyje popiežius lankysis rugpjūčio 25–26 d.

Nors Airijoje, kaip ir Lietuvoje, popiežius praleis dvi dienas, ši šalis jo apsilankymui išleis gerokai daugiau – apie 20 milijonų eurų, skelbė „Independent“. Tiesa, planuojama, kad Airijoje popiežiaus laikomose mišiose dalyvaus apie 600 tūkst. žmonių – maždaug šešiskart daugiau negu tikimasi sulaukti Lietuvoje.

Apie 5 mln. eurų Bažnyčia Airijoje jau surinko iš aukų, tačiau didelė finansinio „pyrago“ dalis teks ir valstybei. Pavyzdžiui, dar apie 5 mln. eurų popiežiaus vizitui bus paimta iš metinio policijos biudžeto.

Beje, visiškai nemokamų bilietų skaičius į popiežiaus laikomas mišias bus ribotas. Didžioji tokių bilietų dalis bus išdalinta Pasaulinio šeimų susitikimo dalyviams. Bilietas į šį renginį kainuoja 38–68 eurus.

Šveicarija

2018 m. birželio 21 d. popiežius Pranciškus lankėsi Šveicarijoje, Pasaulio bažnyčių tarybos metiniame renginyje Ženevoje. Prieš renginį Šveicarijos visuomeninis transliuotojas RTS pranešė, kad popiežiaus apsilankymas kainuos apie 2,2 milijono Šveicarijos frankų (apie 1,9 mln. eurų).

Popiežiaus vizito kaštus padengti turėjo pati Šveicarijos katalikų bažnyčia. Birželio pradžioje buvo paskelbtas viešas Bažnyčios prašymas aukoti pinigus, o likus kelioms dienoms iki renginio, buvo skelbiama, kad visa reikalinga suma dar nebuvo surinkta.

Visgi galiausiai apsilankymas įvyko be nesklandumų. Beje, Šveicarijoje norintys pamatyti popiežių turėjo susimokėti: bilietai kainavo apie 55 frankus (apie 50 eurų). Skaičiuojama, kad panorusių įsigyti bilietus buvo apie 40 tūkst.

Čilė

2018 m. sausio 15–18 d. popiežius lankėsi Čilėje. Prieš apsilankymą portalas „Santiago Times“ skelbė, kad valstybei popiežiaus vizitas kainuos apie 7 milijardus Čilės pesų (apie 9,3 mln. eurų), o bažnyčia paaukos dar 4 mlrd. Čilės pesų (apie 5,4 milijonus eurų). Tad iš viso trijų dienų vizitas kainavo beveik 15 mln. eurų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje

Nuomonių apklausos prieš pat vizitą teigė, kad tik 36 proc. Čilės, kurioje gyventojų daugumą sudaro katalikai, gyventojų laukia popiežiaus vizito, ir būtent aukšta kaina buvo minima kaip viena to pagrindinių priežasčių.

Kolumbija

2017 m. rugsėjo 6–10 d. popiežius Pranciškus lankėsi Kolumbijoje. Kelionė šioje šalyje jam kainavo apie 10 milijonų dolerių (apie 8,67 mln. eurų).

Meksika

2016 m. vasario 12–18 d. popiežius Pranciškus lankėsi Meksikoje. Šaltiniai pateikia skirtingas šios kelionės kainas. CNN skelbė, kad vien tik Guanajuato valstija, kurioje Pranciškus lankėsi dvi dienas, besiruošdama apsilankymui išleido 11 mln. dolerių (apie 9,5 mln. eurų).

Tačiau portalas „Guadalajara Reporter“ skelbė, kad visas septynių dienų Pranciškaus vizitas kainavo apie 7,7 mln. eurų.

Kenija

Kenijoje popiežius Pranciškus lankėsi 2015 m. lapkričio 25–27 d. Pasak Kenijos naujienų portalo „CitizenTV“, Šalies katalikų vyskupų konferencija skelbė, kad popiežiaus vizitas kainuos apie 200 milijonų Kenijos šilingų (apie 1,72 mln. eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kenijoje lūšnyną aplankė popiežius Pranciškus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kenijoje lūšnyną aplankė popiežius Pranciškus

Tam, kad surinktų pinigus, šalies Bažnyčia organizavo specialius labdaros renginius.

Uganda

Tos pačios kelionės po Afriką metu popiežius Pranciškus lankėsi ir Ugandoje.

Kaip skelbia portalas „IBTimes“, šalies katalikų bažnyčia išleido apie 5,3 milijono dolerių (apie 4,6 mln. eurų) Ugandos Namugongo šventovės restauracijai. Visoms kitoms išlaidoms valstybė skyrė dar 1,5 mln. dolerių (apie 1,3 mln. eurų).

JAV

Jungtinėse Amerikos Valstijoje popiežius lankėsi 2015 m. rugsėjo 22–27 d. Jis lankėsi Vašingtone, Niujorke ir Filadelfijoje.

Popiežiaus vizito kulminacija tapo jo apsilankymas Pasauliniame šeimų susitikime, kuris vyko Filadelfijoje ir kuriame dalyvavo apie pusantro milijono katalikų. Renginio organizatoriai prieš renginį iš aukų, kurias paaukojo verslas, įvairūs fondai ir pavieniai žmonės, surinko 45 milijonus dolerių, skelbė „Huffington Post“.

Iš šių pinigų buvo padengtos popiežiaus apsilankymo Filadelfijoje išlaidos. Filadelfijos miesto valdžia apskaičiavo, kad vien tik saugumo užtikrinimas renginyje kainavo apie 12 milijonų dolerių. Ši suma buvo skirta iš miesto biudžeto, o vėliau ją renginio organizatoriai kompensavo.

Brazilija

Pačios pirmosios Pranciškaus kelionės kryptis jam tapus popiežiumi buvo Brazilija, kur vyko Pasaulio jaunimo dienos. Savaitės trukmės kelionė, kurios metu popiežius laikė 3,5 mln. katalikų sutraukusias mišias, ir pačių Pasaulio jaunimo dienų organizavimas Brazilijai kainavo apie 150 milijonų dolerių arba apie 130 milijonų eurų, skelbė „Foreign Policy“.

Tiesa, „National Catholic Reporter“ rašė, kad Pasaulio jaunimo dienų dalyvių sumokėti dalyvavimo mokesčiai turėjo padengti apie 70 proc. visų šių kaštų.

Lietuvoje bus dvi dienas

Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo 22–23 dienomis. Vėliau jis vyks į Latviją ir Estiją.

Šventasis Tėvas Lietuvoje susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, valdžios ir visuomenės atstovais bei diplomatais. Popiežius lankysis Aušros vartų koplyčioje, Katedros aikštėje susitiks su jaunimu, viešės Vilniaus arkikatedroje, Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Jis taip pat vyks į Kauną, kur Santakos parke laikys Šv. Mišias, vietos kurijos rūmuose pietaus su vyskupais, Kauno arkikatedroje susitiks su dvasininkais.

Ministrų kabinetas liepos pradžioje nusprendė kompensuoti iki 1,75 mln. eurų, skiriamų pasirengti rugsėjį vyksiančiam dviejų dienų pontifiko vizitui.

Daugiausia lėšų per Užsienio reikalų ministeriją planuojama skirti Lietuvos Katalikų bažnyčiai – daugiau kaip 1,2 mln. eurų.

Vadovybės apsaugos departamentui (VAD) per Vidaus reikalų ministeriją bus skirta iki 248 tūkst. eurų. Sostinės savivaldybei planuojama pervesti iki 109 tūkst. eurų, o Kauno miesto savivaldybei – iki 163 tūkst. eurų. Dar kiek daugiau nei 28 tūkst. eurų turėtų gauti Sveikatos apsaugos ministerija

VIDEO: Popiežius Pranciškus: kuklus poliglotas ir aistringas futbolo bei tango gerbėjas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius