Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 15

Kiek pinigų Kauno „piniginėje“ skirta gatvių valymui, remontui ar želdiniams?

Kokios miesto gatvės šiemet bus remontuojamos, ar užteks pinigų naujoms gėlėms, ką daro blogai gyventojai, nuo pavasario priversti patys pasirūpinti teritorijos prie daugiabučių aplinka? Į visa tai atsakymus pateikia Kauno miesto savivaldybės Bendrųjų reikalų departamento parengtas informacinis pranešimas.
Šiemet Kaune bus remontuojama mažiau gatvių.
Šiemet Kaune bus remontuojama mažiau gatvių. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno miesto savivaldybė informuoja visuomenę apie miesto valymui ir tvarkymui skirtas lėšas. Šiemet biudžete šiems darbams skirta 8,8 mln. litų.

Valdininkai pripažįsta, kad tiek pinigų nepakanka. Todėl miesto gatvės, šaligatviai yra valomi tik vieną-du kartus per savaitę. Papildomų pinigų pasigendama ir gatvių plovimui, nelegalių sąvartynų likvidavimui. Paskaičiuota, kad, norint atlikti visus suplanuotus darbus, miesto valymo ir tvarkymo reikmėms iš biudžeto metams reikėtų skirti ne mažiau nei 15 mln. litų.

Gatvių remontui – „ašaros“

Šiemet Kaune planuojama remontuoti kur kas mažiau gatvių nei pernai. Jau aišku, kad iki liepos vidurio bus atliktas Vydūno alėjos remontas, o iki spalio mėnesio – Senamiesčio gatvių (Kurpių, Puodžių, Druskininkų, Smalininkų, Palangos) ir Ašmenos 1-osios ir 2-osios gatvių remontas. Be to, šiemet Kelių direkcijos lėšomis bus parengti ir gauti statybos leidimai Liškiavos, Parodos, K.Petrausko, Technikumo, Užnerio gatvėms.

Iš miesto biudžeto gatvių remontui šiemet skirta tik 553 tūkst. litų. Dalis jų jau sunaudota S.Dariaus ir S.Girėno stadiono takų ir automobilių stovėjimo aikštelės viešųjų pirkimų konkursui organizuoti. Jį laimėjusi bendrovė „Kauno tiltai“ stadione darbus baigs iki liepos 10 dienos.  
Šiuo metu Miesto tvarkymo skyrius organizuoja Alaušo gatvės remonto darbų konkursą. Šiems darbams atlikti planuojama skirti iki 150 tūkst. litų. Suremontuoti gatvę planuojama iki rugpjūčio.
Dar 150 tūkst. litų numatyta Čečėnijos aikštės rekonstrukcijai. Atnaujinti šią viešąją erdvę ketinama per 3 metus, tačiau ar planai bus įgyvendinti, priklausys nuo tolimesnio finansavimo.

Tiek pinigų nepakanka. Todėl miesto gatvės, šaligatviai yra valomi tik vieną-du kartus per savaitę.

Iš savivaldybės biudžete šiemet numatytų lėšų iki rugpjūčio mėnesio vidurio bus atliktas Vilnų gatvės remontas, o iki spalio mėnesio ketinama įrengti žiedus Vaišvydavoje ir Radvilėnų plente.

Šių metų planuose – ir Laisvės alėjos bei Linkuvos-Žemaičių gatvių techniniai projektai, kuriuos ketinama parengti iki lapkričio vidurio. Taip pat numatyta parengti projektus bei atlikti Senamiesčio gatvių (Puodžių, Smalininkų, Druskininkų) remontą. Iki metų pabaigos bus pradėti ir Panemunės tilto techninio projekto rengimo darbai. Be to, šiemet Miesto tvarkymo skyrius žada parengti taip pat ir A.Juozapavičiaus prospekto techninio projekto korektūrą

Želdiniams ir žolei – per 2 mln. litų

Ankstesniais metais didesnį dėmesį miesto žaliųjų plotų priežiūrai pradėjusi skirti Kauno valdžia, savo darbus tęsia. Šiemet želdynams ir želdiniams prižiūrėti iš biudžeto skirta 2,2 mln. litų. Valdininkai tikina, kad, jeigu iš eilės trejus metus želdynų priežiūrai būtų skiriamos reikalingos lėšos, mieste neliktų nė vieno grėsmę keliančio medžio, būtų įrengti nauji gėlynai, išnaikintas įvairiose miesto vietose išplitęs Sosnovskio barštis. Specialistų nuomone, sukūrus tokią aplinką lėšų želdynų priežiūrai reikėtų kelis kartus mažiau: mieste užtektų tik nušienauti vejas, minimaliai rūpintis želdiniais.

Savo kiemo šiukšles meta kur papuola

Daugiabučių namų priežiūrai ir tvarkymui šiemet miesto biudžete nebuvo skirtas nė litas. Todėl savo namų ir butų prieigomis turi pasirūpinti patys gyventojai. Tačiau tai neretai sukelia nesusipratimų. Pavyzdžiui, nugenėję medžius gyventojai neretai šakas verčia į krūvas, kurias, jų nuomone, nemokamai turėtų išvežti savivaldybės parūpintas transportas. Valdininkai primena, kad pirmiausia prieš genint medžius reikia pasirūpinti leidimais, o nugenėtas šakas būtina susmulkinti arba išvežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius