Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 19

Kiemsargiai pažadais didinti algą iki 1500 Lt netiki

Vilniaus meras Artūras Zuokas žada, kad sostinės kiemsargiai netrukus gerokai praturtės ir uždirbs net apie 1500 Lt per mėnesį. Tačiau pastarieji neskuba tokiais pažadais džiaugtis ir tikėti.
2008 metų skolas miesto tvarkdariams savivaldybei dabar tenka grąžinti iš specialiųjų programų lėšų.
Kiemsargiams žadamas 1500 Lt atlyginimas kelia klausimą – o kas tuomet gaus mažesnį negu vidutinį atlyginimą? / BFL/G.Savickio nuotr.

Vilniaus savivaldybė nuo rugsėjo 1-osios ketina taip pakeisti viešųjų pirkimų sąlygas, kad norėdamos laimėti konkursus bendrovės privalės įsipareigoti mokėti savo darbuotojams ne mažesnį negu vidutinį tos veiklos sferos atlyginimą. Tokiu būdu kiemsargiai Vilniuje turėtų uždirbti nebe 450 Lt, kaip buvo pernai žiemą, o mažiausiai 1500 Lt.

Anot sostinės mero A.Zuoko, naujoji tvarka bus naudinga daugeliui žmonių, patrauklus uždarbis jiems bus puiki motyvacija susirasti darbą, o ne gyventi iš pašalpų.

Už tiek mielai dirbtų

Tačiau J.Tumo-Vaižganto gatvėje sutiktas paprastas sostinės kiemsargis Igoris išgirdęs mero planus padidinti jo atlyginimą iki pusantro tūkstančio litų tik kraipė galvą. „Neįtikėtina“, – šypsojosi vyras, prisipažinęs, kad šį darbą dirba laikinai ir uždirba minimalų atlygį – apie 630 Lt.

„Jeigu vis dėlto taip padidintų algą, tai net klausimas nekyla – norėčiau dirbti visą laiką šį darbą. Tai jau geri pinigai, ne kokie 600 Lt, juk reikia ir už butą mokėti, ir pavalgyti“, – kalbėjo Igoris.

A.Zuoko teigimu, tokių priemonių imtasi norint mažinti bedarbystę, eliminuoti nesąžiningus konkursų dalyvius, mokančius savo darbuotojams atlyginimus vokeliuose, siekiama pagerinti ir perkamų paslaugų kokybę. „Pernai žiemą girdėjome daugybę skundų dėl prastai valomo miesto, kadangi konkurse dalyvavusios bendrovės pasiūlė itin mažas kainas, o vėliau nebegalėjo užtikrinti tinkamos paslaugų kokybės“, – aiškino meras.

Įžvelgė meras ir ekonominę naudą, nes viešuosiuose pirkimuose konkuruoti galės tik socialiai atsakingos įmonės, sąžiningai mokančios mokesčius, didės darbo našumas ir konkurencija. „Valstybės institucijos neturėtų išnaudoti darbo žmogaus. Mūsų pavyzdžiu turėtų pasekti ir kitos valstybinės įstaigos. Mums nereikia tokių paslaugų, jeigu už jas darbuotojams nėra mokama“, – tvirtino A.Zuokas.

Už nekvalifikuotą darbą – mažesnė alga

Tačiau ar tokią naujovę itin palankiai sutiks miestui paslaugas teikiančios bendrovės, dar nežinia. „City Service“, kuriai priklausančios įmonės nuolat dalyvauja savivaldybės skelbiamuose konkursuose tvarkyti miestą, atstovas spaudai Vilius Mackonis teigė, kad įmonė kol kas nėra susipažinusi su tokiu sprendimu. Tik jį išnagrinėjus esą bus galima tiksliai pasakyti, ar jie ir toliau dalyvaus konkursuose ir ar tokios sąlygos galės būti įgyvendinamos.

„Kiemsargių darbo specifika yra tokia, kad žmonės dirba nekvalifikuotą darbą, todėl automatiškai jų atlyginimai yra mažesni nei vidutinis atlyginimas šalyje ar Vilniuje. Natūralu, kad jo kelti neracionaliai negalima, nebent kiemsargis taptų labai kvalifikuotas ir vykdytų daugiau ir platesnių funkcijų negu dabar“, – teigė V.Mackonis.

Tikisi geresnių sąlygų

Tuo tarpu savivaldybės įmonės „Grinda“ vadovas Algimantas Vilūnas buvo linkęs džiaugtis pokyčiais. Anot jo, konkursuose dalyvausiančios bendrovės bus priverstos deklaruoti, kiek uždirba jų darbuotojai, o tai darys konkursus skaidresnius.

„Mums jokių problemų nekils, nes mes savivaldybės valdoma įmonė, kuri ir iki šiol turėjo deklaruoti, kiek moka savo darbuotojams. Čia net geriau, gal pagerins mūsų konkurencines sąlygas“, – svarstė A.Vilūnas.

„Grindos“ vadovo teigimu, žiemą gatves valančių vairuotojų atlyginimai jų bendrovėje siekia apie 3–3,5 tūkst. Lt, o kiemsargiai per mėnesį uždirba apie du minimalius uždarbius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius