Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 07

Kiemsargiams milijonus įsiskolinusi Vilniaus savivaldybė juos baudžia už blogą darbą

Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad miestą tvarkančios bendrovės dirba aplaidžiai: vien lapkritį užfiksuota šimtai pažeidimų, iškritus pirmajam sniegui trečdalis kiemų nebuvo nuvalyti net ir praėjus tam tikram laikui. Todėl bendrovės „Mano aplinka“ ir „Stebulė“ nubaustos piniginėmis baudomis. Tačiau miesto tvarkytojai irgi turi priekaištų savivaldybei – skolos jiems už darbą tebesiekia milijonus.
Vilniaus kiemsargiai
Vilniaus kiemsargiai / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šią žiemą Vilniaus savivaldybė skiria daugiau dėmesio miesto šaligatvių valymo kokybei: patikrinusi, kaip miestą tvarkančios bendrovės pasnigus nušlavė šaligatvius, nustatė daugiau kaip 850 pažeidimų, t.y. pusšimčiu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Iškritus pirmajam sniegui, buvo likę nenuvalyta daugiau kaip 30 proc. kiemų teritorijų. Per lapkritį už netinkamai atliktą darbą dviems miestą tvarkančioms bendrovėms – „Mano aplinka“ ir „Stebulė“ – nebus sumokėta daugiau kaip 80 tūkst. eurų, surašyti 47 patikrinimo aktai“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime.

Anot vicemero Lino Kvedaravičiaus, dalis miestą prižiūrinčių bendrovių ne visada laiku atlieka darbus: „Už nekokybiškai atliktą darbą Vilniaus miesto savivaldybė miestą prižiūrinčioms bendrovėms nemokės. Pernai nesumokėjome daugiau kaip 151 tūkst. eurų. Esame dėkingi visiems vilniečiams už operatyviai suteiktą informaciją. Tai leido pagerinti situaciją, palyginti su praėjusiais metais, tačiau daug kur padėtis vis dar yra nepatenkinama. Šaligatviai turi būti valomi iškart vos nustojus snigti.“

Tačiau miestą valančios bendrovės Vilniaus savivaldybei irgi turi priekaištų.

„Savivaldybė labai aktyviai komunikuoja apie baudas, tačiau nekalba apie skolas. Pavyzdžiui, šiemet mums dar nėra sumokėta už 4 mėnesių darbą – iš viso daugiau kaip 1,6 mln. eurų už liepos–spalio mėnesius. Lapkričio mėnesio sąskaitų dar nesame išrašę. Mokėti delsia ir UAB „Grinda“, kuri savo ruožtu, mūsų žiniomis, nesulaukia atsiskaitymų iš savivaldybės. Susumavus už savivaldybei suteiktas paslaugas šiemet nesame gavę maždaug 4,2 mln. eurų“, – 15min teigė „Mano aplinkos“ komunikacijos atstovė Jolanta Venskutė.

Meras Remigijus Šimašius įsitikinęs, kad savivaldybės skolos nėra priežastis kiemsargiams nevalyti Vilniaus šaligatvių.

„Nepasakysiu tiksliai, kiek esame įsiskolinę, bet dramatiškos skolos nėra. Bet kokiu atveju tai nėra pasiteisinimas, kuris leidžia nevykdyti savo įsipareigojimų. Įsiskolinimus mažiname visoms įmonėms, įskaitant ir šiai. Todėl čia turėtų būti aišku – reikia dirbti savo darbus“, – pareiškė R.Šimašius.

Nepasakysiu tiksliai, kiek esame įsiskolinę, bet dramatiškos skolos nėra, – pareiškė R.Šimašius.

Pažeidimų, anot mero, visais metais būta, tačiau tik pernai pradėta juos fiksuoti. Vilniaus savivaldybės teigimu, miesto tvarkytojai užsnigus pirmiausiai valo visuomeninio transporto stotelių šaligatvius, laiptus, šaligatvius prie gatvių ir reprezentacines Vilniaus miesto gatves bei šaligatvius, o vėliau gyvenamųjų namų kiemus. Prie gatvių esantys šaligatviai turi būti valomi 11 kartų, kiemų šaligatviai – 9 kartus, o automobilių aikštelės kiemuose – 4 kartus per mėnesį.

Rangovai miesto šaligatvius valo į pagalbą pasitelkdami 28 traktorius su verstuvais ir šluotomis bei 25 mažosios mechanizacijos priemones – motošluotas. Miestą tvarkančios bendrovės prižiūri apie 4 milijonus kvadratinių metrų šaligatvių ir takų. Bendrovėse dirba daugiau kaip 700 darbuotojų, tvarkančių miestą.

„Mano aplinka“ savivaldybei yra įsipareigojusi šaligatvius prie gatvių valyti 11 kartų per mėnesį, o kiemus žiemos sezono metu – viso labo 9 kartus per mėnesį. Važiuojamoji dalis kiemuose turi būti valoma 4 kartus. Už tiek kartų yra ir sumokama.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai

„Todėl, žvelgiant iš mūsų pozicijos, nekorektiška politikuoti ir kaltinti rangovus, kad darbai neatlikti. Jei būtų numatyta, kad sningant prie kiekvieno šaligatvio turi budėti kiemsargis, mes mielai tai ir darytume. Su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais bendraujame nuolat. Iškritus pirmajam sniegui Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyrius mūsų darbą įvertino gerai, sutarėme, kur reikia pasitempti. Tai ir darome.

Sniegas nėra sensacija, plikledis – irgi. Tai mūsų kasdienis darbas ir puikiai suprantame, kad stichijai pasipriešinti sudėtinga. Žinoma, gyventojų lūkesčiai yra didesni, bet norisi paantrinti Miesto ūkio ir transporto departamento vadovui Virginijui Paužai – žiniasklaidoje jis labai teisingai pareiškė, kad negalima tikėtis, jog vos po 10 minučių, kai nustos snigti, visi šaligatviai staiga bus nuvalyti. Juolab žinant numatytą valymo dažnį“, – teigė J.Venskutė.

Jei būtų numatyta, kad sningant prie kiekvieno šaligatvio turi budėti kiemsargis, mes mielai tai ir darytume, – teigė J.Venskutė.

Bendrovė „Mano aplinka“ Vilniuje valo 12 mikrorajonų teritorijas: Fabijoniškių, Šeškinės, Pašilaičių, Justiniškių, Viršuliškių, Pilaitės, Karoliniškių, Lazdynų, Žvėryno, Naujamiesčio, Šnipiškių seniūnijas ir Senamiestį. Bendrovės teigimu, šiam sezonui iš anksto pasiruošta įsigijus daugiau technikos: motošluotų, traktorių, per pastaruosius 3–4 metus į techniką investuota apie 1,6 mln. eurų, darbuotojų skaičius įmonėje augo, nes, dėl labiau motorizuoto darbo, atleidimų nebuvo.

Vilniaus kiemsargiai, bijodami likti be atlyginimų, prieš kelerius metus rengė piketus, nes įmonės, kuriose jie dirbo, dėl savivaldybės skolų grasino jiems nebemokėti.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius