-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 08 17

Kieno užsakymus vykdo VSD ir prokurorai?

Paslapčių šydais save apgaubęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pateko į labai keblią padėtį – pradėję operaciją prieš čečėnų Gatajevų šeimą, pareigūnai nesugeba paaiškinti, kodėl kišosi į jiems nebūdingą veiklą ir kieno užsakymus ar pavedimus vykdė.
Kieno užsakymus vykdo VSD ir prokurorai?
Kieno užsakymus vykdo VSD ir prokurorai? / LŽ nuotr.

Perteklinis kalinimas

Kauno apygardos teismo teisėjas Romualdas Lincevičius penktadienį nusprendė, kad už savavaldžiavimą nuteistiems Malikui ir Khadižat Gatajevams bus trims mėnesiams pratęstas suėmimas. Būtent tokio termino ir prašė prokurorai. Taip nuspręsta todėl, kad abu sutuoktiniai esą turi glaudžių ryšių užsienyje, jiems panaikinti leidimai gyventi Lietuvoje, tad paleisti į laisvę jie turėtų išvykti į Rusiją (paraleliai vyksta teisminiai ginčai su Migracijos departamentu, kuris kaip tik nori išsiųsti Gatajevus į kilmės šalį – aut.). Be to, Gatajevai iki sulaikymo dažnai vykdavo į užsienio valstybes, turi Rusijoje daug pažįstamų ir šeimos narių.

Teismas taip pat konstatavo, kad sutuoktiniai gali trukdyti teismo procesui, bandyti paveikti liudytojus ir nukentėjusiuosius. Teismo nuomone, byloje yra duomenų, kad tokį poveikį Gatajevai patys ir per kitus asmenis darydavo ir anksčiau. Viską įvertinęs, teismas konstatavo, jog sutuoktiniai slapstysis nuo teisingumo.

Birželio pabaigoje prokurorai padavė apeliacinį skundą Kauno apygardos teismui dėl Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendžio, kuriuo K.ir M.Gatajevai buvo nuteisti dėl savavaldžiavimo bei kitų nusikaltimų. Ši byla turėtų būti nagrinėjama rugpjūčio 25 dieną.

Prokuratūra nesutiko su priimtu teismo nuosprendžiu ir skirta, anot jų, per švelnia bausme, todėl apeliaciniame skunde prašė pakeisti žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir K.ir M.Gatajevų veiksmus kvalifikuoti kaip turto prievartavimą.

Šių metų birželio 4 dieną Kauno miesto apylinkės teismas už savavaldžiavimą, grasinimą nužudyti ir nedidelį sveikatos sutrikdymą Gatajevams skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose. Į bausmės vykdymo terminą įskaičiuotas ir suėmimo laikas nuo praėjusių metų spalio 14-osios. Būtent penktadienį, rugpjūčio 14 dieną, ir suėjo 10 mėnesių, kuriuos sutuoktiniai praleido nelaisvėje.

Čečėnų tautybės asmenys kaltinti grasinimu nužudyti, turto prievartavimu ir sukčiavimu. Juos sulaikant dalyvavo VSD pareigūnai.

Trys Gatajevų namuose gyvenę paaugliai našlaičiai – mergina ir du vaikinai – pasiskundė, kad globėjai juos neva reketuoja, o atsisakius mokėti muša ir grasina nužudyti. Iš vieno našlaičio esą paimta 400 JAV dolerių, o iš kitų – 350 ir 600 litų. Tačiau teismas kaltinimą dėl turto prievartavimo perkvalifikavo į savavaldžiavimą.

Bylos duomenimis, praėjusių metų spalio pradžioje M.Gatajevas ir jo žmona sudavė smūgius į galvą šluota, ranka ir kėde vienai savo globotinių. Mergina buvo sumušta ir Karmėlavoje esančiame savo name. Tuomet ji neva mušta rankomis, skėčiu, buvo tampoma už plaukų bei smaugiama.

Sutuoktiniai Gatajevai 1997 metais Grozne įsteigė ne pelno organizaciją „Gimtoji šeima“, ji pradėjo rūpintis tėvų netekusiais čečėnų vaikais. Atvažiavę į Lietuvą, Gatajevai atsivežė ne tik savo vaikus, bet ir apie dešimt globojamų našlaičių.

VSD pėdsakas

Viena didžiausių šios tarptautinį rezonansą sukėlusios bylos paslapčių – kodėl į buitinę baudžiamąją bylą pradėjo kištis ir aktyviai joje dalyvavo VSD pareigūnai. Kadangi VSD atstovai kategoriškai atsisako komentuoti šią bylą bei departamento vaidmenį joje, tai iki šiol neaišku, kodėl VSD pareigūnai reikalavo, kad Gatajevų augintinis Denis Volovskis teisme duotų savo tėvams nepalankius parodymus, kodėl saugumiečiai D.Volovskiui grasino deportacijomis bei teisminėmis sankcijomis, jei jaunuolis atsisakys liudyti prieš Gatajevus. Pats Denisas iki šiol negali pamiršti, kaip jį Lietuvos saugumiečiai be pertraukų tardė beveik 8 valandas. „Bijojau ir negėriau net jų siūlomo vandens, nes pamaniau, jei ten bus primaišyta kokių nors preparatų, tai jų veikiamas dar pasirašysiu ką nors netinkamo prieš Gatajevus“, – pasakoja D.Volovskis. Nors jo leidimas gyventi Lietuvoje galioja iki metų pabaigos, tačiau jam grasinta, kad bus išsiųstas tučtuojau, jei neliudys prieš įtėvius.

Pagrindinis VSD koziris šioje byloje – slapta įrašyti pilnametės augintinės Sedos Isambajevos barniai su įtėviais. Čečėnams ne paslaptis, nors visa bylos medžiaga įslaptinta, kad diktofoną ir patarimus, kaip elgtis, merginai davė VSD pareigūnas D.Š. (pavardė redakcijai žinoma).

K.Gatajeva yra teigusi, jog ji klausė bylą tiriančios prokurorės Nomedos Oškutytės, ar ši sutiktų, kad jos vos pilnametystės sulaukusi dukra, neturėdama nei darbo, nei pinigų, nei teisėto vyro, išeitų iš namų ir gyventų nežinia kur, nežinia, su kuo, nežinia, už kokius pinigus.

„Aš jos nežalojau, neterorizavau, nekankinau, nežeminau. Aš jos nesuluošinau, nepakenkiau jos sveikatai. Norėjau jai tik gero. Visi kiti žodiniai argumentai jau buvo išsemti. Ir tas trinktelėjimas buvo vienintelis. Apie nuolatinį mušimą negali būti nė kalbos. Galų gale sudaviau todėl, kad Seda atsikvošėtų, liautųsi mus provokavusi, erzinusi ir žeminusi. Jūs tik įsivaizduokite: duktė slapta įsirašinėja į diktofoną barnius su savo tėvais. Ji pati taip sumanė ar ją kas nors įkalbėjo šitaip elgtis? – yra pasakojusi K.Gatajeva. Jos vyras teigia: „Kad žmona sudavė Sedai – blogai. Bet kuriuo atveju reikėjo susilaikyti. Bet už antausį tikrai niekas nesodina į kalėjimą.“

Prie teismo durų laukiantys šeimos nariai ir draugai vienu balsu tvirtino, kad jokia čečėnų mergaitė nesielgtų taip, kaip elgėsi S.Esimbajeva. Neitų be tėvų žinios iš namų, nevartotų svaigalų, neskųstų globėjų. Jie tvirtina ir kitką – auklėjimas tvirta ranka ar pagal griežtus papročius yra tautinis bruožas, be kurio neįsivaizduojamas čečėniškas identitetas. Tačiau į šias kultūrines ir religines tradicijas, taip pat kaukazietišką temperamentą Lietuvos prokurorai ir teismas neatsižvelgė.

Gal Kadyrovas paprašė?

Dažniausiai rusiškai kalbantys čečėnai, neblogai suprantantys lietuviškai, visi kaip vienas gerai įsiminę vieną abreviatūrą – VSD. Taip ir sako – „jūsų vėesdė“.

Čečėnai liūdnai juokauja, kad ši byla greičiausiai vyksta dabartinio Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo prašymu: „Tikriausiai Kadyrovas jūsų „vėesdė“ paprašė, kad ši byla būtų sukurpta – smurtas, prekyba vaikais, priklausymas FSB.“ Net numano viso šio reikalo šaknis. M.Gatajevas kadaise yra nusifotografavęs bendroje nuotraukoje su čečėnų pasipriešinimo kovotojais. Po sėkmingo pirmojo karo prieš Rusiją tokios nuotraukos su savais kovotojais buvusios populiarios ir paplitusios. Manoma, kad Rusijos saugumiečiai tokią nuotrauką ir bus aptikę. Neatmestina, kad draugiškos pagalbos gaudant „teroristą“ M.Gatajevą paprašyta VSD?

M.Gatajevas sako, kad suėmimo detales atsimena puikiai. „Mane suėmė tada, kai Seda jau buvo pabėgusi iš namų, o aš jau buvau padavęs pareiškimą policijai dėl jos dingimo. Iš pradžių dar policija nenorėjo priimti pareiškimo, įkalbinėjo palaukti, kol dukra neva pati atsiras. O suėmimas įvyko tikrai vidurdienį. Kaip ir detektyviniuose filmuose, automobilis netikėtai pastojo kelią ir aš buvau priverstas sustabdyti savąjį. Išlipę iš automobilio vyrai vilkėjo kostiumus. Iš pradžių maniau, kad jie nori kažko paklausti. Paskiau pamaniau, kad tai – banditai. Ruošiausi net gintis. Bet paskutiniu momentu pastebėjau, kad jie ginkluoti pistoletais. Pistoletai aiškiai pūpsojo po jų švarkais. Išvydęs ginklus banditišką versiją atmečiau. Nusikaltėliai ginklus slepia, jų nedemonstruoja. Suimamas nesipriešinau. Įtariau, kad tai – valdiškų struktūrų atstovai. Bet aš nežinojau, kas konkrečiai iš specialiųjų tarnybų mane areštuoja ir būtent už ką areštuoja. Jaučiausi gana ramiai. Buvo aišku, kad čia įvyko kažkoks nesusipratimas ir mane greitai paleis. Tačiau mane vežė surakintą antrankiais, su ant galvos užmaukšlintu apdangalu. Nuvežė į VSD būstinę Kaune, Šilainiuose. VSD atstovai man negrasino, nedarė spaudimo. Tik prokurorė N.Oškutytė pareikalavo, kad papasakočiau jai visą tiesą, taip pat – ir apie konfliktus su Seda. Aš jai ir papasakojau, ką žinojau, dėl ko nerimavau. Tada ji man pareiškė, jog „pasakas pasakoju“. Atkirtau, kad ji nėra maža mergaitė, kad jai pasakas sekčiau. Jaučiausi visiškai nekaltas dėl man metamų kaltinimų. Štai kad ir dėl reketo. Neva aš Sedą reketavau. Pinigų iš savo dukros tikrai neatiminėjau. Negalėjau atiminėti, nes ji jų paprasčiausiai neturėjo“, – pasakojo M.Gatajevas.

Jo manymu, Lietuvos slaptąsias tarnybas kažkas suklaidino. Ir tebeklaidina. „Jūsų teisėsaugą kažkas sumaniai vedžioja už nosies. Aš nepadariau nieko tokio, kad lietuvių VSD turėtų bent mažiausią pretekstą manimi susidomėti. Matyt, jūsiškiams buvo pamėtėta dezinformacija, ir jūsų slaptieji agentai puolė operatyviai reaguoti. Kas suklaidino jūsiškius – nežinau. Čia jau Lietuvos slaptųjų tarnybų garbės reikalas atitaisyti šiurkščią klaidą. Įtariu, kad įvykiai būtent taip ir klostėsi: pirma buvo pakišta dezinformacija, o jūs ją priėmėte už tikrą pinigą. Aš nepykstu ant VSD. Nuo klaidų niekas neapsaugotas. Tačiau dar kartą kartoju: Gatajevai nėra nei teroristai, nei priešiškų valstybių agentai, nei kriminaliniai nusikaltėliai. Mūsų sąžinė švari“, – tvirtino M.Gatajevas.

Gatajevų šeimos tragediją Lietuvoje atidžiai stebi Rusijos, Suomijos ir kitų kraštų žmogaus teisių gynėjai. Jau dabar galime konstatuoti, kad VSD ir prokuratūra savo veiksmais kompromituoja Lietuvą, jos įvaizdžiui padarė didžiulę žalą. Neseniai Gatajevams paremti Vilniuje buvo surengtas tarptautinis kino festivalis „Kinas prieš melą“: gaila, festivalyje neapsilankė VSD ir Generalinės prokuratūros vadovai, jie nesužinojo, kieno melas čia demaskuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius