Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 14

Kinai lietuviams tampa geidžiamiausiais darbdaviais

Verslumu garsėjantys kinai jau ėmė kurti darbo vietas Lietuvoje ir net tapo geidžiamais darbdaviais patiems lietuviams, rašoma „Laikinojoje sostinėje.“
Kinų restoranas
Kinų restoranas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kinai

„Atlyginimai nevėluoja. Visada turime valandą pietums. Darbdaviai kinai – malonūs ir kultūringi. Kartais einame pietauti kartu su jais. Tiesiog ne darbas, bet atostogos.“ Tai keli atsiliepimai iš Laisvės alėjoje kinams priklausančių parduotuvių, kuriose įdarbintos jaunos kaunietės, rašo „Laikinoji sostinė.“

Nors visi kalba apie didėjantį nedarbą, kinai Kaune sugeba sukurti naujų darbo vietų. Pagrindinėje Kauno gatvėje ryškėja neįprastos tendencijos: lietuviškos parduotuvės viena po kitos uždaromos, o jas keičia kinų prekybininkai, dažniausiai siūlantys pigius drabužius.

Laisvės alėjoje beveik viena priešais kitą įsikūrusios dvi didelės drabužių ir avalynės parduotuvės priklauso skirtingoms kinų bendrovėms.

Buvusiame „Kanklių“ kino teatre veikia bendrovės „X&D“ parduotuvė. Prie įėjimo į erdvią prekybos salę sėdintys du kinai nekalba nei lietuviškai, nei rusiškai, nei angliškai. Pakalbinti pakviečia bendradarbę lietuvę. „Su mums vadovaujančiais kinais susikalbame gestais. Pavyzdžiui, norėdami pasakyti, kad tam tikrai prekei reikia suteikti, tarkime, 50 procentų nuolaidą, kinai rodo tarsi kirstų pusę piršto. Žinoma, toks bendravimas savotiškas. Bet, manau, tai laikina. Kinai stengiasi mokytis lietuviškai“, – sakė Jurga.

Kinai stebisi į parduotuvę dažnai užsukančiais, tačiau nieko neperkančiais žmonėmis. „Aiškiname jiems, kad dabar Lietuvoje sunkmetis, kad žmonės daugiausia pinigų išleidžia maistui, o aprangai – kas lieka. O lieka – nelabai daug“, – sakė Jurgita.

Buvusiame „Kanklių“ kino teatre erdvią parduotuvę įkūrę kinai pardavinėja Kinijoje ir Vengrijoje pagamintą nebrangią produkciją.

Kinai – geri darbdaviai. Tikrai esame labai patenkintos, kad čia dirbame. Jie yra išskirtinai ramūs, be pretenzijų, – pardavėjos„Priešais „X&D“ bendrovės parduotuvę jau maždaug apie pusmetį veikia kitai kinų bendrovei priklausanti parduotuvė „Asia“. Čia dirbančios merginos pasakojo, kad verslas sekasi gerai: neseniai šis prekybos tinklas atidarė naują savo centrą Urmo prekybos bazėje.

„Kinai – geri darbdaviai. Tikrai esame labai patenkintos, kad čia dirbame. Jie yra išskirtinai ramūs, be pretenzijų“, – pasakojo parduotuvėje dirbančios merginos. Jos sakė, kad su darbdaviais bendrauti nesunku, nes jie moka angliškai.

Drabužiais prekiaujanti kinų parduotuvė neseniai pradėjo veikti ir Šilainiuose.

Kauno darbo biržos Darbo su darbdaviais skyriaus vyriausioji specialistė Rita Šturienė „Laikinajai sostinei“ pasakojo, kad šiuo metu darbo birža turi devynis prašymus įdarbinti kinus – virėjus.

„Ne visais atvejais įsidarbinantys užsieniečiai privalo kreiptis leidimo į darbo biržą, todėl neturime duomenų, kiek kinų šiuo metu dirba prekybos sektoriuje“, – sakė specialistė.

Tačiau kai kurie kinų komercinės veiklos aspektai kelia rūpesčių kontroliuojančių tarnybų pareigūnams.

Kauno miesto migracijos tarnybos Užsieniečių reikalų poskyrio vedėja Tatjana Znamenskienė mano, kad kinų veikla atidžiau turėtų pasidomėti Darbo ir Mokesčių inspekcijų specialistai.

„Kinijos piliečiai paprastai atvyksta pagal darbdavio kvietimą, iš Darbo biržos gavę leidimą dirbti dvejus metus konkrečiose pareigose – dažniausiai virėjo. Pagal galiojančius įstatymus leidimai yra nepratęsiami, ir tas užsienietis po dvejų metų turėtų išvykti iš Lietuvos. Tada kinai ieško būdų, kaip teisėtai pasilikti šalyje. Dažniausiai tie Kinijos piliečiai įkuria įmones ir tampa šimtaprocenčiais akcijų savininkais. Tokiems savininkams norint ką nors įdarbinti nereikia Darbo biržos leidimo. Ir tada jie tarsi patys save įdarbina – toje pačioje virtuvėje tęsia savo veiklą jau būdami bendrovių direktoriais ir savininkais, bet realiai kaip gamino maistą, taip ir gamina. Tokia padėtis turėtų sudominti Darbo ir Mokesčių inspekcijas“, – kalbėjo migracijos tarnybos specialistė.

Tarp Kaune nelegaliai dirbančių užsieniečių pastaraisiais metais kinų nenustatyta. Tačiau paaiškėjo, kad kinai kartais nelegaliai įdarbina lietuvius.

Į Lietuvą pradėję plūsti kinai iš pradžių dažniausiai steigdavo restoranus, o dabar jie vis aktyviau plėtoja prekybos tinklus.

700 kvadratinių metrų kiniškų drabužių parduotuvė atidaryta Vilniaus prekybos centre „Mada“, Kaune tokių yra keturios, Šiauliuose – penkios, Klaipėdoje ir Panevėžyje po vieną, dar po vieną žadama atidaryti. Yra jų Alytuje, Mažeikiuose, Marijampolėje ir mažesniuose miestuose.
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius