-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 10

Kinija paskelbė pareiškimą dėl draugiškų santykių su Lietuva

Kinija antradienį pareiškė norinti plėtoti draugiškus santykius su Lietuva, kurie buvo pablogėję po prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama prieš pusantrų metų jam viešint Vilniuje. Tokią poziciją išsakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying. Pareiškimas antradienį paskelbtas ministerijos interneto svetainėje.
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ir Kinijos premjeras Li Keqiang
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ir Kinijos premjeras Li Keqiang / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„2014 metų gruodį premjeras Li Keqiang‘as susitiko su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi per trečiąjį Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių vyriausybių vadovų susitikimą. Lietuvos pusė nurodė, kad jai labai svarbu plėtoti draugiškus ir bendradarbiavimu pagrįstus santykius su Kinija, ji gerbia Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, yra įsipareigojusi „vienos Kinijos“ politikai, pripažįsta Tibetą integralia Kinijos dalimi, neremia jokios separatistinės jėgos ar veiklos, kuri propaguoja vadinamą Tibeto nepriklausomybę ir kenkia Kinijos teritoriniam vientisumui, ir yra pasirengusi spręsti tokius jautrius klausimus tinkamu būdu ateityje“, – nurodė Kinijos diplomatė.

„Kinijos pusė atkreipė dėmesį į aukščiau paminėtą Lietuvos pareiškimą. Kinijos vyriausybei svarbu plėtoti draugiškus ir bendradarbiavimu pagrįstus santykius su Lietuva. Kinijos pusė ir Lietuvos pusė sutarė skatinti naudingą ir pastovų dvišalių santykių augimą, plečiant bendradarbiavimą ir koordinavimą, remiantis abipusės pagarbos, lygybės principais ir gerbiant vienas kito esminius interesus ir svarbiausius rūpesčius“, – teigė Hua Chunying.

Ministerija nenurodo, kodėl komentaras paskelbtas būtent šiuo metu.

Pernai gruodį Lietuvos Seimo valdyba, nenorėdama supykdyti Kinijos, atšaukė anksčiau duotą leidimą trims parlamentarams vykti į Taivaną. Parlamento vadovybė tokį sprendimą priėmė po premjero A.Butkevičiaus susitikimo su Kinijos premjeru Serbijoje. Būtent šis susitikimas ir minimas Kinijos URM pranešime.

Po susitikimo su Dalai Lama atšaukė vizitus

Dalai Lamai viešint Lietuvoje, prezidentė D.Grybauskaitė 2013 metų rugsėjį su juo susitiko „privataus pokalbio“. Netrukus po to į Kinijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviesta Lietuvos ambasadorė, atšaukti keli Kinijos pareigūnų vizitai Lietuvoje.

Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

1989 metais Dalai Lama buvo apdovanotas Nobelio taikos premija. Politinių pareigų jis atsisakė 2011 metais.

Jam viešint Lietuvoje, prezidentė D.Grybauskaitė 2013 metų rugsėjį su juo susitiko „privataus pokalbio“. Netrukus po to į Kinijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviesta Lietuvos ambasadorė, atšaukti keli Kinijos pareigūnų vizitai Lietuvoje. Anksčiau su Dalai Lama buvo susitikęs buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus.

Praeitą savaitę Dalai Lama dalyvavo oficialiuose maldos pusryčiuose Vašingtone. Per šį renginį JAV prezidentas Barackas Obama jį pavadino „geru draugu“.

Kinijoje įsitvirtinęs vienpartinis komunistų partijos valdymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius