Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10

Kinijos ambasada: dėl suprastėjusių Pekino ir Vilniaus santykių atsakinga tik Lietuva

Dėl pastaruoju metu suprastėjusių Pekino ir Vilniaus santykių atsakinga yra tik Lietuva, trečiadienį pareiškė Kinijos ambasada.
Kinijos ir Lietuvos vėliavos
Kinijos ir Lietuvos vėliavos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Pekinas

„Atsakomybė už dabartinę sudėtingą padėtį Kinijos ir Lietuvos santykiuose tenka tik Lietuvos pusei. Raginame nesukti istorijos rato atgal ir nepriimti neteisingų sprendimų. Taip pat tikime, kad visos pasaulio šalys, įskaitant ir Europos Sąjungą, teisingai įvertins Lietuvos bandymą sumenkinti Kinijos suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, – nurodoma pranešime.

Kinijos ambasada sako taip reaguojanti į Lietuvos užsienio reikalų viceministro Arnoldo Pranckevičiaus pareiškimus Vašingtone praėjusią savaitę, dalyvaujant Aspeno saugumo forume.

Pasak politiko, Kinijos elgesys su Lietuva, šiai pasitraukus iš 17+1 bendradarbiavimo formato ir nusprendus šalyje atidaryti Taivano atstovybę, turi „pažadinti Europą“. Lietuva siūlo su Kinija bendrauti 27+1 formate, kuriame dalyvautų visos ES narės. Viceministrą cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

„Manau tai yra savotiškas žadinimo signalas, skirtas mūsų kolegoms europiečiams, kad jeigu šie nori apsaugoti demokratiją, jie ją turės ginti“, – teigė A.Pranckevičius. – Kinija bando padaryti iš mūsų pavyzdį, neigiamą pavyzdį, kad kitos šalys nebūtinai eitų tuo keliu, todėl principo reikalas, kaip reaguoja Vakarų bendruomenė, įskaitant JAV, Europos Sąjunga.“

Kinijos ambasados teigimu, tokie pareiškimai „painioja tiesą su netiesa, neatitinka faktų ir yra visiškai neteisingi“.

„Taivano klausimas yra Kinijos nacionalinio suvereniteto ir teritorinio vientisumo klausimas. „Vienos Kinijos“ principas yra politinis pagrindas Pekinui plėtoti santykius su visomis diplomatinius santykius su Kinija palaikančiomis šalimis“, – nurodoma komentare.

„Lietuvos siekis padaryti proveržį Taivano klausimu griežtai pažeidžia politinį įsipareigojimą, prisiimtą užmezgant diplomatinius santykius su Kinija, kelia pavojų Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – rašoma jame.

Ambasados teigimu, bendradarbiavimo formatas 17+1 tarp Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių (VRE) „yra atvirtas ir įtraukus, taip pat papildantis Kinijos ir ES bendradarbiavimą“.

„ES, kaip formato stebėtoja, ilgą laiką dalyvavo pagrindinėse Kinijos ir VRE bendradarbiavimo veiklose. Tai, ar Lietuva dalyvauja bendradarbiavime, neturi nieko bendra su ES kalbėjimu Kinijai vienu balsu“, – teigia ji.

Kinijos atstovybė nurodo, kad „idėjų vagystė ir painiavos kėlimas neužmaskuoja padarytų klaidų“.

Prastėjant Vilniaus ir Pekino santykiams, Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius