Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 12

Kinijos importas iš Jungtinių Valstijų birželio mėnesį susitraukė trečdaliu

Kinijos importas iš Jungtinių Valstijų birželio mėnesį smuko dėl muitų karų su Vašingtonu, o eksportas į JAV rinką taip pat susilpnėjo.
JAV ir Kinijos vėliavos
JAV ir Kinijos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prekių importas sumažėjo 31,4 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, iki 9,4 mlrd. JAV dolerių, o eksportas į JAV rinką susitraukė 7,8 proc. iki 39,3 mlrd. JAV dolerių, penktadienį parodė muitinės pateikti duomenys. Kinijos prekybos perteklius su Jungtinėmis Valstijomis padidėjo 3 proc. iki 29,9 mlrd. JAV dolerių.

JAV ir Kinijos prekybiniai ryšiai susilpnėjo praėjusiais metais, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pradėjo didinti muitus prekėms iš Kinijos siekdamas neleisti Pekinui įgyvendinti plataus užmojo technologinių siekių. Kinija į tai atsakė įvesdama baudžiamuosius muitus bei nurodė importuotojams rasti tiekėjų kitose šalyse.

D.Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas birželio mėnesį susitarė atnaujinti derybas. Tai padėjo nuraminti nerimaujančias finansų rinkas, tačiau prognozuotojai teigia, kad paliaubos yra trapios, nes abi šalys vis dar neišsprendžia konfliktų, dėl kurių derybos sustojo gegužės mėnesį.

Antradienį derybininkai pirmą kartą kalbėjosi telefonu po D. Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo Japonijoje, pranešė Kinijos prekybos ministerija, tačiau nepateikė jokių detalių ar informacijos apie būsimus pokalbius.

Kinijos pasaulinis eksportas sumažėjo 1,3 proc. iki 212,8 mlrd. JAV dolerių, o importas susilpnėjo 7,3 proc. iki 161,9 mlrd. JAV dolerių.

Susilpnėjusi prekyba padidino spaudimą Xi Jinpingo vyriausybei stiprinti ekonomikos augimą ir išvengti politiškai pavojingo darbo vietų sumažėjimo.

Vašingtonas spaudžia Pekiną atsisakyti planų kurti vyriausybės vadovaujamas pasaulines varžoves robotikos, elektrinių automobilių ir kitų technologijų srityje. Jungtinės Valstijos taip pat pageidauja kitų pokyčių, įskaitant subsidijų Kinijos pramonei nutraukimą.

Kinijos vadovai pareiškė tikintys, kad šalies ekonomika pajėgi išgyventi muitų karą. Visgi nors labiausiai nuo šio konflikto kenčia JAV eksportuotojai, Kinijos pramonės pardavimai Jungtinėms Valstijoms, įskaitant elektronikos segmentą, su kuriuo Pekinas sieja daug vilčių, sumažėjo dviženkliu skaičiumi.

Ekonomistai teigia, kad net jei bus pasiektas susitarimas, Kinijos eksportas šiais metais nedžiugins dėl silpnos pasaulinės paklausos ir spaudimo gamintojams, kurie išlaiko milijonus darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius