Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 24

Kinijos ir Rusijos lėktuvai praskrido šalia Japonijos, kur vyksta Ketverto susitikimas

Kinijos ir Rusijos naikintuvai antradienį atliko bendrai koordinuotus skrydžius šalia Japonijos, kurios sostinėje vyksta Ketverto aljanso viršūnių susitikimas, pranešė Japonijos gynybos ministras.
Ketverto (The Quad) susitikimas
Ketverto (The Quad) susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos ministras Nobuo Kishi nurodė, kad jo vyriausybė išreiškė „rimtą susirūpinimą“ Rusijai ir Kinijai dėl šių skrydžių, surengtų Jungtinių Valstijų, Indijos, Australijos ir Japonijos lyderiams susitikus derybų regioninio saugumo klausimais.

Lėktuvai nepažeidė teritorinės oro erdvės, naujienų agentūrai AFP nurodė Gynybos ministerija. Tai jau ketvirtas kartas nuo lapkričio mėnesio, kai šalia Japonijos buvo pastebėti bendri Rusijos ir Kinijos lėktuvų skrydžiai.

„Du kinų naikintuvai prisijungė prie dviejų rusų naikintuvų virš Japonų jūros ir kartu nuskrido link Rytų Kinijos jūros“, – žurnalistams sakė N.Kishi.

„Po to iš viso keturi orlaiviai, du tariamai (nauji) Kinijos bombonešiai – pakeitę du Kinijos bombonešius – ir du Rusijos bombonešiai atliko bendrą skrydį iš Rytų Kinijos jūros į Ramųjį vandenyną“, – nurodė ministras.

N.Kishi nurodė, kad Rusijos žvalgybos duomenis renkantis lėktuvas antradienį taip pat praskrido pro šiaurinį Hokaido regioną link Noto pusiasalio centrinėje Japonijoje. Tokius veiksmus ministras pavadino ypač „provokuojamais“, atsižvelgiant į viršūnių susitikimą Tokijuje.

Ketverto aljanso lyderiai antradienį paskelbė perspėjimą dėl vienašališkų bandymų „jėga pakeisti status quo“, nors savo bendrame pareiškime tiesiogiai Rusijos ir Kinijos nepaminėjo.

Pareiškime kalbėta ir apie karą Ukrainoje, taip pat buvo išvardyti įvairūs veiksmai, dėl kurių regione reguliariai kaltinamas Pekinas.

N. Kishi sakė, kad Japonija „diplomatiniais kanalais perdavė savo rimtą susirūpinimą iš mūsų šalies ir regiono saugumo perspektyvos“.

„Tarptautinei bendruomenei reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, tai, kad Kinija ėmėsi tokių veiksmų bendradarbiaudama su Rusija, kuri yra agresorė, kelia susirūpinimą. Negalime to nepastebėti“, – kalbėjo ministras.

Japonijai, kuri turi neišspręstų ginčų dėl sienų su kaimynėmis Kinija, Rusija ir Pietų Korėja, nuolat tenka kelti naikintuvus, kad apsaugotų savo oro erdvę.

Per praėjusius metus iki kovo šalis 1 004 kartus kėlė savo naikintuvus. Tai antras didžiausias skaičius per metus, skelbia Gynybos ministerija.

Dauguma jų pakilo tam, kad atbaidytų artėjančius kinų lėktuvus, tačiau kiti buvo pakelti dėl rusų lėktuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius