Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 05

Kinijos prezidentas surengė priėmimą į žaidynes atvykusiems aukšto rango svečiams

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį surengė priėmimą į žiemos olimpines žaidynes atvykusiems valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovams – pirmą tokį diplomatinį renginį po beveik dvejų metų pertraukos nuo pandemijos pradžios.
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas / „Scanpix“ nuotr.

Žaidynių išvakarėse Kinijos prezidentas pradėjo diplomatinių susitikimų maratoną, penktadienį susitikdamas su Rusijos prezidentu ir „senu draugu“ Vladimiru Putinu, o vėliau tą pačią dieną – su daugybe svečių iš užsienio per olimpiados atidarymo ceremoniją.

Pekinas siekia sustiprinti tarptautinę paramą savo atžvilgiu ir tikisi, kad olimpinės žaidynės padės pagerinti jo reputaciją, nors kelios šalys, įskaitant JAV, Australiją, Didžiąją Britaniją ir Kanadą, paskelbė apie diplomatinius boikotus dėl žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje.

Dešimtys aukšto rango svečių – daugelis iš autokratinių Pekinui draugiškų valstybių – gėrėjosi muzikiniais pasirodymais ir demonstruojamais tradiciniais rankdarbiais, užkandžiaudami Didžiojoje Liaudies salėje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šios savaitės susitikimai žymi ryškų pokytį, nes Xi Jinpingas vengė keliauti į užsienį ar asmeniškai susitikti su svečiais iš užsienio nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios 2020 metais.

Kinija pastaruosius dvejus metus iš esmės uždarė savo sienas, laikydamasi nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos, padėjusios veiksmingai kovoti su infekcijos protrūkiais.

Be V.Putino, tarp priėmime dalyvavusių svečių buvo Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas, Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas, Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi ir Saudo Arabijos de facto valdytojas, sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, taip pat keletas lyderių iš Europos ir Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Taip pat buvo pakviesti tarptautinių organizacijų vadovai, įskaitant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovą Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą, kuris, pasak Kinijos valstybinės žiniasklaidos, buvo vienas iš olimpinio deglo nešėjų.

Xi Jinpingas susirinkusiems svečiams pasakė tostą, ragindamas visus „veikti išvien, siekiant ilgalaikės taikos pasaulyje“, teigiama oficialioje renginio stenogramoje.

Valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pasakė kalbas, kuriose pagyrė Kinijos pastangas organizuojant olimpines žaidynes ir suvaldant pandemiją.

CCTV parodytame reportaže buvo matyti didžiulis pokylių stalas su miniatiūriniu žiemos peizažu centre, vaizduojančiu olimpinių žaidynių vietas, o iš viršaus švietė krištoliniai sietynai.

Maistą ruošę virėjai pagamintais patiekalais taip pat perteikė gamtos vaizdus, o dekoracijoms panaudojo žaidžiančias pandas vaizduojančias figūrėles.

Kinijos prezidentas šeštadienį dalyvavo ir asmeniniuose susitikimuose bei dar kartą išreiškė savo paramą Kazachstano prezidentui, pranešė CCTV.

Pekinas sausį gyrė K.-J.Tokayevo prieš protestuotojus taikytas „tvirtas priemones“, kai Kazachstano lyderis ėmėsi griežtų veiksmų numalšinti demonstracijas, įskaitant leidimą šaudyti į protestuotojus.

Šeštadienį Xi Jinpingas pareiškė Kazachstano prezidentui, jog Kinija yra „pasirengusi padėti Kazachstanui išlaikyti stabilumą“, teigiama po susitikimo paskelbtame pranešime.

Žiniasklaidos priemonių atstovai penktadienį fiksavo, kaip Kinijos prezidentas pasveikino atvykusį V.Putiną. Abu prezidentai buvo be apsauginių kaukių, nors V.Putinas prieš susitikimą neprivalėjo karantinuotis, kaip paprastai reikalaujama Kinijoje, kai asmenys atvyksta iš užsienio.

Abu prezidentai pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame sukritikavo Jungtinių Valstijų pasaulinę įtaką ir nepritarė tolesnei NATO plėtrai diplomatinio Maskvos ir Vašingtono konflikto dėl Ukrainos fone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius