Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 19

Kinijos kerštas Lietuvai: atskiroms įmonėms jau skauda, bet ūkio prognozės kol kas nuosaikios

Kinijos ekonominis spaudimas Lietuvai, prasidėjęs po Vilniuje atidarytos Taivaniečių atstovybės, kelia vis didesnį nerimą verslui ir politikams. Trečiadienį apie paramą nuo Kinijos veiksmų nukentėjusiam verslui prezidentūroje diskutavo šalies vadovai, politikai bei verslo atstovai. Kinijos spaudimą patiriantys verslo atstovai negaili kritikos ir teigia buvę paaukoti, bet Lietuvos banko analizė kol kas drastiško poveikio šalies ekonomikai nerodo.
Spaudos konferencija Kinijos ambasadoje
Spaudos konferencija Kinijos ambasadoje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Andrius Romanovskis ir Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Aurelijus Dabušinskas.

Apie susitikimą prezidentūroje daugiau skaitykite čia: Aukštųjų technologijų įmonės vadovas: „Mes buvome paaukoti dėl vertybinės politikos“

– Pone A.Romanovski, ar sutinkate su (prezidentūroje išsakytais) pono Kristijono Vizbaro žodžiais, kad verslas buvo paaukotas dėl vertybinės politikos?

A.Romanovskis: Tikriausiai galima sutikti, kad pono K.Vizbaro verslui yra labai didelis smūgis ir natūralu, kad verslininkas, kuris patiria nuostolius, į tai reaguoja.

Aš nenorėčiau reaguoti bendrai, nes vis dėlto kol kas tas mastas ar diskusija apie tai, kokio masto žala yra, dabar labai sunku įvertinti, nes mes kalbame apie unikalią situaciją – apie tas taip vadinamas antrines sankcijas, kada Kinija bando spausti Lietuvą ne tiesiogiai, o per kitas šalis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis

Faktas, kad tiesioginis eksportas į Kiniją yra sustojęs, bet ar tai reiškia, kad ir netiesioginis sustojęs, tikriausiai taip negalima sakyti. Bet, pavyzdžiui, lazerių industrijai, kuri bendrai yra 100 mln. (eurų), tai kai kurioms įmonėms, akivaizdu, yra skausmingas dalykas.

– Pono A.Dabušinsko noriu paklausti apie tas minkštąsias priemones prieš Lietuvos ekonomiką iš Kinijos pusės. Kaip pasireiškia šie Kinijos mechanizmai prieš Lietuvos ekonomiką nelaužant tarptautinių susitarimų tiesiogiai?

A.Dabušinskas: Dėl to nelaužymo tarptautinių susitarimų – yra tam tikra riba, kur nėra visiškai aišku. Kinija taiko tas priemones neoficialiai. Ar tai atitinka susitarimus, ar neatitinka, aiškios ribos jau nėra, ir tame yra unikalumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius