-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 25

Kinijos spaudimo šešėlyje: Kalėdų dieną Taivane – dėmesys lietuviškam maistui

Kalėdų dieną taivaniečiams duris atvėrusioje Taipėjaus maisto parodoje „Food Taipei“ didelis dėmesys skirtas produktams iš Lietuvos, pradedant lietuvišku alumi ir baigiant šokoladu. Taivano valdžia šiuo gestu nori parodyti solidarumą lietuviams, kurie patiria Kinijos spaudimą dėl Taivano atstovybės Vilniuje atidarymo.
Lietuviški produktai pristatomi Taivane
Lietuviški produktai pristatomi Taivane / Taivaniečių atstovybės Lietuvoje nuotr.

Taivaniečių atstovybė Lietuvoje 15min informavo, kad Taipėjaus maisto parodoje produkciją pristatė 25 gamintojai iš Lietuvos. Lietuvišką produkciją pastaruoju metu socialiniuose tinkluose aktyviai reklamavo Taivano valdžios atstovai.

Lietuvos verslas pastaruoju metu susiduria su sunkumais dėl Kinijos įvestų ribojimų – šios šalies muitinėse stringa Lietuvoje pagaminta produkcija.

Taivanas pristatomas kaip viena iš alternatyvių rinkų, tačiau verslininkai sako, kad galimybės joje yra ribotos. Lietuvos eksportas į Kiniją praėjusiais metais siekė 315,8 mln. eurų, į Taivaną – 19 mln. eurų.

Kinija diplomatinio spaudimo prieš Lietuvą ėmėsi, kai Lietuvos užsienio reikalų ministerija leido šalyje atidaryti Taivano atstovybę, naudojant Taivano vardą.

Oficialiai lietuviškai įstaiga vadinasi „Taivaniečių atstovybe", angliškai „Taiwanese representative office". Anot ekspertų, kinų kalba pavadinimas skamba kaip „Taivano atstovybė".

Lietuva – pirmoji šalis Europoje, leidusi tokį pavadinimą. Kitose Europos Sąjungos šalyse, JAV ir Britanijoje atstovybės veikia Taipėjaus vardu, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį. Lietuva atmetė Kinijos reikalavimus pervadinti atstovybę.

Komunistinė Kinijos valdžia prieštarauja Taivano pavadinimo naudojimui. Ji Taivaną laiko Kinijos dalimi ir neatmeta galimybės panaudoti jėgą, kad užsitikrintų salos kontrolę. Demokratiškai valdomas Taivanas pabrėžia, kad komunistinė Kinija niekada nevaldė salos ir neturi jokių teisių į ją, o dėl ateities turi nuspręsti patys taivaniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius