Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 17

Kitą savaitę švęsime ilgiau nei dirbsime

Ši darbo savaitė yra paskutinė įprasta 2012-aisiais – metų pabaigos švenčių laikotarpiu dirbti teks vos porą dienų po Kalėdų ir vieną dieną prieš Naujuosius metus.
Itin stilingas poilsis
Itin stilingas poilsis / moderncat.com nuotr.

Kadangi Kūčios ir abi Kalėdų dienos yra valstybės šventės – ne darbo dienos, artimiausias savaitgalis gerokai pailgės. Mat Kūčios šiemet bus pirmadienį, o Kalėdos – antradienį ir trečiadienį. Tai reiškia, kad į darbą reikės grįžti tik ketvirtadienį, o darbo savaitė tęsis vos porą dienų.

Švęsti Naujuosius nebus taip patogu – po paskutinio 2012-ųjų savaitgalio laukia viena darbo diena – gruodžio 31-oji. Antradienis vėl bus poilsio diena, nes sausio 1-oji yra valstybinė šventė.

Anksčiau darbo dienos, įsiterpiančios tarp švenčių ir savaitgalių, iš pirmadienio ar penktadienio būdavo perkeliamos į ankstesnį ar vėlesnį šeštadienį. Nemažai žmonių pasinaudodavo proga dvigubai pailgėjusius savaitgalius paversti trumpomis atostogomis ir, pavyzdžiui, išlėkti į užsienį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva nuo šių metų tokios praktikos buvo atsisakyta – norėta suvienodinti reguliavimą viešajama ir privačiame sektoriuose, nes poilsio dienų kilnojimas buvo taikomas tik valstybės įstaigoms, o verslas galėjo laikytis savų taisyklių. Dėl to šiemet jau praradome tris ilguosius savaitgalius – Vasario 16-ąją, gegužės 1-ąją – Tarptautinę darbo dieną ir lapkričio 1-ąją – Visų Šventųjų dieną.

Naujoji Vyriausybė turi užmojų grąžinti tokią darbo dienų kilnojimo tvarką, neseniai pranešė „Kauno diena“.

Tiesa, ne visi valdančiosios koalicijos atstovai jai pritaria. Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso žodžiais, taip nesielgia nė viena kita ES valstybė. Ši tvarka neprivaloma privačioms įmonėms, ji esą sujaukdavo darbo laiko atskaitomybę.

Kitąmet tik per Žolines, rugpjūčio 15-ąją – ketvirtadienį, bus aktualus klausimas dėl dienų perkėlimo. Užtat per Kalėdas susiklostys įdomi situacija. Gruodžio 24-26 d. bus antradienis, trečiadienis ir ketvirtadienis. Jei dienos nebus kilnojamos, po gruodžio 21-22 d. savaitgalio į darbą reikės eiti tik pirmadienį (gruodžio 23-iąją) ir penktadienį (gruodžio 27-ąją).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius