-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 03 08

Kitokia kovo 8-oji Kaune: surengtos moterų solidarumo eitynės

Kovo 8-ąją Kaune, Laisvės alėjoje, surengtos eitynės pavadinimu „Man – nenusišvilpt“. Pusšimtis eitynių dalyvių taip paminėjo Tarptautinę moterų solidarumo dieną.
Moterų solidarumo eitynės
Moterų solidarumo eitynės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prie Istorinės Lietuvos prezidentūros prasidėjusios eisenos dalyviai, pasidabinę raudonos spalvos atributika ir pūsdami švilpukus bei mušdami būgnus, patraukė per miesto centrą Kauno Soboro link.

Akcijos dalyviai, išmainę raudonas tulpes į tos pačios spalvos kepures ir švilpukus, siekė atkreipti dėmesį į Lietuvą ir pasaulį krečiantį smurtą prieš moteris.

„Kol vieni policijos pareigūnai tradiciškai sveikina moteris vairuotojas, kiti žemina prievartos aukas, mokydami jas „mažiau lakt ir raitytis”, o teismai žagintojus paleidžia sugraudinti jų ašarų“, – skelbė organizatoriai.

VIDEO: Kovo 8-osios eitynės Kaune „Man nenusišvilpt“

Skirtingas smurto išraiškas, pasak jų, sieja valstybinio aparato abejingumas, o iliustruoja statistika: 8 iš 10 artimoje aplinkoje užregistruotų nusikaltimų aukų – moterys.

Pranešime apie planuojamą renginį organizatoriai teigė, kad smurto prieš moteris ir femicido (moterų žudymo) problemą suaštrina ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio pareigūnų ir institucijų abejingumas. Dar neseniai Meksikoje dėl moterų žudymo kilusius protestus Meksikos prezidentas pavadino nereikalingu dėmesio nukreipimu nuo svarbesnių reikalų. Tiek požiūris į moterų padėtį, tiek įrankiai, pasitelkiami kovoti prieš smurtą ir išnaudojimą, yra labai riboti, o patiriamas smurtas – ne tik fizinis, bet socialinis, ekonominis, seksualinis ir politinis.

Eisenai atvykus iki Kauno Soboro atlikta teatralizuota daina pavadimu „Prievartautojas (užpuolikas) tavo kelyje“, kuri atsirado kaip atsakas į daugybės moterų patirtą seksualinį priekabiavimą, prievartą ir smurtą iš policininkų masinių protestų prieš nelygybę Čilėje metu.

Dalyvių tarpe šmėžavo ir buvusi plaukikė Rūta Meilutytė, tačiau ji su žurnalistais bendrauti kategoriškai atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius