-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 19

Kitokia paramos akcija: valgyklą varguoliams galima paremti užsisakant maisto

Lietuvoje kas penktas žmogus skursta, o tūkstančiai žmonių vien Vilniuje priversti alkti. Tokią statistiką skelbia sostinėje veikiantis labdaros ir paramos fondas „Vilties centras“, kurio valgyklose kasdien susirenka iki 500 vargingai gyvenančių vilniečių. Paramos fondui reikia kasdien, tačiau kalėdinis laikas tam irgi puikiai tinka. Ypač kai paramos formų yra įvairių.
Atnaujintoje valgykloje – pirmi pietūs
Labdaros valgykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pamaitina 500 kasdien

Apie 500 vargingai gyvenančių vilniečių kasdien pavalgo šilto maisto dviejose „Vilties centro“ labdaros valgyklose. Čia ateina labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai – pensininkai, darbo laikinai neturintys žmonės, socialinės rizikos asmenys. Pastariesiems teikiama ir kitokia pagalba, jie nukreipiami į įstaigas, kuriose padedama susirasti darbą ar gydytis priklausomybes.

Fondas taip pat yra įrengęs patalpas, kuriose besikreipiantieji nusiprausti duše, pasinaudoti skalbimo mašinomis. O tai vienas iš būdų, kaip galima grįžti į visuomenę.

Šiuo fondo ištakos – labdaros fondas EKKLESIA, kurios steigėja yra Larisa Čerkaskaja, oficialiai savo veiklą pradėjęs 1997 m., tačiau pirmoji labdaros siunta Lietuvą pasiekė dar 1994 m.

Paremti „Vilties centrą“ gali kiekvienas. Ir ne vien įprastais būdais interneto svetainėje susiradę įstaigos sąskaitos numerį.

Paremti lengva

Besinaudojantieji maisto užsakymo mobiliąja programėle „Wolt“ tai gali padaryti tuo pačiu metu, kai užsisakinėja sau pietus ar vakarienę. Kaip sako „Wolt“ vystymo vadovas Lietuvai Mantas Lomsargis, Kalėdos yra tas laikas, kai turime pagalvoti ir apie kitus.

Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Lomsargis, „Wolt“ vystymo vadovas Lietuvai
Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Lomsargis, „Wolt“ vystymo vadovas Lietuvai

„Ne paslaptis, kad aplink mus yra ir sunkiai besiverčiančių asmenų bei šeimų, kurioms parama yra be galo svarbi. Todėl pasinaudodami mūsų turimos mobiliosios programėlės „Wolt“ privalumais, norėjome parodyti žmonėms, kad prisidėti išties lengva ir pakanka vos kelių paspaudimų.

Ši maisto užsakymo mobilioji programėlė yra skirta atrasti ir užsisakyti maistui, todėl norėjome, kad tai sietųsi su maisto idėja. Ieškojome nevyriausybinės ir lokaliai, ne tarptautiniu mastu, veikiančios organizacijos, tad VŠĮ „Vilties centras“ atitiko visus kriterijus. Norėjome atkreipti dėmesį ir į tai, kad neturi būti didelis, jog galėtum daryti didelius darbus, o „Vilties centras“, nors ir nedidelė organizacija, tačiau svariai prisideda prie vietinės bendruomenės gerovės“, – apie priežastis, kodėl nuspręsta imtis paramos ir ji teikiama konkrečiai šitam fondui, pasakojo M.Lomsargis.

Visi paaukoti pinigai bus pervesti „Vilties centrui“. „Neabejojame, kad jie bus panaudoti tinkamiausiu būdu. Fondo tikslas ne tik suteikti šiltus pietus – sunkiai besiverčiantys žmonės turi galimybę išsiskalbti drabužius, nusiprausti, gauti buityje naudingų daiktų, pasikonsultuoti su teisininku, gauti psichologinę pagalbą“, – kalbėjo vystymo vadovas.

Neturi būti didelis, jog galėtum daryti didelius darbus, – sakė M.Lomsargis.

Norintieji paaukoti turi galimybę aukoti pasirinktą sumą tiesiai „Wolt“ platformoje, tai padaryti, anot M.Lomsargio, labai nesudėtinga ir pakanka vos kelių paspaudimų. Žmogus, užsukęs į mobilią programėlę, „Vilties valgyklą“ gali rasti viršutinėje reklamjuostėje arba suvedus pavadinimą paieškoje.

„Svarbu paminėti, kad žmogus norėdamas naudotis „Wolt“ turi būti pridėjęs savo bankinę kortelę. Žmonės gali rinktis ir prisidėti nuo 2 iki 500 eurų. Šiuo metu populiariausios yra 10, 15 ir 20 eurų sumos. Tačiau tikimės, kad tokiomis sumomis žmonės neapsiribos“, – teigė M.Lomsargis.

Jo manymu, šia akcija siekiama atkreipti žmonių dėmesį. „Jei mums pavyks priversti žmogų susimąstyti bent akimirkai, tai jau laikysime pasiektu tikslu. Nenorime apsibrėžti sumų, nes paaukoti 2 eurai jau yra šilto maisto porcija ir kavos puodelis tiems, kam to labiausiai reikia“, – kalbėjo M.Lomsargis.

„Vilties centro“ veiklą 2 eurais paremti galima ir paskambinus ar parašius SMS žinutę trumpuoju numeriu 1490. Taip aukoti galima iki gruodžio 22 dienos.

Išradingai paramos ieško ir Vilniaus arkivyskupijos Caritas, įrengęs Benamio prakartėlę. Plačiau skaitykite čia Prakartėlė gali būti ir tokia – iš padangų ir su benamių nuotraukomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Benamio prakartėlė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Benamio prakartėlė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius