-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 14

Klaipėda ministerijos pažadų nebenori: perka vakcinavimo registracijos sistemą

Jau kitos savaitės pabaigoje, viliamasi, Klaipėdoje turėtų pradėti veikti įdiegta centralizuota registracijos sistema norintiems vakcinuotis. Uostamiesčio savivaldybė nusprendė nebesivadovauti Sveikatos apsaugos ministerijos pažadais, jog tokia sistema jau tuoj ims veikti, o jos kaip nėra, taip nėra. Antradienį keli šimtai senjorų vakcinavimo laukė gyvoje eilėje, norėdami gauti „geresnę vakciną“. Miesto politikai negailėjo kritikos valdžiai, esą situacija absurdiška, kai garbaus amžiaus žmonės turi stovėti eilėje kaip senais laikais prie dešros. Netrukus paaiškės ir kur bus vykdoma masinė klaipėdiečių vakcinacija.
Pirmadienį prie Klaipėdos miesto poliklinikos nusidriekė eilė senjorų, laukiančių vakcinų nuo COVID-19.
Prie Klaipėdos miesto poliklinikos - eilė senjorų, laukiančių vakcinų nuo COVID-19. / M.Andrijanovo nuotr.

Uostamiestyje COVID-19 situacija šiuo metu įvardijama kaip nebloga. 100 tūkstančių gyventojų tenka 184 atvejai, kai tuo metu Lietuvoje šis rodiklis siekia 452 atvejus. Klaipėdoje vakcinuota 15,6 proc. gyventojų. Pirmąja doze apie 23 tūkstančiai, o antrąja – virš 8 tūkstančių žmonių.

Praėjusį savaitgalį uostamiesčio valdžia likus nepanaudotoms „AstraZeneca“ vakcinoms, kurių senjorai vengia, pasiūlė šia vakcina pasiskiepyti smulkiesiems prekybininkams. Tokia akcija pasinaudojo apie 400 prekybininkų. Likučiai pasiūlyti ir didesnėms nei šimto žmonių įmonėms, kuriose per pastaruosius du mėnesius būta židinių. Visgi, pastebėta, jog skiepytis „AstraZeneca“ įmonėse panoro iki 40 proc. darbuotojų.

Laukė gyvoje eilėje

Senjorai gi nori „geresnės“ vakcinos, tad antradienį nusidriekė kelių šimtų žmonių eilė, norinčių gauti „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinas. Nesant centralizuotos registracijos, senjorai laukė gyvoje eilėje. Joje vyraujant apie 5 laipsnių šilumai, drėgnam orui, teko stoviniuoti porą valandų. Senjorai piktinosi, esą tai nežmogiška, o eilėje laukė ir vežimėliuose sėdintys asmenys.

Savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komitete užvirė diskusija dėl netvarkos.

„Kaip vyksta pasiruošimas masinei vakcinacijai? Kaip vertinate šiandienos situaciją, kai keli šimtai žmonių stovi lauke. Mane atakuoja žmonės, vyresnio amžiaus, negaliu padėti, siunčia nuotraukas, kaip 200 senjorų stovi eilėje“, – kalbėjo tarybos narė Vaida Raugelė. Ji įsitikinusi, jog pradėjus masinę vakcinaciją problema tik gilės, tad ragino spręsti šią problemą.

Klaipėdos miesto vyriausioji gydytoja Rožė Perminienė komiteto nariams pranešė, jog jau netrukus miestas turės registracijos sistemą.

„Priimtas Savivaldybės Ekstremalių operacijų centre sprendimas, kad nebelaukiame ir nebetikime Sveikatos apsaugos ministerijos pažadais, kad vis bus centralizuota registracijos sistema žmonėms, kurie nori vakcinuotis. Priimtas galutinis sprendimas, kad perkame šitą programą ir nebelaukiame, kaip padarė Vilnius ir Kaunas. Nors ministerija sako, kad po savaitės ar dviejų, bet tai sakė gerą pusmetį, nors sako, kad bus gera, efektyvi, bet nebetikime jų pažadais, priimtas sprendimas pirkti šią programą. Jei pirkimas vyks sklandžiai, planuojam padaryti per keturias dienas, kitą savaitę programa turėtų įsidiegti“, – pranešė R.Perminienė. Nors masinės vakcinacijos data dar nepaskelbta, anot R.Perminienės, iš ministerijos girdima data – birželio 1-oji.

Komentuodama problemą dėl ilgų gyvų eilių ties vakcinacijos centru, vyr. gydytoja teigė, jog buvo paskelbta diena, kuomet gali skiepytis visi norintys senjorai, vyresni kaip 65 metų abiejuose vakcinacijos centruose

„Jei šiandieniniu atveju, yra kaip yra – aplink sudėti ir suoliukai, įstaigos prašėme pasiruošti sėdimas vietas, bet atėjo, kiek atėjo, visi bus priimti. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ir Vilniuje, ir Kaune, kad ir su registracijos sistema, yra eilė. Deja, į patalpas visų negali sutalpinti, turime išlaikyti atstumus. Kai akcijinės dienos tenka, jei susitvenkia, teks palaukti“, – sakė R.Perminienė.

Nemato reikalo piktintis

Kaip sakė Klaipėdos miesto poliklinikos vyr. gydytoja Loreta Venckienė, trečiadienį tęsiamas planinis vakcinavimas, vadinamosios akcijos jau nebus.

„Koks gali būti pasipiktinimas – kas norėjo buvo pakviesti. Jei matė, kad eilė, negali laukti – galėjo ir nelaukti. Suteikėm tokią galimybę ir paskiepijome 672 senjorus, palyginus nemažai“, – sakė vyr. gydytoja.

Anot moters, oras nebuvo blogas, o septyni dirbę medikai sukosi kaip tik galėjo greičiau. Didžiausias trukdis – dokumentų tvarkymas.

Iš viso vakar abiejuose vakcinacijos centruose paskiepyta 1054 senjorai.

Pasinaudos kitų miestų patirtimi

Kaip 15min sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, siekiant efektyvinti registracijas uostamiestyje, nuspręsta nebelaukti centralizuotos sistemos, kuri vis bandoma ir šie bandymai nesėkmingi.

„Dabartiniu metu registracija skambučiais, „Excel“ programa, o tai apima per daug laiko. Žmogiškus resursus taupant, kad geriau eiles valdytume, priimtas toks sprendimas. Kaip rodo patirtis, tai visiškai neišsisprendžia, yra kurie nesilaiko eilių, ateina ne tuo laiku, tačiau tai bus paprastesnis eilių valdymas, turėtų paspartinti vakcinaciją. Viską, ką gauname, išskiepijame, bet žiūrint į perspektyvą, vakcinų bus vis daugiau, judėsim į specializuotą vietą, tiesiog viską reikia turėti, – sakė G.Neniškis. – Aišku, geriau, kad nereiktų mokėti savivaldybei, „suvaikščiotų“ sistema centralizuotai, bet yra kaip yra. Skaičiai auga, srautai auga, tos apkrovos auga. Situacija tikrai sudėtinga, ką darysi“.

Registracijos sistema jau naudojasi Vilnius ir Kaunas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Gintaras Neniškis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Gintaras Neniškis

Stinga patalpų

Uostamiestyje susidurta ir su kita problema – didelių patalpų, kuriuose būtų galima vakcinuoti didelius žmonių srautus, stygiumi. Patalpos turi atitikti ir sveikatos sistemos reikalavimus.

„Norisi pažymėti, kad šiai dienai pasijungia labai daug žmonių, kurie savanoriškai siūlo pagalbą. Gavome pasiūlymų iš privačių verslo institucijų, iš įvairių verslininkų, politikų, kurie be jokio užmokesčio pasisiūlė padėti vakcinacijos procese, sukūrė Facebooke grupę „Vakcinacija Klaipėdoje“, bus viešinama daug informacijos, atsakinėjama į klausimus. Tas viešinimas bus išplėstas, platesnis ir efektyvesnis. Šitokiais darbais judame į priekį“, – sakė R.Perminienė.

Klaipėdos savivaldybės vicemeras Arvydas Cesiulis taip pat pabrėžė, kad uostamiestyje yra nemenka patalpų problema.

„Mes kelios savaitės duodamės po visą miestą, didesnį plotą bandom analizuoti – netinka ir netinka, turime tokias patalpas, kokias turime. Buvome sumastę piliavietėje vakcinuoti, paskaičiavome – ne daugiau 10 kabinų. Tokio masto per mažai, mažiausiai 30-40 vietų reiktų. Kiek kainuoja, neįsivaizduojate“, – kalbėjo vicemeras, užsiminęs, kad alternatyvos rastos, joms reikės sveikatos atstovų pritarimo.

Miestas svarstė vakcinaciją vykdyti lauko palapinėse, mokyklose. Norėta nuomoti areną, tačiau mokestis esą gerokai nustebino.

Meras: procesai valdomi

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas taip pat antrina, jog vakarykštis vakcinavimas gyvosios eilės principu – ne kasdienybė. Toks principas taikytas keletą kartų.

„Kalbant apie perspektyvas – visus domina kaip Klaipėda pasitinka masinį vakcinavimą. Įvardinta birželio 1, bet neketiname rištis prie datos, galvojame, kad tam visa infrastruktūra turi būti paruošta anksčiau“, – sakė meras.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje meras prabilo ir apie sudėtingas patalpų paieškas, vykusias netrumpą laiką. Reikalavimai keliami „pakankamai nemenki“, tad, anot mero, užtikrinant daug įvairių parametrų apžiūrint visas potencialias vietas, vertinamas vietų pritaikymas vakcinavimo centrui. Viena iš anksčiau preliminariai vardintų vietų – Klaipėdos piliavietės konferencijų salė. Ši vieta tarsi nekėlė abejonių, tačiau kvadratūra nėra pakankama, kad būtų galima paskiepyti didelį skaičių žmonių. Atstovai vertino ir kitas vietas – Žvejų kultūros rūmus, stadioną, kuris turi salę, Lengvosios atletikos maniežą, baigiamą statyti Futbolo mokyklą Paryžiaus Komunos gatvėje. Įvertinus visas aplinkybes, kol kas apsistota ties dviem galimybėmis – Švyturio arena ir LCC universitetu. Kuris iš jų taps vakcinavimo centru, dar sprendžiama.

Ši erdvė būtų naudojama netrumpą laiką.

„Kalbame ne mažiau 2-3 mėnesiai, o gal ir daugiau“, – sakė meras. Galutinį sprendimą priims administracija, įvertinusi siūlymus. Vertinamas ventiliavimas, sanitariniai mazgai ir kiti kriterijai.

„Niekas niekur nevėluoja, niekas nieko nepramiegojo. Dirbama realiu laiku, valdant realius procesus“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad nebesitikint „dovanų“ iš centrinės valdžios, miestas turės savo registracijos sistemą. Viliamasi, jog ji veiks jau kitos savaitės pabaigoje.

Paklaustas, ar negaus velnių, V. Grubliauskas retoriškai klausė, už ką?

„Už ką velnių? Už iniciatyvumą? Tai nėra akibrokštas. Tai noras anksčiau turėti visą amuniciją masinei vakcinavimo pradžiai ir žinoti, kad esi pasiruošęs anksčiau nei bus duotas šūvis. Praktika, apie kurią kalbėjome anksčiau ir pažadų įgyvendinimo istorija įkvepia savarankiškam sprendimui. Tai kainuoja brangiau, bet pradėti naudotis dabar, nelaukiant malonės. Kiekvieną dieną reikia dirbti. Dideli krūviai tenka ant žmonių, kurie tai daro archajiniu būdu“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius