-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 03

Klaipėdą prikėlė šventinė euforija

Uostamiestis ir džiaugiasi, ir braukia ašarą – ką tik baigėsi du didžiausi ir laukiamiausi šios vasaros renginiai.
Uoste švartuojasi Didžiosios Britanijos laivas.
Šeštadienį miestiečiai ir svečiai traukė pasižiūrėti triukšmingo įgulų parado. Persirengę, įvairiais instrumentais apsirūpinę svečiai kėlė šurmulį nuo Lietuvininkų iki Teatro aikštės. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Ne vienas klaipėdietis ir miesto svečias iš susijaudinimo šį savaitgalį braukė ašarą, nes pastarąsias dvi savaites Klaipėda džiugino gausybe renginių, tūkstančiais šypsenų, šurmuliu, jaukumu ir siūbuojančiais laivų stiebais. „Tie laivai – tiesiog fantastika“, – džiaugsmo neslėpė ant Pilies tilto stoviniavusios merginos. 

Apžiūrėti laivų savaitgalį veržėsi daugybė žmonių, prie didžiausių iš jų nusidriekė eilės, tačiau kantrybės laukti šventės dalyviams nepritrūko. Patekę ant denio lankytojai nepabūgo kopėtėlėmis lipti aukštyn į stiebus, apžiūrinėjo įvairiausias burlaivių detales, kai kurie rinko specialius kiekvieno laivo antspaudus. Šeštadienį gausybė žiūrovų susirinko į siautulingą įgulų paradą.  Iš viso Klaipėdoje nuo trečiadienio prisišvartavo 99 burlaiviai – vieni trumpiau, kiti ilgiau užtrukę keliaudami iš Suomijos Turku miesto. Šiais laivais atkeliavo 2600 įgulos narių. Visiems jiems, paliekantiems uostą, pamosuoti nuo Melnragės, Smiltynės molo ar paplūdimių galima šiandien vidurdienį, laivų parado metu.

Tomo Pikturnos nuotr. /Kruizinių laivų terminalą puošia laivai.
Tomo Pikturnos nuotr. /Kruizinių laivų terminalą puošė laivai.

„Mano akimis, viskas praėjo labai sklandžiai. Smulkių nutikimų kiekvienoje šventėje pasitaiko, bet šiaip viskas tikrai gerai. Laivų priėmimas praėjo sėkmingai“, – sakė regatos „The Tall Ships' Races Baltic 2009” vadybininkas Kipras Paldauskas. Kad viskas klostosi sklandžiai, penktadienį didžiojoje spaudos konferencijoje teigė ir regatos direktorius Peteris Newellis ir lenktynių pirmininkas Christeris Samuelssonas. Anot jų, Klaipėdoje burlaiviai galėjo puikiai prisišvartuoti. 

Nepaisant puikiai suorganizuotos šventės, kitos regatos uostamiesčiui teks laukti ne vienerius metus. „Kad regata sugrįš į Klaipėdą, galimybė yra, bet aplink Baltiją yra ir daug kitų miestų, tad teks laukti savo eilės“, – šypsojosi P.Newellis. Jo kolega Ch.Samuelssonas neslėpė, kad anksčiausiai regata galėtų įvykti po septynerių metų – 2016-aisiais.

Apžvelgdamas jau pasibaigusias laivų lenktynes iš Turku į Klaipėdą, P.Newellis sakė, kad vėjas regatai nebuvo itin draugiškas. „Dažniausiai taip ir būna, tačiau tai ir yra buriavimas. Laivai plaukė lėčiau nei tikėjomės, išskyrus „Ambersail“. Šis laivas finišavo po pusantros paros. Turbūt įgula nespėjo net nusiprausti“, – juokavo regatos direktorius. Tačiau pasak P.Newellio, perskaičiavus laiką, „Ambersail“ tarp nugalėtojų nepateko. Įgulai įteiktas prizas už tai, kad jachta finišo liniją kirto pirmoji. „Šioje regatoje skaičiavimo sistema skiriasi nuo kitų lenktynių. Tai ir leidžia varžytis tokiam dideliam laivui kaip rusų „Mir“ ir Lietuvos jachtai „Lady L“, – sakė direktorius.

Policijai darbo netrūko


Tuo metu, kai Klaipėdoje linksminosi tūkstančiai žmonių, įvairių tarnybų darbuotojai plušo iš peties. „Labiausiai bijojome žmonių spūsčių, tačiau jų pavyko išvengti. Manau, padėjo tvoros, eismą pavertusios vienpusiu, jomis ir buvo atskirti srautai. Pirmą dieną jautėsi, kad žmonės bandė eiti vieni prieš kitus, bet vėliau viskas tapo aišku“, – sakė Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga. Suvaldyti srautus policijai padėjo ir šauliai. Tvarkos sergėtojai praeiviams maloniai nurodydavo, kuria kryptimi vyksta judėjimas.

Anot A.Leliugos, nepaisant visko, šis regatos ir Jūros šventės savaitgalis buvo žymiai audringesnis, nei „Europiados“. „Pažeidimų žymiai daugiau. „Europiadoje“ buvo mažai prekyviečių,  prekyba vyko iki 22 val. Alkoholis su ta švente nelabai siejosi, o regatoje – visai kitas vaizdas“, – apgailestavo A.Leliuga. Pasak jo, šį savaitgalį didesnių incidentų neužfiksuota, daugiausia pasitaikė nedidelių chuliganizmo atvejų. „Tai muštynės, šlapinimasis ne vietoje, buvo daug girtų žmonių. Penktadienį į policijos komisariatus iš šventės pristatyti 69 žmonės. Tarp jų buvo ir įgulų narių. 25-iems pažeidėjams surašyti administraciniai protokolai už nedidelį chuliganizmą, 21-am – už pasirodymą girtam šventėje arba gėrimą viešoje vietoje. Buvo geriančių iš stiklo taros arba ne šventės teritorijoje. Per pirmą parą į ligoninę iš šventės buvo nuvežti 7 sumušti žmonės, du paguldyti į ligoninę“, – vardijo vyriausiojo policijos komisariato atstovas.

Tomo Pikturnos nuotr. /Gerai žinomų Verslininkų, politikų, medikų atliekamos dainos sutraukė daug žiūrovų.
Tomo Pikturnos nuotr. /Renginiai sutraukė tūkstančius žiūrovų.



Incidentų netrūko ir šeštadienį, nes pasak A.Leliugos, tądien mieste buvo itin dideli žmonių srautai.  Šeštadienį Danės skverelyje, kur vyko mugė, nuo ilgapirštės vos nenukentėjo viena moteris – atsisukusi ji pamatė, kad vagilė rankose laiko jos piniginę, tačiau moteris spėjo ją pačiupti atgal. Iš svetur atvykęs kišenvagis sulaikytas ir visuomeniniame transporte. Gyventojai pareigūnus kvietė ir raminti kaimynų, mat šie grįžę po šventės linksmybes tęsė namie.

Verslininkai neslėpė džiaugsmo

Šventiniu savaitgaliu itin džiaugiasi verslininkai. Pasak Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkės Eugenijos Odebrecht, šeštadienį prekyba pranoko visus lūkesčius. „Verslui tai buvo labai gera diena. Šventė atsipirko ir materialiąja, ir emocine prasme, jau galvosime apie kitus metus. „Europiados“ savaitgalį prekyba išaugo 2–3 kartus, o šį savaitgalį ji buvo dar didesnė“, – šypsojosi E.Odebrecht. Ji teigė, kad pastarieji du savaitgaliai sunkmečio iškamuotiems verslininkams buvo geras gaivaus oro gurkšnis. Daugelis jų papildomai priėmė po keliasdešimt darbuotojų.
Anot jos, penktadienį verslininkai buvo kiek surūgę, nes daugelis pirkėjų tik žvalgėsi, ieškojo šventei vietos, o šeštadienį piniginės jau buvo atvertos. „Šeštadienį buvo nereali diena, dar prisidėjo ir žmonių emocijos – kai kurie iš jaudulio negalėjo sulaikyti ašarų. Tikrai neįtikėtinas jausmas ir vaizdas –  nors tiek metų gyvename prie jūros, pirmą kartą atsivėrė jūrinio miesto galimybės“, – sakė E.Odebrecht.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius