Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 26

Klaipėda rengiasi žiemos išdaigoms: tonos smėlio paruošta, bet ar ši nebus netikėta?

Tonos smėlio ir druskos jau paruošta artėjančiam žiemos sezonui. Žiema dažniausiai visgi lieka netikėta išdaiga, tačiau viliamasi, jog nesklandumų Klaipėdoje kils kuo mažiau.
Žiemiškai padabinta Klaipėda
Žiemiškai padabinta Klaipėda / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Antradienį uostamiesčio savivaldybė sukvietė atsakingas institucijas į Ekstremalių situacijų valdymo posėdį, kuriame aptartas pasiruošimas žiemos sezonui.

„Turime iš rangovų patikinimą, tiek „Vakarų švara“, tiek kitas rangovas turi tiek druskos, tiek smėlio mišinio. Vienas – 600 tonų druskos ir 200 tonų smėlio ir druskos mišinio. Kitas – 1 000 tonų smėlio mišinio. Technika paruošta, visa technika EURO4 standarto. Tikimės, kad viskas bus gerai“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Tiesa, vedėja neslėpė, jog iššūkių sukėlė Klaipėdos savivaldybės paskelbtas mechanizuoto gatvių valymo konkursas. Pagal sąlygas miestas buvo suskirstytas į tris dalis ir buvo ieškomi trys rangovai, tačiau konkursas buvo apskųstas teismui ir byla vis dar nagrinėjama.

I.Šakalienė tikino, kad jau baigiamos mažos vertės viešojo pirkimo procedūros ir lapkričio 4 dieną tikimasi pasirašyti sutartis su rangovais, kurių vienas šią žiemą valys pietinę miesto dalį, o kitas – šiaurinę. Darbai bus organizuojami kaip ir pernai.

Šaligatvių valymu Klaipėdoje rūpinasi taip pat dvi bendrovės. Iš jų gautas patikinimas, kad smėlio ir druskos mišiniai bei technika suruošta.

Sulaukia gyventojų skundų

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis teigė, jog skyrius ketina išsiųsti raginimus daugiabučius administruojančioms bendrovėms, kad šios pasiruoštų valymui ir, kuomet prasidės darbymetis, nebūtų pasiteisinimų.

Šaltuoju metų laiku šis skyrius ketina skirti didesnį dėmesį daugiabučių kiemams – ar juose valomas sniegas bei barstomas mišinys. M.Poimanskis tikino, jog žiemą sulaukiama itin daug gyventojų skundų.

Skyriaus atstovai ketina dėmesį atkreipti ir į apleistus statinius, ar šie pakankamai užsandarinti. Juose apsigyvenę benamiai besišildydami neretai sukelia gaisrą.

Žvejyba ant ledo

Dėmesys bus sutelktas ir į vandens telkinius, ant kurių užsitraukus ledui pasirodo žvejai. Policija ketina tikrinti, ar žvejai turi specialias priemones, kad būtų užtikrintas jų pačių saugumas. Taip pat vykdys prevencines priemones, kaip elgtis ant užšalusių vandens telkinių.

Ant ledo susitelkiantys žvejai nerimą kelia ir ugniagesiams. Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis posėdyje teigė, jog vos užšals Kuršių marios, ant jų lips žvejai, o tarnybos darbas bus juos gelbėti.

Pasak M.Garbenio, iššūkiu žiemą tampa galimybė privažiuoti prie daugiabučių, kai šie užstatyti automobiliais, o trukdžių kelia ir sniegas. Tampa sunku pasiekti ir hidrantus, paimti vandenį.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas prašė atkreipti dėmesį į privačius namus, taip pat garažus, smulkias dirbtuves, esą dūmų spalva iš kamino parodo, jog deginamos neleistinos medžiagos ir teršiamas miesto oras.

Kuomet veržiasi juodi dūmai, neretai deginama įvairi plastikinė tara, guma, medienos atliekos, o kvapas ir smogas kankina kaimyninių namų gyventojus.

Rudeninių lapų išdaigos

Anot I.Šakalienės, kol kas mieste tebevyksta intensyvus rudeninių lapų valymas. Regis, vieną dieną iškuoptas miestas kitą dieną vėl žvelgia rudeniniu veidu, o jame apstu išžarstytų lapų.

Šiuo metu kelkraščiai valomi dukart per savaitę vietoj vieno, o gatvės šluojamos triskart vietoj dviejų kartų.

„Dar nebuvo šalnų ir lapai nuolat krenta, tiesą sakant, vieną dieną susitvarkai, kitą dieną vaizdas panašus“, – sakė I.Šakalienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Darbininkams tenka surinkti krūvas lapų.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Darbininkams tenka surinkti krūvas lapų.

Po naujausios audros, kurį siautė praėjusią savaitę, tenka šalinti ir nuvirtusius ar nulaužtus medžius. Pranešimų gaunama iki šiol. Gauta virš 20 pranešimų.

Tiesa, planuose ir medžių sodinimas. Numatyta pasodinti 43 liepas, beveik 1000 paulenių, taip pat lanksvų ir alyvų.

Kuopia sąvartynus

Galvos skausmu skyriui yra ir nelegalūs sąvartynai, kurių buvo priskaičiuota apie 40. Iš jų 26 sutvarkyti. Teko imtis ir sąrašuose nebuvusių sąvartynų, kuomet buvo gauti papildomi pranešimai iš gyventojų, viešosios tvarkos skyriaus ar aplinkosaugininkų.

Šiuo metu tvarkomas sąvartynas Šiaurės prospekte. Čia, atokiau nuo Danės upės, miškelyje, apsigyvenęs miestiečiams žinomas benamis vardu Marselis. Jo žinioje ir būrys šunų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Benamių nakvynės vieta visai netoli Klaipėdos centro
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Benamių nakvynės vieta visai netoli Klaipėdos centro

„Apleistos teritorijos metai iš metų kartojasi, dalis liks nesutvarkyta, nes kiekiai labai dideli. Labai dideli kiekiai Strėvos gatvėje, Kairių miške šalia Perkėlos. Problemų su sąvartynais vis dar turime“, – sakė I.Šakalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius