Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 06

Klaipėda žengė dar vieną žingsnį: pasiryžo „Volvo ocean race“ regatai skirti milijonus

Klaipėda pasiryžusi išleisti ne vieną milijoną litų, siekdama, kad 2015 metais miestą aplankytų prestižinė regata „Volvo ocean race“. Klaipėdos taryba ketvirtadienį pritarė 5 mln. litų vertės sutarčiai. Tiesa, lėšų prireiks gerokai daugiau. Viliamasi, kad jų skirs šalies valdžia, kitaip, neslepiama, Klaipėdai šis renginys taptų nepakeliama našta.
Regatos dalyviai nuo vėlyvo rudens iki vasaros varžosi plaukdami aplink pasaulį.
Regatos dalyviai nuo vėlyvo rudens iki vasaros varžosi plaukdami aplink pasaulį. / Volvo Ocean Race rengėjų nuotr.
Temos: 2 Regata Klaipėda

Įvertinus „Volvo ocean race“ reikalavimus, Klaipėdos meras pasirašys sutartį, kurios apimtis – apie 1,5 mln. eurų (4,9 mln.Lt). Pasak tarybai klausimą pristačiusios Klaipėdos savivaldybės tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėjos Dalios Pleskovienės, iš jų 300 000 eurų (per 1 mln. Lt) reikėtų skirti uosto mokesčiams sumokėti, regatos viešinimo ir organizavimo išlaidoms prireiktų 352 tūkst. eurų (1,2 mln. Lt), daugiausiai atsieitų regatos kaimelio įrengimas ir privalomų renginių organizavimas – apie 691 tūkst. eurų (2,38 mln. Lt). Dar per 104 tūkst. eurų pagal sutartį privalo būti numatyta nenumatytoms išlaidoms. 

„Tikimasi, kad pasiūlymas tiks organizacijai ir jis bus patvirtintas. Jei Klaipėda bus atrinkta kitam etapui, sprendimas bus priimtas iki gruodžio 13 dienos. Tuomet per 30 dienų reikės sumokėti 10 proc. uosto mokesčio, t.y., 30 tūkst. eurų, bei 100 tūkst. eurų vykdymo garantą“, – pasakojo D.Pleskovienė. Klaipėda dėl galimybės tapti vienu iš 2015 metais rengiamos regatos uostų varžosi tarp 46 miestų. 

„Volvo ocean race“ regatos organizavimo mieste sutartis turi būti pasirašyta tuoj pat, iki  penktadienio. Pasirašius sutartį „Volvo Ocean Race S.L.U.“ organizacija iki gruodžio 13 dienos priims sprendimą dėl abipusio sutarties pasirašymo.

Lėšų sutarčiai įgyvendinti būtų paimta iš sporto rėmimo programos, būtų pasinaudojama ir turizmui skirtomis lėšomis. 
 
Reikės paramos

„Sportininkas stodamas į kovą ir galvodamas, kad varžovai stipresni, jau pralaimėjo“, – sakė Klaipėdos meras V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras neslėpė, kad miesto galimybės nugalėti nėra didelės, nes siūlymas, kitų miestų būryje, veikiausiai, bus vienas kukliausių.

„Sportininkas stodamas į kovą ir galvodamas, kad varžovai stipresni, jau pralaimėjo“, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, pridurdamas, kad nereikia nuleisti burių prieš startą, juolab, kad iki renginio pradžios, 2015-ųjų, yra dar treji metai.

Tarybos nariams jis teigė jau kalbėjęsis su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir gavęs bent jau žodinį patikinimą, kad 6 mln.Lt nėra tokia didelė suma, kurios vyriausybė nesugebėtų pridurt, juolab, kad renginys taptų didele visos šalies švente. 

Buvęs miesto meras, tarybos narys Rimantas Taraškevičius džiaugėsi, kad miestas gali kviestis tokią regatą į uostą ir priminė, kad regata „The Tall Ship's Races“ į Klaipėdą buvo viliojama nuo 1991-ųjų ir galiausiai atvyko. Jis neslėpė, kad savivaldybė prisiėmė didelę atsakomybę ir be vyriausybės paramos miestui našta bus nepakeliama. 

Regatos, kurį mieste viešėtų apie dešimt dienų, metu vyktų gausybė renginių. Jau aišku, kad būtų kiek nukeltas ir birželio viduryje vyktų kasmetinis džiazo festivalis, būtų surengti kiti tradiciniai, tačiau prie regatos laiko priderinti renginiai. Tai miestui leistų sutaupyti.

Prestižinis renginys
 
Dalyvavimas šioje regatoje šaliai kainuotų apie 10 milijonų litų, tačiau žinovų teigimu, sugrįžtų kone dešimteriopai daugiau. 

Ši prestižinė regata savo svarba ir apimtimi lyginama su „Formulės 1“ lenktynėmis ar NBA finalu.

„Volvo ocean race“ – tai 40 metų vykstantis pasaulinis profesionalaus buriavimo renginys, o tiksliau, regata aplink pasaulį, trunkanti apie devynis mėnesius. Joje varžosi 6-12 jachtų, tačiau į uostus, kuriuose sustoja, privilioja tūkstančius smalsuolių, besidominčių šiomis varžytuvėmis. Uostuose išsiskleidžia dešimtys kitų laivų burių, atplaukiančių sutikti regatos dalyvių bei sudalyvauti daugybėje tam skirtų renginių. 

Ši regata tampa nepaprastai didele šalies reklama, nes nuolat linksniuojamas miesto, kuriame dalyviai sustos vardas. Pernai apie 2 000 straipsnių apie regatą paskaitė per milijardas žmonių, 420 mln. stebėjo įvairias laidas, 35 mln. naršė svetainėse.

„Pricewaterhousecoopers“ atliktas tyrimas rodo, kad regatos starto uostas, Alikantė, gavo 80 mln. dolerių naudą. Airijos miestui Golvėjui regata atnešė 50 mln. eurų pajamų, o pačiai šaliai dar tiek pat. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius