Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 20

Klaipėdiečiai dėl Girulių miško likimo pasisako vangiai

Visą vasarą uostamiesčio ir ne tik gyventojus jaudinusi Girulių ir Melnragės miško problema dabar daugumai jau atrodo nebe tokia aktuali: klaipėdiečiai vangiai dalyvauja savivaldybės rengiamoje apklausoje. Net ją pratęsus Klaipėdos gyventojai lieka pasyvūs.
Gyventojų susitikimas su valdžios atstovais
Gyventojų susitikimas su valdžios atstovais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klaipėdos savivaldybė rengia gyventojų apklausą, kurioje klausiama „Ar pritariate, kad Melnragės-Girulių miške būtų plečiamas Pauosčio geležinkelio kelynas?“.

Iki šiol apklausoje sudalyvavo tik kiek daugiau nei 3700 žmonių. Tam, kad šis klausimas būtų svarstomas miesto tarybos posėdyje, turi pasisakyti bent 15 proc. Klaipėdos gyventojų, tai yra apie 20 tūkst.

Apklausos terminas pratęstas iki lapkričio 30-osios. Motyvuojama tuo, kad dėl karantino gyventojai prarado galimybę apklausą pildyti raštu, taip pat iš pradžių fiksuoti techniniai nesklandumai.

Melnragės miško ateitis vasarą itin įaudrino klaipėdiečius, kai buvo paskelbtas Vyriausybės nutarimas dėl geležinkelio pertvarkos Klaipėdoje. Jame buvo numatyta traukinių paskirstymo stotį iš miesto centro kelti Melnragę, iškertant dalį miško. Apie galimas alternatyvas steigti stotį kitose vietose, kaip kad daugelį metų analizuotame Kopūstų kaime, neužsiminta. Tik sukilus gyventojams nutarimas buvo pakoreguotas.

Norėtų apklausti ir rajono gyventojus

Klaipėdos tarybos narė Nina Puteikienė, inicijavusi gyventojų apklausą, apgailestavo, kad savivaldybės retai naudojasi galimybe skelbti apklausas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Girulių miškas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Girulių miškas

„Ją inicijavau todėl, kad taryba du kartus atmetė du mano teiktus sprendimus dėl Girulių miško. Prašiau tarybos atšaukti savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio pritarimą Vyriausybės nutarimui dėl geležinkelio plėtros Girulių miške ir nepritarti minėtam nutarimui. Jeigu apklausoje dalyvaus ne mažiau kaip 15 proc. Klaipėdos gyventojų, apklausos rezultatai bus privalomai svarstomi tarybos posėdyje ir tuo pagrindu aš vėl teiksiu sprendimą atšaukti G.Neniškio pritarimą geležinkelio plėtrai Girulių-Melnragės miške. Be šio pritarimo panaikinimo negalime tikėtis jokių pokyčių vyriausybėje Girulių miško atžvilgiu. Kodėl vyriausybė turėtų keisti nutarimą, turėdama Klaipėdos miesto savivaldybės pritarimą. O jeigu 20 tūkst. klaipėdiečių pasakys – ne, tarybos nariams nebebus kitos išeities, kaip atšaukti pritarimą. Neatšaukus minėto pritarimo nėra jokių galimybių ir draustinio atsiradimui“, – teigė N.Puteikienė.

Ji tikino nenuleisianti rankų ir sieksianti, kad dėl Girulių miško galėtų pasisakyti ir rajono gyventojai, nes dalis miško patenka ir į šią savivaldybę.

Architektas: „Rezultatas gali liūdinti“

Architektas Edmundas Benetis, 15min pasiteiravus apie klaipėdiečių pasyvumą apklausoje, prisiminė pasakėčią ir jos moto: „nėr ko pykt ant veidrodėlio, jei tokie esam“.

„Deja, mes tokie jau esam. Ir jei ta visuomenės iniciatyva neturės teisėto palaikymo, nebus galima priimti atitinkamų sprendimų. Dabar turime progą pasisakyti. Dar yra laiko. Bet aš esu realistas. O tai reiškia – gerai informuotas pesimistas“, – kalbėjo architektas, ne kartą viešai reiškęs susirūpinimą dėl žaliųjų plotų Klaipėdoje ir ypač dėl šio miško likimo.

Anot jo, Klaipėdos „žalieji plaučiai“ – Smiltynės ir Girulių miškai. Architektas priminė, kad Girulių miškas – klaipėdiečių rankų kūrinys, juk prieš 100-150 metų šį mišką patys ir sodino.

„Mes leidžiame įsisukti miško naikinimo vajui, rezultatas bus labai liūdnas ir kalbas apie miesto plaučius, rekreaciją, turizmą, teks pamiršti. Turėsime rezultatą, kuris nepatiks“, – 15min teigė architektas E.Benetis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius